Gevorderden

   

App Nap volledig uitschakelen op een Mac

Apple tips voor gevorderde gebruikers

Wie al een tijdje in het bezit is van een iPhone, iPad, Mac of ander Apple apparaat kent ondertussen wel alle instellingen en mogelijkheden. Daarom helpen we je graag nieuwe dingen ontdekken met behulp van onze Apple tips voor gevorderden.

Via deze overzichtspagina heb je onmiddellijk een overzicht van alle tips en berichten voor de gevorderde Apple gebruiker. Denk hierbij aan het uitschakelen van App Nap, leggen we uit hoe je System Integrity Protection (Rootless) kunt uitschakelen en hoe je drag en drop kunt gebruiken op een iPhone of iPad.

Back-up maken van een SD-kaart met macOS Terminal

In dit artikel vind je instructies om een back-up en restore uit te voeren van een SD-kaart onder macOS Terminal. lees verder ▸

Een Raspberry Pi, digitale camera, navigatiesystemen en andere apparaten maken gebruik van een SD-kaart. De SD-kaart bevat in dergelijk geval vaak de software, beelden of andere informatie die door het apparaat worden gebruikt.

In sommige gevallen kan het handig zijn om een back-up van de SD-kaart te maken. Mocht er iets mis gaan met de SD-kaart dan kun je altijd de back-up terugplaatsen, al dan niet op een nieuwe SD-kaart.

lees verder ▸

iMessage-sleutelverificatie inschakelen voor een extra beveiligde chatverbinding

iMessage-sleutelverificatie inschakelen voor een extra beveiligde chatverbinding tussen twee geverifieerde contacten. lees verder ▸

Met iMessage-sleutelverificatie voor contacten (Contact Key Verification) kunnen gebruikers die te maken hebben met buitengewone digitale bedreigingen, zoals journalisten, mensenrechtenactivisten en regeringsleden, ervoor kiezen om hun chatverbinding extra te beveiligen. Dit doen ze door verder te verifiëren dat ze alleen berichten sturen met de mensen die ze willen. 

Sleutelverificatie van contacten biedt extra beveiliging door geavanceerde bedreigingen tegen iMessage-servers te detecteren en je in staat te stellen om te verifiëren of je alleen berichten uitwisselt met wie je dat van plan bent.

lees verder ▸

Sleutelhanger van een Mac herstellen

Sleutelhanger herstellen op een Mac bij problemen waaronder: niet meer kunnen inloggen, wachtwoorden worden niet meer opgeslagen, etc. lees verder ▸

Al je wachtwoorden worden bewaard in de Sleutelhangertoegang-applicatie op je Mac, niet alleen voor websites, maar ook certificaten, inloggegevens voor apps en wifi-wachtwoorden worden hierin opgeslagen. Bij problemen kun je de sleutelhanger herstellen.

Zo kan het voorkomen dat een applicatie, bijvoorbeeld Mail, je wachtwoord niet meer wil onthouden. Hierdoor ben je genoodzaakt om iedere keer opnieuw je wachtwoord in te vullen. Wanneer een applicatie of bijvoorbeeld je wachtwoord van je draadloos netwerk niet meer wordt onthouden, heb je vaak te maken met een corrupte gegevens in je Sleutelhanger.

lees verder ▸

Clean install: Een Mac opnieuw installeren met macOS Sonoma

macOS Sonoma opnieuw installeren met behulp van dit stappenplan, we leggen uit hoe je een clean install uitvoert op je Mac. lees verder ▸

Wanneer er een nieuwe software-versie uitkomt voor de Mac, zoals macOS Sonoma, zijn er een hoop Mac gebruikers die dan het liefst de Mac compleet opnieuw willen installeren door middel van een clean install (schone installatie).

Dit kent veel voordelen. Zo wordt rommel van de vorige versies gewist en start je met een schone lei. Het grootste voordeel zal zijn dat macOS sneller zal aanvoelen. Verder is het ook aan te raden om je Mac opnieuw te installeren wanneer je problemen ondervindt. Zoals voorgaande versies is het mogelijk om macOS Sonoma te gebruiken om je Mac opnieuw te installeren.

lees verder ▸

macOS live wallpapers en achtergronden verwijderen om opslagruimte vrij te maken

macOS live wallpapers en achtergronden verwijderen om opslagruimte vrij te maken, sommige achtergronden zijn wel 750 mb groot! lees verder ▸

Sinds macOS Sonoma kun je gebruikmaken van van bewegende achtergronden, ook wel live wallpapers genoemd. Deze zijn te vergelijken met de in vogelvlucht screensavers voor Apple TV.

Deze achtergronden laten je de mooiste plekken ter wereld zien en bewegen in slowmotion wanneer het toegangsscherm actief is. Zodra je inlogt, komen ze terug als achtergrond op je bureaublad. Om deze wallpapers te gebruiken moet je ze eerst downloaden op je Mac. Wil je opslagruimte vrijmaken, dan kun je de achtergronden die je niet gebruikt handmatig verwijderen.

lees verder ▸

De DNS cache onder macOS leegmaken

Door de macOS DNS cache kun je snel verbindingen leggen op het internet, het is ook mogelijk om de cache te legen (DNS flush). lees verder ▸

Wanneer je een website wilt bezoeken dan wordt er eerst contact gezocht met de DNS server van je provider. Aan de DNS server wordt het IP-adres dat bij de domeinnaam hoort opgevraagd. Een DNS server zet dus een domeinnaam (zoals appletips.nl) om naar een IP-adres waarmee je Mac verbinding kun maken.

Op het internet communiceren alle apparaten alleen op basis van unieke IP-adressen met elkaar. Omdat een IP-adres (bijvoorbeeld: 123.10.10.124) moeilijk te onthouden is wordt er gebruikgemaakt van DNS. Een DNS server verstrekt het IP-adres waarop een domeinnaam is terug te vinden.

lees verder ▸

Caps Lock indicator uitschakelen op een Mac

De nieuwe Caps Lock indicator sinds macOS 14 Sonoma kan alleen via een defaults write commando in Terminal worden uitgeschakeld lees verder ▸

Onder macOS 14 Sonoma en nieuwer heeft Apple een kleine visuele aanpassing toegevoegd aan de gebruikersinterface waardoor het makkelijker is te zien dat de Caps Lock actief is op je Mac. Wanneer de Caps Lock toets is geactiveerd type je alleen in hoofdletters en zal er een pijl-symbool onder de cursor worden weergeven.

Je kunt je natuurlijk afvragen wat dit voor nut heeft, je ziet bij het typen en aan het lampje op het toetsenbord dat de Caps Lock actief is. De indicator kan echter wel handig zijn bij het invullen van een wachtwoord, meestal worden deze invoervelden namelijk gemaskeerd met bolletjes of sterretjes.

lees verder ▸

System Management Controller (SMC) van een Mac herstellen bij problemen

Heb je problemen met je Mac dan kun je de System Management Controller (SMC) herstellen naar fabrieksinstellingen. Volg deze handleiding. lees verder ▸

Het is niet fijn als je Mac problemen geeft, je wilt tenslotte zorgeloos gebruikmaken van je Mac. Gelukkig zijn er een hoop oplossingen die ervoor kunnen zorgen dat je Mac weer goed functioneert. Sommige problemen hebben een eigen oplossing.

Wanneer de problemen aanhouden kun je de System Management Controller (SMC) herstellen. Doet dit wel pas nadat je allerlei verschillende opties hebt geprobeerd zoals een geforceerde herstart of het herstellen van de PRAM en NVRAM. Daarnaast kun je deze tips ook nog uitvoeren. lees verder ▸

macOS Sonoma installeren vanaf een USB stick

Uitleg: bootable USB-stick maken voor macOS Sonoma, zo kun je macOS opnieuw installeren vanaf een opstartschijf voor een schone installatie lees verder ▸

macOS Sonoma is nu gratis te downloaden vanuit de Mac App Store en Systeemvoorkeuren. Met behulp van deze handleiding leggen we je uit hoe je makkelijk en snel een bootable USB-stick maakt voor macOS 14 en dat is handig als je problemen ondervindt met je Mac.

Tegenwoordig worden de updates volledig softwarematig aangeboden. Dat is prima, maar er zit echter ook een nadeel aan. Mocht je Mac opeens problemen ondervinden, dan heb je geen fysieke mogelijkheid om macOS te herinstalleren. Uiteraard kun je altijd je Mac nog opnieuw herinstalleren via een clean install of Internet Recovery, maar je moet dan wel over een goede internetverbinding beschikken. Daarom is het handig om een bootable USB-stick te maken waarmee je macOS Sonoma kunt herinstalleren.

lees verder ▸

Netwerkverbinding testen op een Mac met de networkQuality tool

In macOS Monterey heeft Apple de tool 'networkQuality' toegevoegd om de kwaliteit van de internetverbinding op je Mac te testen. lees verder ▸

Netwerkverbindingen kunnen worden opgedeeld in verschillende lagen volgens het OSI model. Het Open Systems Interconnection model (OSI-model) is een open standaard om netwerkcommunicatie mogelijk te maken.

Iedere laag binnen het OSI model heeft een specifieke taak binnen een verbinding. In totaal zijn er zeven verschillende lagen die worden gebruikt bij netwerk communicatie (Fysiek, Datalink, Netwerk, Transport, Sessie, Presentatie, Applicatie).

De kwaliteit van een netwerkverbinding kan op verschillende manieren worden bepaald. Om de kwaliteit van een draadloze wifi-verbindingen aan te geven, wordt vaak alleen gekeken naar laag 1 (Fysieke). In deze laag kun je eigenschappen zoals RSSI, ruis, verzend en ontvangstsnelheid terugvinden. 

lees verder ▸

Externe harde schijven en USB-sticks formatteren op een Mac

Handleiding hoe je externe harde schijven kunt formatteren (herstellen en wissen) op een Mac. Ook voor windows en macOS (OS X). lees verder ▸

Op een Mac is het natuurlijk ook mogelijk om een externe harde schijf te formatteren. Je kunt dan de schijf volledig wissen en herstellen zodat je deze weer opnieuw kunt gebruiken zonder achterblijvende bestanden. Je hebt hier geen extra applicatie voor nodig, want je kunt dit doen met 'Schijfhulpprogramma'.

Wanneer je een externe schijf gebruikt op een Mac moet je onthouden dat deze compatibel moet zijn met macOS. Zo kun je bijvoorbeeld niet alle Windows-geformateerde schijven gebruiken op een Mac. De structuur van de schijf is afhankelijk van je eigen wensen, zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een schijf te formateren zodat deze op zowel windows en Mac werkt.

lees verder ▸

Touch ID gebruiken bij een sudo commando in Terminal en iTerm 2

Touch ID kun je ook gebruiken onder macOS Terminal en iTerm2 om jezelf te autoriseren wanneer je gebruik wilt maken van het sudo commando. lees verder ▸

Steeds meer Macs beschikking over Touch ID. Dat is een vingerafdrukscanner die rechtsboven aan het toetsenbord is toegevoegd. Je vindt deze o.a. terug op de MacBook Pro, MacBook Air, maar ook de 24-inch iMac in combinatie met een Magic Keyboard met Touch ID beschikt over een vingerafdrukscanner,

Met behulp van Touch ID kun jezelf identificeren en krijg je toegang tot je Mac, Apps en wachtwoorden. Het is ook mogelijk om Touch ID te gebruiken in macOS Terminal en iTerm 2 om jezelf te identificeren. lees verder ▸

Standaard macOS apps verwijderen

Het is normaal gesproken niet mogelijk om de standaard macOS applicaties te verwijderen van je Mac vanwege System Integrity Protection (SIP) lees verder ▸

Het is normaal gesproken niet mogelijk om de standaard macOS applicaties te verwijderen van je Mac. Wanneer je bijvoorbeeld probeert om Muziek te verwijderen van je Mac dan zal je merken dat er niets gebeurt. In sommige gevallen verschijnt de waarschuwing "Muziek kan niet worden gewijzigd of verwijderd, omdat het voor macOS is vereist."

Het System Integrity Protection (SIP) is verantwoordelijk voor deze melding. SIP zorgt er sinds OS X El Capitan voor dat systeembestanden niet zomaar kunnen worden gewijzigd of verwijderd. Door het uitschakelen van SIP is het echter wel mogelijk om applicaties te verwijderen.

lees verder ▸

Clean install: Een Mac opnieuw installeren met macOS Ventura

macOS Ventura opnieuw installeren met behulp van dit stappenplan, we leggen uit hoe je een clean install uitvoert op je Mac. lees verder ▸

Wanneer er een nieuwe software-versie uitkomt voor de Mac, zoals macOS Ventura, zijn er een hoop Mac gebruikers die dan het liefst de Mac compleet opnieuw willen installeren door middel van een clean install (schone installatie).

Dit kent veel voordelen. Zo wordt rommel van de vorige versies gewist en start je met een schone lei. Het grootste voordeel zal zijn dat macOS sneller zal aanvoelen. Verder is het ook aan te raden om je Mac opnieuw te installeren wanneer je problemen ondervindt. Zoals voorgaande versies is het mogelijk om macOS Ventura te gebruiken om je Mac opnieuw te installeren.

lees verder ▸
Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store