20 februari 2015

OS X problemen oplossen met behulp van EtreCheck

2 min leestijd
OS X problemen oplossen met behulp van EtreCheck
Apps
2 min leestijd

Op het moment dat er zich problemen voordoen met je Mac of OS X dan is dat natuurlijk ontzettend vervelend. Je kunt in dat geval een beroep doen op de appeltips Genius community. In de meeste gevallen weten onze Genius gebruikers altijd wel een oplossing voor een OS X probleem.

Wanneer er sprake is van een probleem onder de motorkap van OS X op systeem niveau dan is het noodzakelijk om zoveel mogelijk informatie over je Mac te verstrekken, zonder dat je daarbij persoonlijke informatie zoals gebruikersnamen en wachtwoorden verstrekt.

Om snel een inzicht te krijgen wat er allemaal actief is op je Mac kun je gebruik maken van de gratis EtreCheck tool. Deze tool genereert een compleet en overzichtelijk rapport van je Mac's huidige status zonder daarbij privacy gevoelige informatie prijs te geven. Nadat het rapport is gegenereerd kun je de inhoud direct naar het OS X klembord kopiëren, deze kun je dan met cmd⌘ + V plakken in een document of op appeltips Genius.

De tool geeft ook direct aanwijzingen van de mogelijke problemen die zich voor doen met je Mac, deze worden rood gemarkeerd in het aangemaakte rapport.

Schermafbeelding 2015-02-17 om 13.24.04

Het complete EtreCheck rapport bestaat uit diagnose van:

* Systeem Software.
* Disk informatie.
* USB, FireWire, Thunderbolt informatie.
* Configuratie bestanden.
* Overzicht van de gebruikte kernel extensions.
* Overzicht van de actieve systeem/gebruiker daemons en agents.
* Inlog items.
* Internet Plug-ins.
* Safari Extensies.
* Overzicht voorkeurpanelen.
* Audio en iTunes plug-ins.
* Overzicht status Time Machine.
* CPU gebruik en processen.
* Geheugen processen en virtueel gebruik van het geheugen.

In het geval van problemen kan het rapport dat EtreCheck genereert zeer waardevol zijn voor oplossen ervan of het aangeven van een richting waarin het probleem moet worden gezocht.

EtreCheck heeft geen super-user rechten nodig om het rapport te genereren en is voorzien van een Apple Developer ID, hierdoor kan de tool worden opgestart op een Mac met gatekeeper actief ( ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Beveiliging en Privacy ▸ Algemeen).

EtreCheck kan hier gratis gedownload worden.

info
Auteur Richard IJzermans
Bijgewerkt20/02/2015 11:58
Categorie Apps, macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  4 reacties

Reacties

  • Ik vind het wel een aanwinst dit programma.
    Tevens geeft het wel degelijk meerwaarde t.o.v. het eigen Apple programma.
    Maar ja, je bent vrij om het niet te gebruiken @MetMarc

    Beantwoorden
  • @Timosha: Van hun eigen website:
    ‘EtreCheck mainly just runs the command-line version of the System Profiler tool and reports those results in more human readable form.’

    Kortom, het is exact dezelfde informatie, met hetzelfde programma gegenereerd zelfs.

    De forumleden die iets kunnen met zo’n rapport zouden dat dus ook gewoon kunnen met de resultaten die het systeemprofiel genereert. Etrecheck presenteert die informatie alleen wat vriendelijker, dát is het enige voordeel, maar DAT staat dan juist weer niet vermeld in dit artikel.

    Het artikel doet het lijken alsof dit programma iets unieks doet, maar vergeet het ingebouwde programma te noemen en het vertelt niet wat EtreCheck dan juist beter/haniger maakt.

    Mijn kritiek dat ik in dit artikel de toegevoegde waarde van het *programma* niet genoemd zag worden is dan ook gewoon terecht.

    ik ben trouwens echt (Met)Marc hoor, niet ‘NetMarc’.

    Beantwoorden
  • @NetMarc

    De “toegevoegde waarde” van EtreCheck zit hem daar in dat er ook adware/malware gedetecteerd wordt. Ook vernaggelde kernel extensies, launch daemons en launch agents worden getoond. Dat kan met dat “ingebouwd programma” van Apple allemaal niet.

    Voor het overige zijn er op het Appletips Genius forum voldoende forumleden actief die wel een EtreCheck log kunnen analyseren. Ergo, dit artikel heeft wel degelijk een “toegevoegde waarde”.

    Beantwoorden
  • ga naar Finder ➜ Programma’s ➜ Hulpprogramma’s, open Systeeminformatie ➜ Archief ➜ Bewaar, et voilá, dezelfde informatie.

    Waarom zou je niet gewoon een ingebouwd programma van Apple zelf gebruiken als dat precies hetzelfde doet?
    Ik zie in dit artikel geen enkele toegevoegde waarde van dit programma genoemd worden. Daarnaast zie ik mensen hiermee niet ineens zelf hun problemen oplossen. Als je dit tooltje nodig hebt om die gegevens überhaupt te vinden dan heb je zeer waarschijnlijk niet de kennis om er ook daadwerkelijk iets mee te doen.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store