19 september 2009

OS X: ‘Alias’ maken naar een ‘read-only’ map of bestand

2 min leestijd

Terminal

Een alias is een snelkoppeling naar een bestand of map op je harddisk of externe (netwerk) lokatie. Wanneer je zoals ik met je Mac werkt in een kantoor omgeving dan kan je te maken hebben met gedeelde mappen op het netwerk waar je alleen over lees rechten beschikt.

De Finder optie Contol+klik ▸ "Maak alias aan" (Command ⌘+L) die je normaal gebruikt om een alias aan te maken zal in dat geval niet werken. OS X probeert de alias namelijk altijd aan te maken in dezelfde map als het origineel wat door de alleen leesrechten niet mogelijk is.

Om toch een alias naar een bestand in een 'read-only' locatie te maken kan je het ln commando onder Terminal gebruiken. Open hiervoor een Terminal sessie en typ:

ln -s

Typ achter de -s een spatie en sleep hierna de map of het bestand in het Terminal venster. Automatisch zal het commando worden aangevuld met het volledige pad naar het geselecteerde bestand of folder.

Voorbeeld:

ln -s /Volumes/Data/Documents/Diversen/telefoonlijst.doc

Na het uitvoeren van het commando wordt de alias aangemaakt in de map waarin je met Terminal actief bent. Je kunt controleren wat de active map is doormiddel van het pwd commando. De aangemaakt alias kan je verplaatsen naar iedere locatie die je wilt.

Dit artikel is verouderd en kan misschien niet meer van toepassing zijn in jouw huidige OS X (macOS) versie. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar een recentere uitleg.

info
Auteur Richard IJzermans
Bijgewerkt15/04/2016 16:20
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  3 reacties


Reacties

  • formulefan
    19 september 2009 om 9:05

    Je kunt ook de map naar bijv je bureaublad slepen terwijl je appltje en alt inhoud. Lijkt me minder werk.

  • sredlums
    19 september 2009 om 14:11

    @formulefan: inderdaad, veel handiger, al was ik die mogelijkheid zelf vergeten.
    Ik doe het altijd zo; ik maak een alias van een willekeurig (lokaal) bestand, geef die de gewenste naam, en klik vervolgens op appeltje+i (of klik rechts en kies ‘Toon info’ uit het contekstmenu).
    Dan klik ik op ‘Selecteer nieuw origineel’ en kies het bestand op de read-only lokatie.
    Maar als ik jouw shortcut kan onthouden ga ik voortaan die gebruiken :-)

  • dyn
    21 september 2009 om 13:46

    Overigens maak je met ln -s geen alias aan maar een symbolic link (ookwel symlink). Er zit een aardig verschil tussen alias en symlink in OS X. De alias is namelijk alleen te zien in Finder en programma’s die van Finder gebruik maken (dus alles wat maar grafisch is). In de Terminal werkt een alias niet, daar is het gewoon een bestandje waar je niks mee kunt. Een symlink daarentegen is in zowel Terminal als Finder een snelkoppeling die naar elders verwijst en daarmee dus ook wat universeler. Het enige nadeel aan een symlink is dat deze dan weer niet werkt met een netwerkschijf (hier getest met smb en dan is de symlink gewoon een bestandje, een alias werk dan wel). Het is gewoon triest dat OS X niet 1 universele manier van werken heeft wat dit betreft, zou heel wat schelen.

    Overigens kun je ook ‘ln –help’ (zonder de quotes) intikken als je toch in de Terminal zit, dan krijg je een korte helpfunctie zodat je kunt zien wat je precies moet invullen. Het slepen van het bestand/map naar de terminal is overigens wel de meest makkelijke manier!

Een reactie toevoegen:

Ik ga akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen [privacy]



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store