Menu

8 mei 2015

Hoe iCloud-fotodelen activeren en gebruiken in iOS?

foto iOS app

Met behulp van iCloud-fotobibliotheek (of fotostream) heb je alle recent gemaakte foto’s bij de hand op al je Apple apparaten. Met behulp van iCloud en een Wi-Fi verbinding worden de foto’s gesynchroniseerd met iPhone, iPad, iPod touch, Mac en Apple TV.

Op deze manier heb je snel toegang tot al je foto’s die je maakt met je apparaten. iCloud-fotobibliotheek kun je inschakelen in iOS via Instellingen ▸ iCloud ▸ Foto’s ▸ iCloud-fotobibliotheek.

Verder kun je ook gebruikmaken van iCloud-fotodelen, hiermee kun je albums aanmaken met foto’s en video’s die je vervolgens met je vrienden kunt delen. Zij hebben dan onmiddellijk toegang tot de foto’s en blijven op de hoogte van alle nieuwe gebeurtenissen. Deze optie dien je in te schakelen via Instellingen ▸ iCloud ▸ Foto’s ▸ iCloud-fotodelen, vervolgens kun je aan de slag.

• Open de Foto-applicatie
• Tap op Gedeeld (eventueel daarna op ‘Delen’)
• Tap vervolgens linksboven op het plus-icon
• Voer een gewenste album naam in

Voorbeeld van het delen van een album in iOS

In het ‘Aan’-veld kun je contacten selecteren die je uitnodigt om deel te nemen aan het album. Wanneer deze toestemmen kunnen zij via hun gedeeld-pagina in de Foto-applicatie het gedeelde album bekijken en eventueel zelf foto’s toevoegen. Bevestig door op ‘Maak aan’ te tappen.

Tap hierna op je zojuist aangemaakt album, via het tabblad ‘Personen’ kun je de optie ‘Openbare website’ activeren, via ‘deel koppeling’ kun je een URL verkrijgen die mensen kunnen bezoeken om het album te bekijken zonder dat ze zijn uitgenodigd. Ook kun je hier meerdere personen uitnodigen, de berichtgeving en het plaatsen van foto’s door abonnees uitschakelen.

Tap op het tabblad ‘Foto’s’ in het aangemaakt album en selecteer de plus-knop om foto’s toe te voegen. Selecteer de gewenste afbeeldingen (aantal is onbeperkt) en voeg ze toe door op gereed te tappen. Vul eventueel een omschrijving in en bevestig door op ‘Plaats’ te tappen.

iCloud-fotodelen in actie

Uiteraard kun je ook uitgenodigd worden door andere, al deze albums vind je dan ook terug in het tabblad ‘Gedeeld’. Wanneer je wilt reageren op een foto kun je dit vrij eenvoudig doen door de foto te openen en tappen op de optie ‘Voeg opmerking toe’, daarnaast kun je ook nog een foto leuk vinden door op ‘leuk’ te tappen.

Via meldingen (notificaties) word je op de hoogte gebracht wanneer vrienden zich op je gedeelde album abonneren. Daarnaast krijg je ook een melding wanneer iemand een reactie plaatst, foto toevoegt of een foto leuk vindt. Via ‘Activiteit’ in het tabblad ‘Gedeeld’ blijf je op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen.

Lees ook: Hoe iCloud-fotodelen activeren en gebruiken in OS X (Mac)
Gerelateerde tips:
Reacties


 • didier kuppens 9 mei 2015 om 12:54

  Als ik iCloud activeer op ipad of op iphone, krijg ik melding dat foto’s synchroniseren via itunes niet wordt ondersteund als de iCloud fotobibliotheek is ingeschakeld en dat de foto’s verwijderd worden. De keuze “Verwijder foto’s en video’s” heeft dan toch niet tot gevolg dat al mijn foto’s verwijderd worden? Dien ik tevens in iTunes een vinkje te plaatsen bij “Synchroniseer foto’s” omdat mijn iPhoto-bibliotheek gemigreerd is naar Foto’s (verschijnt in geel vak bij iTunes bij koppeling met iPad of iPhone. Er worden pas nieuwe foto’s toegevoegd als ik deze aanvinkt, staat er in dit gele vak vermeld.

  Nog dit : ben al een tijd fan van appletips – voor mij zeer leerzaam –

  Groetjes

 • Luc 14 mei 2015 om 17:19

  Kan ik in de app Foto’s ook een aangemaakt album onder de tab ‘Albums’ delen ?

 • Wesley Fabry 14 mei 2015 om 17:30

  Ja hoor Luc, dan moet je gewoon alle foto’s in dat album selecteren en dan delen zoals we in het artikel omschrijven..

 • katherine 23 mei 2015 om 13:32

  Ik wil graag weten hoe ik een gedeelde album dat ik verwijderd heb terug kan halen. kunnen jullie mij helpen aub

 • arno 26 mei 2015 om 16:48

  als ik een album aanmaak en mensen uitnodig, krijgen sommige mijn uitnodiging niet.
  weet iemand wat dat kan zijn?

  alvast bedankt

 • Tom 12 juli 2015 om 22:58

  @ katherine : Een gedeelde album die je verwijderd hebt kun je niet meer terughalen. Enigste mogelijkheid is een nieuwe album aanmaken met dezelfde foto’s erin.

  @arno : waarschijnlijk hebben de ge-addresseerden geen apple-id of je hebt van deze ge-addresserden niet hun apple-id-veld(moet blauw zijn) gekozen.

 • Ivanka 12 augustus 2015 om 23:30

  Ik heb een gedeeld album (ruim 1500 foto’s) met 5 leden die allen foto’s hebben geplaatst, nu krijg ik het niet voor elkaar om:
  1: het completee album in 1 keer te downloaden naar mijn computer
  2: de foto’s van 1 lid te downloaden

 • wilbert 9 december 2015 om 12:51

  weet iemand hoe je kunt voorkomen dat mensen met wie je een album deelt kunnen zien wat mijn email adres is?

Een reactie toevoegen: