Menu

20 september 2012

iOS 6iOS 6: Gebruik maken van de gedeelde fotostream

Met behulp van Fotostream heb je alle recent gemaakte foto’s bij de hand op al je Apple apparaten. Met behulp van iCloud en een Wi-Fi verbinding worden de foto’s gesynchroniseerd met iPhone, iPad, iPod touch, Mac en Apple TV. Op deze manier heb je snel toegang tot al je foto’s die je maakt met je apparaten. De optie dient wel geactiveerd te zijn in iCloud via Instellingen ▸ iCloud ▸ Fotostream.

In iOS 6 is er een mogelijkheid bijgekomen om Fotostream albums te delen met je vrienden, op deze manier kunnen je vrienden je foto’s bekijken en eventueel een reactie schrijven over de foto. Het is een nieuw leuk sociaal project waarbij je zelf bepaald welke foto’s je wilt delen, je kunt zelf je ‘deelnemers’ kiezen of het album openbaar maken op iCloud.com waarbij je zelf de url deelt met derden. Volg onderstaande procedure om fotostream-album aan te maken.

• Open de Foto-applicatie
• Tap op Fotostream
• Tap vervolgens linksboven op het plus-icon
• Voer een gewenste album naam in

Schakel de optie ‘Openbare website’ in wanneer je het album wilt delen op iCloud.com en met derde. Bevestig door op ‘Maak aan’ te tappen.

In het ‘Aan’-veld kun je contacten selecteren die je via een e-mail bericht uitnodigt om deel te nemen aan het album. Wanneer deze toestemmen kunnen zij via hun fotostream-pagina in de Foto-applicatie het gedeelde album bekijken en zelf foto’s toevoegen.

Tap vervolgens op je zojuist aangemaakt album en tap op de knop ‘Wijzig’, selecteer vervolgens de optie ‘Voeg toe’ om afbeeldingen toe te voegen aan het album. Selecteer de gewenste afbeeldingen (aantal is onbeperkt) en bevestig door op gereed te tappen.

Wanneer je wilt reageren op een foto kun je dit vrij eenvoudig doen door de foto te openen en vervolgens in de navigatiebalk te tappen op de reactie-knop te herkennen aan het tekstballonnetje. Tap vervolgens op de optie ‘Voeg opmerking toe’, daarnaast kun je ook nog een foto ‘leuk’ vinden door op ‘Vind ik leuk’ te tappen.

Wanneer je de gegevens wilt aanpassen of meerdere personen wilt toevoegen aan het album kun je dit doen door op de ‘Meer-toets’ te tappen naast het album. Hier kun je de naam aanpassen, abonnees toevoegen of verwijderen en het album openbaar maken. Daarnaast kun je hier ook de URL van het album terug vinden of de koppeling eenvoudig delen. Wanneer je het album wilt verwijderen kun je dit eenvoudig doen door op ‘Wis fotostream’ te tappen.

Via push notifications word je op de hoogte gebracht wanneer vrienden je gedeelde fotostream album abonneren. Daarnaast krijg je ook een melding wanneer iemand een reactie plaatst op een foto van je. Wanneer er ongelezen berichten aanwezig zijn in je album worden deze aangegeven met een badge bij de Foto-applicatie en staat bij de desbetreffende foto’s een klein blauw tekstballonnetje dat aangeeft dat er een ongelezen reactie is.

Meer tips over Fotostream kun je hier terugvinden.

 • Gerelateerde tips:


  Reacties


  • Geert 20 september 2012 om 10:06

   In het artikel staat beschreven dat mensen die uitgenodigd worden voor een Photo stream zelf ook foto’s kunnen toevoegen. Dit klopt volgens mij niet. Ik kan deze functionaliteit nergens terugvinden.

  • Nico van der linden 20 september 2012 om 10:08

   Dit ziet er inderdaad uit als een super functie. Volgens mij kun je dit ook mooi gebruiken om via iPhoto een foto selectie op je iPhone/iPad te zetten. Dat kon al via photostream maar nu kun je dan ook categorieën aanmaken. Gaat de goeie kant ik met iCloud, nu nog fotos tonen op iCloud.com en het is bijna af :-

  • Swen 20 september 2012 om 13:07

   Lukt niet foto’s uploaden in een uitgenodigde fotostream

  • Quakie 20 september 2012 om 13:45

   Zodra ik op de photostream knop druk, ga ik gelijk naar de foto’s waar andere nog een mapje mijn photostream zien plus eigen aangemaakte streams.

   Als ik vervolgens naar instellingen ga.. iCloud Photostream kan ik hier alleen maar photostream aanzetten. Hier zou nl ook nog een gedeelde photostream knop moeten zitten.

   Iemand idee hoe ik dit aan de praat krijg?

  • Philip 20 september 2012 om 14:02

   Nu nog fotostream via 3G en het is perfect ;-)

  • Cloverfield 20 september 2012 om 17:31

   Ik dacht dat je een groep kon aanmaken en dat iedereen daar inderdaad foto’s in kon zetten. Dat je met een groepje van 10 naderhand alle foto’s aanzet en syncen maar… nu moet iedereen dus een eigen fotostream aanmaken en vervolgens alles gaan downloaden.
   Dat wordt dus weer dropbox gebruiken: weer zo’n feature die de plank compleet misslaat. Jammer.

  • Eddyvb 21 september 2012 om 3:15

   Je kan enkel in de door uzelf gedeelde streams toevoegen , streams van anderen kan je enkel bekijken .
   Vind het al een super vooruitgang , nu kan iedereen enz op een eigen stream , en kun je de foto’s die je wil sharen gewoon sharen met hun en vice versa
   En krijg je zelf niet automatisch alle troep die de andere gebruikers ( gezamelijke AppleID ) in hun stream hebben staan op je devices .
   Wel zou Apple er een extra optie bij moeten maken , een echt gedeelde stream waar je samen kan in toevoegen , buiten enkel de eigenaar .
   Dan zou het pas echt perfect zijn vind ik !

  • Robert-Jan 24 september 2012 om 12:51

   De gedeelde fotostream werkt super! In het artikel staat dat het ook werkt met Apple TV die is bij mij niet het geval. Mappen die ik aanmaak op mij PC zie ik direct terug op de iPhone en iPad. Helaas zie ik de mappen niet terug op mijn Apple TV iemand enig idee hoe dat kan? De normale fotostream zie ik wel.

  • Michel 9 oktober 2012 om 19:37

   Heb je de ATV ook zijn update naar 5.1 gegeven?
   Die update is er nog niet zo lang, hier werkt het allemaal prima…

   Het enige wat protest geeft is mijn windood pc…
   Photostreams blijft crashen…

  • Robin 20 oktober 2012 om 21:36

   Erg jammer dat niet alle abonnees fotos kunnen uploaden!

  • Patrick 25 november 2012 om 16:42

   Na het wijzigen van de account naam in apple ID blijft photostream terug komen met de oude account naam. Iemand enig idee hoe dit een te passen is? Heb al geprobeerd de iCloud account opnieuw toe te voegen op de iphone en ook de photostream te resetten via iCloud.com maar mag allemaal niet baten.

  • Tom 3 december 2012 om 15:40

   Fotostream aanpassen :

   Ga naar “Fotostream”. Daar staan je zelf aangemaakte fotostreams en de door de iPad aangemaakte “Mijn fotostream”. Kies rechtsboven “Wijzig”. De fotostreams waar een kruisje verschijnt kun je aantikken en dan komt er een menu “Wijzig fotostream” waar je kunt aanpassen.

   Ik heb geen optie gezien om “Mijn fotostream” te delen of aan te passen. Wel met apparaten die hetzelfde emailadres gebruiken zoals mijn iPhone maar niet voor derden.

   Door een fotostream openbaar te maken, kan iedereen er in kijken met andere apparatuur.dan een Apple.

  • Toon 5 december 2012 om 0:38

   Ik heb ook een fotostream aangemaakt en gedeeld, werkt goed!

   Echter heb ik idee dat nu ‘mijn eigen back up fotostream’ niet meer gevuld wordt!?!

   Mij lijkt dat deze als vanouds een kopie bevat en ik zelf kies wat in welke ( later aangemaakte en uitgenodigde) stream tevens wordt toegevoegd!?!??

   Werkt dit niet meer!?!?!?!?!?

  • Oscar 24 december 2012 om 20:00

   Ik heb 1000 foto’s op mijn ipad (photostream) en sinds een paar dagen een nieuwe iphone maar photostream synced ‘maar’ 345 foto’s. Wat ik ook doe, photostream aan/uit wifi aan/uit hij doet het niet. Ik wil eigenlijk alle photostream foto’s van mijn ipad (dat zijn er tenslotte het meest) op mijn pc zetten. Als ik op mijn pc in mijn fotostream map kijk zie ik slechts 700 foto’s ipv. de 1000 foto’s. Hoe krijg ik nu in hemelsnaam al die foto’s op mijn pc? Help! :)

  • Greggie 25 december 2012 om 15:46

   Idd, in verschillende artikels reeds gelezen dat uitgenodigden ook foto’s zouden kunnen toevoegen. Maar deze functie vind ik niet. Iemand hierover al een antwoord/oplossing? (bv auteur van dit artikel)

  • Bram 11 januari 2013 om 20:45

   Hoe streaming ik de foto’s van mijn iPad naar mijn nieuwe IPhone. Had hier voor een Samsung dus m’n oude foto’s op m’n iPad streaken niet automatisch naar de nieuwe iPhone….

   BVD Bram

  • Bram 11 januari 2013 om 20:46

   Lekker die automatische correctie! Streamen moet ‘t zijn ;)

  • Thijs Bekkers 7 maart 2013 om 20:53

   Kan ik op een Macbook PRO of Air extra fotostreams zichtbaar krijgen die ik wel op mijn iPhone5 en iPad2 zie?

  • Cleo 28 december 2013 om 1:09

   Zit er een periode verbonden aan de stream? Ik was net aan het kijken, ik had mezelf toegevoegd omdat ik zelf een back-up wilde hebben, maar dat werkte niet goed, dus mezelf weer als lid verwijderd, maar ik ben wel zelf de beheerder en toen was de stream opeens weg! Iemand enig idee wat daar gebeurd is, namelijk honderden foto’s van mijn reis van de afgelopen 2 maanden…

  Een reactie toevoegen: