18 september 2017

Wat is AirDrop en wat kun je ermee?

4 min leestijd
Wat is AirDrop en wat kun je ermee?
Handleiding  
4 min leestijd

Met behulp van AirDrop kun je snel en eenvoudig content uitwisselen met andere iOS en Mac gebruikers in de buurt. Via een directe verbinding kun je razendsnel foto’s, video’s, websites, locaties en meer delen.

AirDrop is te benaderen in iOS, maar ook via een Mac. Sinds OS X Yosemite en iOS 8 kun je ook gegevens uitwisselen tussen iOS en Mac. Hoe je deze optie gebruikt en wat je er voor nodig hebt lees je hieronder terug.

Wat heb je nodig om AirDrop te kunnen gebruiken

AirDrop kan alleen worden gebruikt op iPhone 5 of nieuwer, iPad Pro, iPad (4e generatie) of nieuwer, iPad Air of nieuwer, iPad mini of nieuwer, iPod touch (5e generatie) of nieuwer en een Mac met OS X Yosemite of nieuwer. Verder moet wifi en Bluetooth actief zijn om bestanden uit te wisselen. Een iDevice met iOS 7 kan onderling content versturen, maar niet naar een Mac dit kan pas vanaf iOS 8.

Airdrop inschakelen op een iOS apparaat

Veeg vanaf de onderkant van het scherm met één vinger omhoog om het bedieningspaneel te openen. Tik op de optie 'AirDrop' en kies één van de drie opties: 'Alleen contacten': alleen uw contacten kunnen jouw iOS-apparaat zien (iCloud verreist), 'Iedereen': alle iOS-apparaten in de buurt kunnen jouw apparaat zien, of 'Uit'. Wanneer je AirDrop inschakelt wordt automatisch wifi en Bluetooth geactiveerd, is dit niet het geval dan moet je dit handmatig doen.

Airdrop problemen oplossen in iOS

Airdrop inschakelen vanaf iOS 11

Het bedieningspaneel is onder iOS 11 geheel vernieuwd en kun je nu zelf aanpassen, meer info. Ook AirDrop is verhuisd, heeft geen eigen knop meer en zit verstopt in het bedieningspaneel. Veeg met één vinger vanaf de onderkant van het scherm omhoog om het bedieningspaneel te openen. Op een iPhone X veeg je in de rechterbovenhoek omlaag om deze te openen. Leg je vinger op het wifi-icoon of druk stevig (3D Touch) om de AirdDrop-knop weer te geven. Tik op de knop en kies een gewenste optie. Verder werkt AirDrop precies hetzelfde als voorheen.

Airdrop inschakelen op een Mac

Schakel wifi en Bluetooth in, dit kun je doen via de menubalk of  ▸ Systeemvoorkeuren. Open daarna Finder en klik in de navigatiekolom op 'AirDrop'. Onderaan het venster kun je net zoals hierboven staat omschreven kiezen voor Contacten, Iedereen of Niemand. Wanneer er apparaten in de buurt beschikbaar zijn worden deze in dit venster getoond. Wil je verbinding maken met Macs met OS X 10.9 Mavericks of ouder, kies dan voor de optie 'Vindt u niet wat u zoek?'.

AirDrop inschakelen op een MAc

Hoe foto’s, video’s, websites, locaties en meer delen via AirDrop?

Het delen via AirDrop is erg eenvoudig, wanneer je bijvoorbeeld foto’s of video’s wilt delen dien je deze eerst allemaal te selecteren, tik/klik daarna op de deelknop (vierkant met pijl omhoog) en tik op de naam van een AirDrop-gebruiker of Apple-apparaat in de buurt. Het delen van andere content gaat op precies dezelfde wijze als bij foto’s, tik/klik op de deelknop en kies de gewenste gebruiker.

Op deze manier kun je websites, locaties, bestanden, documenten, contacten en meer delen. AirDrop is altijd via het deel-menu te raadplegen zowel in iOS als OS X (macOS). Op de Mac is het ook mogelijk om bestanden te slepen naar de beschikbare gebruikers in het Finder venster. Klik hier voor meer informatie over AirDrop tussen een Mac en iDevice.

Contactpersonen niet zichtbaar in het deel-menu

Soms kan het gebeuren dat een gebruiker niet zichtbaar is in het deel-menu voor AirDrop. Je moet dan aan de gebruiker vragen AirDrop uit te schakelen en opnieuw in te schakelen via bovenstaande procedures. Ook kan het herstarten van het apparaat helpen.

Content ontvangen via AirDrop accepteren

Wanneer iemand iets deelt via AirDrop krijg jij hiervan een melding te zien met een voorvertoning van de gedeelde content. De ontvanger kan nu het delen accepteren of weigeren, de overdracht gaat van start en wordt het materiaal ontvangen in de app van waaruit het is verstuurd.

AirDrop delen en accepteren

Hoe werkt AirDrop?

Het is erg belangrijk dat bluetooth en wifi is ingeschakeld, je hoeft niet verbonden zijn met hetzelfde wifi netwerk om een overdracht tot stand te brengen. Eerst maakt AirDrop via bluetooth verbinding met het andere apparaat, als dit voltooid is wordt er een tijdelijke wifi verbinding opgezet tussen de twee apparaten om het materiaal te versturen.

ook interessant
iOS deelopties op eenvoudige wijze aanpassen (archief)
iOS deelopties op eenvoudige wijze aanpassen (archief)

Wanneer je een webpagina, notitie, foto, etc. wil delen kun je dit doen via de deelopties in iOS. Zo kun je deze aanpassen (rangschikken).

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt04/04/2019 14:40
Categorie Handleiding
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • marcel
    21 augustus 2016 om 20:24

    Beste Wesley ,

    Op een iMac van late 2009 kan ik niets versturen alleen van mijn nieuwere MacBookPro sturen dat krijg ik toe , van mijn iPhone 6s lukt het niet om naar mijn iMac iets te sturen , ook niet naar mijn jongere MacBookPro ? raar systeem
    Dus AirDrop is alleen voor jongere nieuwere toestellen ?

  • Wesley Fabry
    21 augustus 2016 om 20:55

    Wil je verbinding maken met Macs met OS X 10.9 Mavericks of ouder, kies dan voor de optie ‘Vindt u niet wat u zoek?’.

  • doesjka
    12 december 2016 om 13:51

    hey, hoe verander ik het plaatje van mijn airdrop zo als bij jullie ? ik bedoel de foto die andere zien van mij

  • Wesley Fabry
    12 december 2016 om 14:32

    @Doesjka de foto is afkomstig uit de contacten applicatie. iOS zal controleren of de beschikbare gebruikers ook in je contactenlijst voorkomen. Als dat het geval is zal iOS de gekoppelde foto gebruiken voor AirDrop. Als je dus de foto wilt aanpassen dan kan dat via contacten. Let wel, dit is alleen voor jouw iPhone/iPad/Mac. Andere moeten dus zelf een afbeelding toevoegen aan zijn of haar contacten. Meer info over je eigen contactkaart: https://www.appletips.nl/ios-je-eigen-contactkaart-bekijken-en-instellen/

  • Adriaan
    6 februari 2017 om 14:18

    En waar gaan de bestanden heen die via Airdrop binnengehaald zijn? Als ik op de naam zoek is het bestand onvindbaar

  • Wesley Fabry
    6 februari 2017 om 14:25

    @adriaan Op een Mac: Meestal in de map ‘Downloads’, maar bij het accepteren wordt soms er gevraagd waar je deze wilt opslaan. Voorbeeld: Afbeeldingen kunnen ook opgeslagen worden in Foto’s.
    In iOS worden de bestanden opgeslagen in de de bijhorende applicatie: Foto’s en video’s in Foto’s, contacten in contacten, etc. Als een bestand niet standaard kan worden opgeslagen zal iOS je vragen waar dit bestand moet worden opgeslagen, bijvoorbeeld dropbox, iCloud Drive, etc.

  • escom
    18 september 2017 om 11:10

    iPad mini of nieuwer – Versie ?

  • Wesley Fabry
    18 september 2017 om 11:14

    In dit geval alle iPad Mini’s.

  • Jolanda
    16 november 2017 om 10:52

    Een vraag
    Mijn dochter kreeg de foto’s binnen via Airdrop iPhone deze waren ook op het scherm te zien.
    Kreeg daarna melding:de foto’s zijn mogelijk onbetrouwbaar.
    Daarna waren ze niet meer terug te vinden.

    Iemand een idee waar ze evt. nog opgeslagen kunnen zijn.
    Vriendin heeft namelijk meteen daarna foto’s verwijderd van telefoon. ;-(

  • Wesley Fabry
    17 november 2017 om 8:43

    Nog nooit deze melding gezien, je kunt kijken bij in het album ‘Recent verwijderd’. Daar kan ook de vriendin kijken, foto’s blijven daar 30 dagen bewaard.

  • Theo
    21 maart 2019 om 19:55

    Hallo,
    Mijn vrouw en ik hebben beide een iPhone en dus kunnen we bestanden (meestal foto’s) via Airdrop uitwisselen. Dit gaat perfect, alleen met een schoonheidsfoutje, dat ik er graag uit zou willen hebben: wij zitten beide op dezelfde Apple id, (op mijn naam) en daarom (denk ik….) zie ik, als ik een foto naar haar wil “Airdroppen” mijn eigen fotootje staan, met “iphone” erbij. Ik zou hier graag háár foto (vind ik leuker?) en háár iPhone willen zien staan!
    Hoe krijg ik dat voor elkaar? “Delen met gezin” soms??

  • Wesley Fabry
    22 maart 2019 om 9:13

    @Theo dat is helaas niet mogelijk, maar we raden het delen van een iCloud-account af. Waarom ▸ https://www.appletips.nl/apple-id-icloud-account-niet-delen/

  • gerard
    17 mei 2020 om 17:19

    Hallo,
    Ik wil bestanden delen tussen mijn iMac, OS Catalina en macbook Air van 2011, met OS High Sierra, maar heb een probleem op de macbook.
    In de finder staat : Domain-Airdrop”, maar dat kan ik niet openen, dan krijg ik de melding dat het originele onderdeel onvindbaar is. Via het vergrootglas rects in de bovenbalk kan ik wel airdrop openen, maar dan werkt het niet.”ik mag gevonden worden door:” staat er ook niet in.
    Hoe los ik dit op?

  • Wesley Fabry
    18 mei 2020 om 8:58

    En als je met een secundaire klik (rechtermuisknop) klikt op het bestand en dan kiest voor Deel ▸ AirDrop. Lukt het dan om het bestand te delen?

    Als je AirDrop niet geactiveerd krijgt op je MacBook Air en het originele onderdeel blijft onvindbaar, dan lijkt het er op dat het bestand corrupt is. Dan kun je het beste macOS opnieuw installeren zonder verlies van gegevens: https://www.appletips.nl/os-x-opnieuw-installeren-zonder-je-gegevens-te-verliezen/

  • moeke
    20 juli 2023 om 16:12

    airplay is dus verdwenen op de nieuwste generatie McBook-air?

  • Hans Trebels
    2 oktober 2023 om 0:26

    Als ik foto’s ontvang met AirDrop op mijn iPhone 15 pro Max worden die op datum en tijd tussen mijn andere foto’s geplaatst. Dit was “vroeger” niet zo ?? En is niet logisch want dan moet ik de foto’s gaan zoeken. Is daar een oplossing/ instelling voor ?

  • Wesley Fabry
    2 oktober 2023 om 6:49

    @Moeke neen, dat is gewoon nog aanwezig

    @Hans daar is eigenlijk niets aan veranderd. Lees dit eens, wellicht wordt het dan duidelijker: https://www.appletips.nl/verschil-alle-fotos-ios/

Een reactie toevoegen:

Ik ga akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen [privacy]



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store