30 december 2009

OS X: Bestanden verstoppen in .rtfd mappen

verbergen

Er zijn een aantal manieren om bestanden uit het oog te houden van je mede Mac gebruikers. Je kan hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van disk images. Een andere meer eenvoudige methode is het gebruik maken van .rtfd bestanden.

Een .rftd bestand is een rtf-bestand (rich text format) met attachments zoals bijvoorbeeld plaatjes. Het bestand formaat wordt voornamelijk gebruikt door Teksteditor en stamt nog uit de NeXTSTEP periode.

Doordat een .rtfd folder in Mac OS X wordt gezien als één bestand zijn ze ideaal om er bestanden in te verbergen. Maak een folder aan en voeg de .rtfd extensie toe aan de naam. Er verschijnt nu een venster waarin om bevestiging wordt gevraagd voor de extensie wijziging. Klik op de optie "Voeg toe" waarna het icoon van de folder veranderd.

wijzig-ext-1

Hierna kan je de inhoud van de map alleen nog maar bekijken doormiddel van control + klik (of rechter muis klik) en de optie "Toon pakketinhoud" te kiezen.

Desktop

Dit artikel is verouderd en kan misschien niet meer van toepassing zijn in jouw huidige OS X (macOS) versie. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar een recentere uitleg.Reacties


 • Dieter

  30 december 2009 om 12:41

  Leuke tip!
  Maar let op, mensen die parallels draaien kunnen de map gewoon openen als ze in windows zitten.
  Is er een manier zodat windowsgebruikers ook niet aan deze bestanden kunnen?

 • ironmanixs

  30 december 2009 om 12:44

  Je moet het ook niet zien als de prefecte manier om bestanden verbergen, daarvoor zijn betere een zeer veilige methodes voor.

 • Max

  30 december 2009 om 16:53

  Ben je met een password beveiligde disk image wel veilig dan? Ik gebruik dit namelijk als beveiliging op mijn usb stick.

 • Vincent

  5 januari 2010 om 17:53

  @Max:

  Ja, ik gebruik dit zelf ook voor mijn wachtwoorden, als een kwaadwillende überhaupt de stick weet te vinden (verstoppen wel vereist) , moet hij ook het wachtwoord nog zien te raden (29 tekens). Kans van slagen is dus zo minimaal. Gewoon gebruiken dus.

  Voor meer info: One More Thing-forum: http://forum.onemorething.nl/

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!