8 mei 2012

Mac OS X: Automatisch netwerkvolumes verbinden bij het inloggen

2 min leestijd

Het is onder Mac OS X 10.6 en hoger redelijk eenvoudig om bij het inloggen automatisch een netwerkvolume te mounten. Hierdoor is het netwerkvolume direct beschikbaar en hoef je deze niet iedere keer opnieuw handmatig te verbinden met behulp van OS X Finder.

Om gebruik te kunnen maken van deze optie dien je allereerst het netwerkvolume handmatig te verbinden en hierna toe te voegen aan de login-items van Mac OS X. Mocht het netwerkvolume al verbonden zijn dan kun je stap 1 t/m 3 overslaan.

1. Klik in de Finder menubalk op de menu-optie 'Ga' en selecteer de optie 'Verbind met server' of gebruik de toetscombinatie cmd⌘+K.
2. Maak verbinding met de gewenste server gebruik afp:// voor een Mac OS X share en smb:// als je gebruik wilt maken van Windows share.
3. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in, vergeet in dit venster niet de optie 'Bewaar wachtwoord in mijn sleutelhanger' te activeren. Deze laatste is belangrijk om automatisch te kunnen verbinden. Na de verificatie kun je eventueel een volume selecteren.

In OS X Finder zal nu automatisch het netwerkvolume verschijnen, het automatisch verbinden bij het inloggen regelen we als volgt:

4. Ga naar:  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Gebruikers en groepen
5. Klik op het tabblad 'Inloggen'
6. Sleep het netwerkvolume vanuit Finder of vanaf het bureaublad naar de items die automatisch worden gestart.
7. Selecteer de optie 'Verberg' om geen Finder venster te openen bij het inloggen en automatisch verbinden.

Log nu uit en opnieuw in om de werking van het automatisch verbinden te controleren.

Geupdate artikel

info
Auteur Richard IJzermans
Bijgewerkt10/05/2012 15:29
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  10 reacties

Reacties

  • Vraagje..

    Weet iemand hoe je een naam en wachtwoord bij een eerder ingestelde verbindeing naar de smb / server kan wijzigen, als deze is opgeslagen in je sleutelhanger?

    Beantwoorden
  • @Anne: Zoals je kunt zien… als je op ‘Geupdate artikel’ klikt dan zie je dat dit een update is van een artikel wat wij al Mei 2011 hebben geplaatst. Dus bronvermelding is helemaal niet van toepassing, het is een eigen artikel geupdate voor de laaste versie van Mac OS X.

    Beantwoorden
  • Helaas ook bij dit artikel geen bronvermelding.

    Beantwoorden
  • bij stap 2 zijn er blijkbaar een aantal dingen weggevallen; de eerste zin moet zijn “op regel 5 geef je het adres in van het mountpoint dat je wilt plaatsen”
    je kan zo veel aantal keer mount volume plaatsen als shares je wilt (je moet geen apart script per map aanmaken)

    Beantwoorden
  • Je kan beter gebruikmaken van een AppleScript hiervoor. Dan krijg je in tegenstelling tot deze manier de venstertjes niet steeds in je gezicht.

    1) open AppleScript Editor en plak de volgende code:

    tell application “Finder”
    activate

    try
    mount volume “smb://”
    on error
    display dialog “Netwerkmappen niet beschikbaar”

    end try
    end tell

    2) op geef je het adres in van het mountpoint dat je wilt plaatsen (bijvoorbeeld file.home.genicus.be/Documents bij mij thuis, maar het mag ook gewoon een IP adres zijn). Je kan ook zoals hierboven kiezen welk protocol je gebruikt.

    3) sla het op als een application (file -> save as -> geef naam en kies in dropdown voor “Application”)

    4) plaats het script in het inloggen venstertje

    Beantwoorden
  • Ik gebruik dit al enige tijd. Mijn grootste probleem wat ik hierin ondervindt is dat ik mijn iMac niet meer kan afsluiten of herstarten. Op het moment dat ik mijn shares volledig verwijder, dus ook dat deze niet meer geladen wordt bij het opstarten dan werkt de Mac weer naar behoren. Ik heb hier helaas nog geen oplossing voor kunnen vinden gezien ik de shares wel elke dag nodig heb.

    Beantwoorden
  • Ja dat probleem heb ik ook, dat blijft komen. Dat vind ik ook niet het ergste. Wat ik wel heel vervelend vind is dat je als je in de finder naar voorkeuren gaat en daar selecteert welke findervenster standaard moet openen bij het openen van een nieuw venster dit na elke herstart weer op alle afbeeldingen staat. Hier selecteerde ik onder snow leopard altijd een bepaalde map van de server maar sinds Lion reset hij zichzelf na een herstart. Iemand dit probleem ook, het is bij alle 12 de computers op de zaak hetzelfde dus het lijkt me gewoon een bug in Lion…?

    Beantwoorden
  • @dennis; hetzelfde probleem heb ik ook. Het Finder scherm blijft komen na opnieuw inloggen.

    Beantwoorden
  • Deze tip is handig, maar op mobiele apparaten die aan verschillende netwerken kunnen hangen, levert het problemen op als je niet in het netwerk zit waar de shares op aanwezig zijn. Login-vertraging, onverklaarbare finder-freezes. Voor een desktop prima!

    Beantwoorden
  • Is het ook mogelijk om deze dan te verbergen bji het opstarten? Want het vakje aanvinken met ‘verbergen’ werkt niet!

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store