2 juni 2015

OS X: Finder herstarten

Finder icoon

Wanneer je OS X en je Mac aan het gebruiken bent, kan het wel een voorkomen dat Finder plotseling niet meer reageert. Dit is uiteraard erg vervelend aangezien Finder essentieel is voor OS X. Het lijkt erop dat je Mac in dat geval volledig onbestuurbaar is geworden.

Geen paniek! Er zijn enkele eenvoudige methodes om OS X Finder te kunnen herstarten en van de draaiende strandbal (Spinning wait cursor) af te komen. Welke leggen we hieronder voor je uit.

Via het Dock

Dit is de eenvoudigste methode om Finder te herstarten. Druk de ctrl^ + Option⌥-toets in en klik op het Finder icoon in het dock. Het contextmenu wordt geopend waarin je de mogelijkheid hebt om Finder te herstarten via de optie 'Start opnieuw'.

finder herstarten in OS X

Via het -menu

Via  ▸ 'Forceer stop’ is het mogelijk om Finder te herstarten en eventueel andere applicaties te stoppen. Selecteer in de lijst Finder en klik op de knop 'Start opnieuw'. Mocht je de optie niet kunnen bereiken via het -menu dan kan je hiervoor ook de toetscombinatie Cmd⌘ + Option⌥ + ESC gebruiken.

Verder kun je ook klikken op het bureaublad en daarna op , hou de shift⇧-toets ingedrukt en klik in het menu op 'Forceer stop van Finder' om Finder te herstarten.

Via Terminal

Mochten bovenstaande methodes niet werken dan kun je nog altijd Terminal raadplegen om Finder handmatig te herstarten. Open Terminal via Programma’s ▸ Hulpprogramma’s, kopieer onderstaand commando en plak deze in een leeg venster. Druk op enter om hem uit te voeren en Finder te herstarten.

killall Finder

Meer over Finder kun je hier terugvinden.Reacties


 • Henk Brendel

  2 juni 2015 om 10:34

  “Verder kun je ook klikken op het bureaublad en daarna op , hou de shift⇧-toets ingedrukt en klik in het menu op ‘Forceer stop van Finder’ om Finder te herstarten.”

  Lastig als de Finder is vastgelopen…

 • Wesley Fabry

  2 juni 2015 om 14:19

  Er zijn verschillende redenen waarom je Finder moet herstarten, dit wil niet zeggen dat Finder altijd is vastgelopen. Vandaar de meerdere mogelijkheden…

 • Ronald

  2 juni 2015 om 17:07

  Finder loopt vaak vast op het moment dat je een USB stick probeert te verwijderen. Dan duurt dat verwijderen erg lang als je de eject knop gebruikt.

  Oplossing hiervoor is het toevoegen van de USB stick in de Spotlight Privacy tab. Ga hiervoor naar Systeemvoorkeuren – Spotlight en klik op de privacy tab. Voeg de USB stick (als drive) toe door het +icon te gebruiken.
  Daarna kun je de USB stick voortaan veel sneller verwijderen, omdat deze niet meer door Spotlight wordt geïndexeerd.
  Dit moet je voor elke USB stick doen die je gebruikt.

  Bovenstaande geldt overigens ook voor de drive waarop je de TimeMachine backup maakt. Door die drive toe te voegen aan de privacy tab kun je sneller backups maken, zonder dat het indexeren door Spotlight vertragingen geeft.

 • Sara

  8 juli 2015 om 18:35

  Ik kan finder niet openen en heb al deze mogelijkheden geprobeerd maar als ik finder wil herstarten reageert die daar niet op. Ook heb ik geen balk meer vanboven, tenzij als ik een ander programma heb open staan. Als ik printscreens neem dan verschijnen die ook niet op mijn bureau blad. Iemand die mij kan helpen?

 • floor

  12 juli 2016 om 22:39

  hallo,

  ik heb het zelfde als sara hier boven, nog iemand tips?

 • Wesley Fabry

  13 juli 2016 om 6:32

  Dan kunnen jullie het beste de Mac geforceerd herstarten: https://www.appletips.nl/mac-geforceerd-herstarten/

 • ton van der veeken

  11 april 2017 om 13:17

  Hallo,

  Als ik de Finder open kom ik niet meer in mijn mappenstructuur (Documenten). Als ik een attachment bij een email wil voegen (via de paperclip) kom ik wel in de mappenstructuur. Weet iemand wat er is misgegaan en hoe dit op te lossen? Alvast dank.

 • Wesley Fabry

  11 april 2017 om 13:22

  @Ton Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl

  Voeg er dan even een schermafbeelding die van wat je krijgt te zien als je finder opent.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!