26 juli 2012

10.810.8: Gebruik maken van het berichtencentrum

Wanneer je in het bezit bent van een iPad, iPhone of iPod Touch dan komt het berichtencentrum je waarschijnlijk bekend voor. Het berichtencentrum zorgt ervoor dat je een overzicht krijgt van alle notificaties die vanuit een applicatie hebt ontvangen.

Dankzij Mountain Lion is het nu ook mogelijk om dergelijke meldingen te ontvangen op je Mac. Met behulp van het berichtencentrum mis je nooit een melding of activiteit.

Het berichtencentrum kun je op verschillende manier activeren, zelfs in schermvullendeweergave. De snelste manier is met behulp van een multi-task gesture. Wanneer je beschikt over een MacBook volstaat het door met behulp van twee vingers vanaf de macbook behuizing te swipen van rechts naar links over het trackpad. Wanneer je beschikt over een Magic Trackpad dien je twee vingers naast elkaar te plaatsen zo rechts mogelijk op het trackpad en vervolgens een swip-beweging te maken naar links.

Een andere manier om het berichtencentrum te activeren is met behulp van het berichtencentrum-icoon rechtsboven in het scherm, deze kun je herkennen aan de vier horizontale strepen.

Tevens kun je ook een toetscombinatie toekennen aan het berichtencentrum. Dit doe je via:

 ▸ Systemvoorkeuren… ▸ Toetsenbord ▸ Toetscombinaties

Schakel de optie 'Toon berichtencentrum' in en voeg een toetscombinatie toe. Als voorbeeld kun je de toetscombinatie option⌥ + spatie.

De instellingen van het berichtencentrum vind je terug via  ▸ Syteemvoorkeuren… ▸ Berichtgeving. Wanneer het berichtencentrum geopend is kun je rechtsonder op het radartje klikken. Dit geeft je onmiddellijk toegang tot de instellingen van het berichtencentrum. Hier kun je per applicatie een meldingsstijl aanpassen. Stroken worden rechtsboven weergegeven en zullen automatisch verdwijnen. Meldingen blijven actief op het scherm totdat ze handmatig worden afgesloten.

Wanneer je niet gestoord wilt worden kun je de optie 'Toon meldingen en stroken' deactiveren. Dit kun je doen door te swipen met twee vingers naar beneden in het berichtencentrum. Door deze handeling uit te voeren zal er een schuifknop tevoorschijn komen die het mogelijk maakt het berichtencentrum tijdelijk uit te schakelen. Automatisch zal na 24 uur het berichtencentrum weer actief worden.

Applicaties kunnen de weergave van berichten ook uitschakelen, bijvoorbeeld tijdens een keynote presentatie. Wanneer een externe monitor is aangesloten op je Mac zullen de notificaties niet verschijnen.


Helaas! De bovenstaande app is helaas niet meer beschikbaar in de App Store

Meer tips voor Berichtencentrum kun je hier terugvinden.

Update: Apple heeft blijkbaar besloten om de Facebook integratie nog niet te activeren, op apple.com wordt aangegeven dat deze functie pas in het najaar beschikbaar komt.Reacties


 • dirkuijt

  26 juli 2012 om 10:38

  Met de tool Hiss kan je je Growl notificaties ook in het berichtencentrum tonen… Al werkt dat niet bij mij :

 • michel

  26 juli 2012 om 10:40

  Mooi dat jullie ook iedereen lekker maken met de Facebook optie in het berichtencentrum die voor niet ontwikkelaars nog niet beschikbaar is ;-)

 • Louis

  26 juli 2012 om 10:46

  Voor de mensen die nog gewoon een desktop met een muis hebben: de “Toon meldingen en stroken” knop krijg je door het berichtencentrum naar beneden te scrollen. Werkt dus ook zonder trackpad en swipes.

 • Mark

  26 juli 2012 om 11:00

  Berichtencentrum en de notificaties zien er goed uit, maar vind het wel jammer dat alleen activiteiten die binnen 24 uur vallen worden weergegeven. Heb overigens een interactieve hoek ingesteld voor het berichtencentrum, want die swipe vind ik toch niet zo lekker werken.

 • Marc

  26 juli 2012 om 12:09

  Handig zeg… erg leuk!
  Alleen begrijp ik nog niet waar ik mijn twitter berichten kan lezen?!?
  Heb wel mijn twitter account aangemaakt en kan wel delen (dus berichten schrijven) via mijn twitter account. Maar zien wat anderen mij schrijven nog niet. Of zien wat voor berichten ik binnen krijg van de mensen die ik volg.

  Hoop dat daar ook snel meer info over komt :)
  Super handige site dit overigens… dank je wel!!

 • wilco

  26 juli 2012 om 12:27

  Ik zie mijn mails niet binnen komen in berichtencentrum terwijl mijn accounts wel zijn aangemeld gaat vanzelf in berichtgeving….iemand?

 • Justin

  26 juli 2012 om 12:33

  Ik weet dat ik erg of topic ben.
  Maar ik heb net de update gedaan ( eigelijk alleen voor het airplay weergaven)
  Maar nu kan mijn Mac me appleTV niet vinden?
  Als ik het via iTunes doe dan speelt hij het wel af maar niet als ik het icoon op op de start pagina gebruik ( naast de wifi bars )
  Alvast bedankt voor de ban of hulp ;-)

 • Thierry

  26 juli 2012 om 12:37

  Ik heb hetzelfde probleem als Wilco.
  Heb al van alles geprobeerd maar helaas geen resultaat.
  Ook via Google niets kunnen vinden die dit probleem oplost..

 • dendirk

  26 juli 2012 om 13:21

  Bij mij werkt het berichtencentrum ook niet mail niet google niet twitter niet

 • wilco

  26 juli 2012 om 13:28

  Gek genoeg lijkt mail nu opgelost te zijn. net na het opstarten van de imac liepen ze binnen. Nu alleen nog iMessage…die werkt nog niet. Even off topic. Ik heb mijn iMac gekocht april 2010 gekocht. Ik zie bij overzicht staan dat dit het model eind 2009 is. Airplay gaat het zeker niet doen op deze iMac???

 • Goan

  26 juli 2012 om 13:29

  Allemaal mooi en wel die facebook en die twitter. Maar ik vind nergens waar ik mijn facebook kan toevoegen. En die knop staat er ook niet …

 • wilco

  26 juli 2012 om 13:32

  Twitter moet je alsnog activeren en dan lopen de mentions binnen in berichtencentrum. je kan dan ook vanuit je berichtencentrum direct twitteren.
  Ga na systeemvoorkeuren-mail, agenda en contacten. je kan dan rechts op Twitter drukken en je account aanmelden.

 • wilco

  26 juli 2012 om 13:33

  Goan, facebook ga je niet vinden. Die word eind van het jaar gelanceerd.

 • baptistevod

  26 juli 2012 om 13:37

  Waar ik helemaal niet uit geraak is hoe ik het ‘notification’ geluid van Calendar kan aanpassen.
  Ik had vroeger een ander standaard geluid dan “Basso” gekozen, maar zie vandaag nergens waar ik dat geluid kan aanpassen…

 • wilco

  26 juli 2012 om 13:51

  Ben er ondertussen wel achter dat het berichtencentrum niet consequent werkt. Door diverse testen en spontane mails en tweets word dit dus niet altijd weergegeven in berichtencentrum. Meer mensen last van??

 • PE

  26 juli 2012 om 14:26

  Twitter ingesteld maar niets in berichtencentrum. (opnieuw opgestart, twitter opnieuw afgemeld en weer aangemeld) niets helpt

 • Goan

  26 juli 2012 om 15:15

  @Wilco , bedankt!!

 • Jan Aukes

  26 juli 2012 om 17:29

  @ Wilco
  Jazeker. Berichtencentrum werkt zeker nog niet soepel. Lang niet alle berichten komen binnen. Het symbool wordt na een opstart regelmatig grijs, zodat erop klikken niet helpt. Vegen kan gelukkig altijd. Uit- en inloggen wil wel eens helpen. Dat las ik bij de Apple Discussions.

 • jan

  26 juli 2012 om 17:31

  Als je Alt+klik doet op het menu item dan schakel je het berichten centrum tijdelijk uit tot morgen

 • Rene de haan

  26 juli 2012 om 17:55

  Bij herinneringen kun je ook aangeven dat je een badge melding wil. Dit werkt ook bij beta ios6 op de iPhone en iPad. Alleen niet op mijn Mac? Werkt het bij iemand wel?

 • MacRichard

  27 juli 2012 om 22:28

  @baptistevod de standaard Alert kun je aanpassen in Voorkeuren > Geluiden > Geluidseffecten. Per afspraak / evenement kun je een ‘geluidje’ instellen indien je voor Alert met geluid kiest. Standaard wordt er een item aangemaakt zonder alert.

 • maarten van dyck

  28 juli 2012 om 15:58

  hallo iedereen ik wil de meldingen van facebook verkrijgen op mijn mac maar ik kan me bij accounts niet aanmelden bij facebook omdat deze er niet tussen staat… twitter enzo wel. kan iemand me hierbij helpen??`

  alvast bedankt

 • i.p.r.h

  29 juli 2012 om 9:55

  Even Google-en naar Facebook Integration Torrent en de developers versie daarvan downloaden die installeer je in de reguliere versie van ML en voilà Facebook verschijnt keurig in “Berichtencentrum” en onder de “Deel” knop van Safari. Werkt nu al perfect.

 • Arthur

  31 juli 2012 om 19:57

  Ook hier komt er geen een twitter bericht binnen via het berichten centrum.

 • Arthur

  1 augustus 2012 om 15:07

  Zijn er mensen die wel twitter berichten op het berichten centrum binnenkrijgen?
  En zo ja, hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen?
  Alvast bedankt voor antwoorden!

 • Jaap

  17 januari 2013 om 9:42

  Apple heeft besloten om de Facebook integratie nog niet te activeren, op apple.com wordt aangegeven dat deze functie pas in het najaar beschikbaar komt …

  Helaas krijg ik nog steeds geen berichten , meldingen etc van facebook te zien in het berichtencentrum.

  Andere meldingen van twitter , mail , agenda krijg ik wel binnen en heb ik hier geen verdere problemen mee.

  kan iemand mij hiermee helpen ?

 • ES

  21 februari 2013 om 14:00

  Als ik een afspraak uit de agenda verwijder, verdwijnt deze uit het berichtencentrum, maar zet ik nieuwe afspraak op dezelfde tijd (of overlappend met de weggehaalde afspraak), dan komt de afspraak niet in het berichtencentrum terecht.

 • mitchel ajaiso

  22 juli 2014 om 15:18

  Dat moeten jullie het maar anders om proberen

 • mitchel ajaiso

  22 juli 2014 om 15:25

  Nu heb ik ook het zelfde probleem van es. Wie kan me helpen

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!