29 mei 2011

5 kleine Mac OS X tips voor iTunes, OS X Terminal, Finder en de muisaanwijzer

2 min leestijd

In iTunes is er voor de liefhebbers een spectrum analyzer beschikbaar. Deze optie kun je activeren door in het song infovenster te klikken op het symbool met het driehoekje. Automatisch zal de spectrum analyzer verschijnen, door nogmaals op het symbool te klikken keer je weer terug naar de 'normale' weergave. De spectrum analyzer geeft een leuk effect in combinatie met de mini player die je kunt activeren met het behulp van het groene bolletje.

Een andere iTunes optie die veel gebruikers niet kennen is de equalizer, een toonregelaar waarmee je de weergave van de muziek kunt aanpassen aan het type muziek wat je afspeelt. Er zijn in de equalizer een groot aantal 'presets' beschikbaar maar je kunt de equalizer ook geheel naar eigen smaak instellen om jou muziek nog beter te laten klinken. Je activeert de equalizer met behulp van cmd⌘ + option⌥ + 2 of vanuit het menu Venster ▸ Equalizer.

Wanneer je gebruik maakt van een groot scherm dan kun je de muis cursor (aanwijzer) wel eens kwijt zijn op je scherm. Met behulp van de universele toegang opties in de systeemvoorkeuren is het mogelijk om de grootte van het muis pijltje aan te passen. Ga naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Universele toegang en wijzig de grootte door gebruik te maken van de optie 'Aanwijzergrootte'.

Op het moment dat je bezig bent in OS X Terminal kan het wel eens voorkomen dat je een extra Terminal venster nodig hebt. Met de toetscombinatie cmd⌘ + N open je een nieuw Terminal venster, dit venster heeft echter dezelfde kleurstelling en dat is niet altijd even handig. Wanneer Terminal is geopend kun je met behulp van een control + klik op het icon in het Dock een nieuw Terminal venster openen in een andere kleurstelling. Een hele handige optie om visueel het verschil tussen verschillende Terminal sessies weer te geven.

Met OS X Finder is het mogelijk om een verbinding op te zetten met een externe server zoals een windows share, webdav of ftp server. Deze optie kun je terugvinden in Finder ▸ Ga ▸ Verbind met server. Deze optie is echter ook direct beschikbaar vanuit het Dock, met behulp van een control + klik op het Dock icon krijg je direct toegang tot deze optie.

info
Auteur Richard IJzermans
Bijgewerkt29/05/2011 10:05
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  4 reacties


Reacties

  • Remco
    29 mei 2011 om 10:18

    Dankjewel, opnieuw!

  • SamiBami
    30 mei 2011 om 16:32

    Verbinden met server is ook direct te benaderen met ‘cmd + k’

  • Patrick
    2 juni 2011 om 11:43

    in de terminal is ook goed te merken dat OS X een Unix achtergrond heeft. Ik moet voor mijn werk soms op andere UNIX servers werken, en dan is het superhandig om gewoon “ssh -l ” in te voeren. Doe dat maar eens onder Windows zonder allerlei tooltjes te moeten installeren :)

  • Patrick
    2 juni 2011 om 11:44

    hhm, daar viel wat tekst weg. ik bedoelde dus
    ssh (server) -l (gebruikersnaam)

Een reactie toevoegen:

Ik ga akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen [privacy]



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store