14 juni 2010

Terminal: Active Directory password wijzigen

1 min leestijd

Hoewel er steeds meer Macs verschijnen in het bedrijfsleven, blijft de infrastructuur vaak draaien op een Micorsoft Windows Active Directory omgeving. Op zich helemaal geen probleem de Mac kan prima worden geïntegreerd in Windows netwerk.

Een klein probleem waar OS X gebruikers echter wel tegenaan kunnen lopen is het wijzigen van hun gebruikerswachtwoord op het Windows domein. Wanneer je Mac geen member is van het Active Directory domein dan dien je het wachtwoord handmatig te wijzigen.

De Windows gebruikers gebruiken hiervoor in het inlogvenster de optie "Verander wachtwoord". Dit inlogvenster is niet beschikbaar voor OS X gebruikers, deze kunnen doormiddel van de tool 'smbpasswd' in een Terminal sessie hun wachtwoord wijzigen op het Windows domein.

smbpasswd -r domeincontroller -U gebruikersnaam

'domeincontroller' dien je te vervangen door de naam van een server die de functie heeft van domeincontroller en 'gebruikersnaam' vervang je natuurlijk door je eigen gebruikersnaam.

info
Auteur Richard IJzermans
Bijgewerkt14/06/2010 11:07
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  4 reacties

Reacties

  • Ik heb mijn MacBook aangemeld in een Windows omgeving (active directory – mobile account) en kan mijn password (als ik verbinding heb met AD) gewoon wijzigen via System Preferences/Accounts/Change Password. Probleem met AD is wel dat het aanmelden steeds langer duurt. Overigens gebruik ik ook BootCamp en ook daar log ik gewoon aan (met zelfde account ID) in AD met hetzelfde wachtwoord. Ik moet daarna wel een dag wachten om weer met OS X aan te loggen in AD. Wachtwoord wordt namelijk stelselmatig geweigerd.

    Beantwoorden
  • Pierre van Mocuhe

    Naar mijn mening is dit géén ‘klein probleem waar OSX-gebruikers tegenaan lopen’ maar ‘een normale situatie waar alle niet-AD-clients tegenaan lopen’. Welk OS de client gebruikt is niet van belang: elke client (dus ook een Windows7 client die geen deel uitmaakt van het AD domain) heeft dit ‘probleem’.

    Beantwoorden
  • @Wilma: het gaat niet om je Windows pc maar om een Windows netwerk met een server. Op de server staan alle gebruikersnamen met bijbehorende wachtwoorden. Deze staan in een soort van database die Microsoft Active Directory (afgekort AD) heeft genoemd. Dit is iets wat vrijwel alleen in een bedrijfsomgeving wordt gebruikt. Deze tip geldt dan ook alleen voor mensen die een Mac gebruiken in een bedrijf waar ze ook gebruik maken van zo’n Active Directory. Zoals de tip al beschrijft kunnen mensen met Windows op eenvoudige wijze hun wachtwoord wijzigen, de Mac heeft deze optie niet en moet het met bovenstaande omweg doen. Een andere mogelijkheid is het inloggen op de terminal server en daar je wachtwoord wijzigen.

    Bottom line: als het je allemaal niks zegt dan gebruik je het waarschijnlijk niet of moet je het probleem aan systeembeheer voorleggen, zij kunnen je dan verder helpen. Deze tip is dan ook meer bedoeld voor systeembeheer en gevorderde Mac gebruikers en niet voor beginners want een term als Active Directory zegt ze echt helemaal niets.

    Voor mensen die alleen een Windows pc hebben en daar hun bestanden mee delen is het handiger om gewoon even achter de Windows pc te kruipen en daar hun wachtwoord te wijzigen (een stuk eenvoudiger dan via de Terminal). Je moet dan op de Mac wel even weer opnieuw verbinding maken met die Windows pc met het nieuwe wachtwoord maar dat spreekt voor zich.

    Beantwoorden
  • Ik begrijp hier helemaal niets van Richard… Ik gebruik geen password op mijn Windows pc en wat mijn Mac betreft: gewoon Terminal openen en tekst aanpassen zoals jij hierboven hebt gedaan? (maar dan met mijn persoonlijke gegevens natuurlijk?)
    Misschien kun je het stap voor stap beschrijven?

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store