14 december 2016

macOS: Een installatie USB stick maken

5 min leestijd
macOS Sierra: Een installatie USB stick maken
Gevorderden
5 min leestijd

macOS Sierra is vanaf 20 september 2016 gratis te downloaden vanuit de Mac App Store. Je hoeft dus geen fysiek product te kopen, hier zit echter ook een nadeel aan. Mocht je Mac opeens problemen ondervinden, dan heb je geen CD/DVD om macOS te herinstalleren.

Je kan je Mac dan herinstalleren via cmd⌘+R tijdens het opstarten, meer uitleg over deze schone installatie vind je hier terug. Daarnaast is het altijd handig om een bootable USB stick te maken waarmee je macOS Sierra kunt herinstalleren. Het maken van zo'n bootable USB stick is zeer eenvoudig en kan worden gedaan in slechts enkele stappen.

Wat heb je nodig? Een USB stick of externe harddisk/SSD van minimaal 8 GB (groter mag natuurlijk ook) en een Mac met OS X 10.6.8 of hoger.

macOS Sierra
macOS Sierra
Categorie: Diensten, Lifestyle
Ontwikkelaar: Apple
macOS 10.7.5
Nederland 4+  5 GB
DOWNLOAD GRATIS

1. Download macOS Sierra in de Mac App Store

Om een bootable USB stick te maken heb je natuurlijk de macOS Sierra installatie nodig. Deze kun je downloaden in de Mac App Store. Mocht je al gebruikmaken van de nieuwe macOS dan kun je het installatie-bestand gewoon opnieuw downloaden in de Mac App Store via 'Aankopen'.

macOS Sierra beschikbaar om te installeren

Wanneer je macOS eenmaal gedownload hebt, zul je zien dat de installer automatisch word opgestart. Stop de installer, dit kun je doen door met de secundaire muisklik het programma in het dock te sluiten of via de menubalk. Het rode kruisje in het venster zal in de meeste gevallen niet zichtbaar zijn.

macOS downloaden met behulp van Mist

Lukt het niet om de installer van macOS te downloaden? Dan kun je ook de Mac applicatie MIST gebruiken. Met deze app kun je eenvoudig eerdere versies van macOS downloaden en gebruiken voor o.a. bootable USB-stick. Klik hier voor meer informatie over MIST en hoe je deze moet gebruiken. Eric, bedankt voor de tip!

ook interessant
CleanMyMac X: macOS opruimen en scannen op malware
CleanMyMac X: macOS opruimen en scannen op malware

Met de CleanMyMac X van MacPaw kun je macOS een grondige schoonmaakbeurt geven en tegelijkertijd scannen op aanwezige malware.

2. Een macOS Sierra bootable USB Stick maken

Koppel de USB stick aan je Mac, open Finder en klik in de navigatiekolom met een secundaire klik (rechtermuisknop) op de USB stick. Kies voor 'Toon info', je ziet nu bovenaan de volledige naam van de USB stick, deze heb je zo dadelijk nodig.

Om een Bootable USB stick te creëren, heb je het Terminal nodig, deze kun je terugvinden in: Programma's ▸ Hulpprogramma's ▸ Terminal. Start Terminal en gebruik het onderstaande commando.

Let op dat je op de plaats van 'appletips', exact dezelfde naam typt als de naam van je USB stick. Je kunt onderstaande commando eenvoudig aanpassen in bijvoorbeeld Teksteditor. Kopieer daarna het volledige commando (inclusief de juiste naam van de USB stick en plak deze in een leeg terminal venster.

Wil je het commando niet aanpassen geef je usb stick dan de naam 'appletips'. Dit kan schijfhulpprogramma ▸ selecteer de usb ▸ Wis en voldoe dan aan onderstaande criteria zoals in de afbeelding.

USB stick formatteren via schijfhulpprogramma

Het commando:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/appletips --applicationpath /Applications/Install\ macOS\ Sierra.app --nointeraction

Wanneer je het commando juist hebt ingevuld, druk je op enter. Terminal zal vervolgens om je wachtwoord vragen voordat het commando daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Vul deze in, het is normaal dat er geen letters of sterrentjes worden getoond tijdens het invullen van het wachtwoord.

Het maken van een bootable USB stick met macOS, zal flink wat tijd in beslag nemen (15 a 30 minuten, afhankelijk van hoe snel je USB stick kan schrijven). In terminal zal je de voortgang kunnen zien. Het word afgeraden om Terminal tijdens dit proces te sluiten, Terminal dient tijdens het gehele proces actief te blijven. De voortgang zal als volgt gaan:

bootable USB stick macOS Sierra

Installatie USB Stick maken zonder ingewikkeld commando

Mocht bovenstaande je te ingewikkeld zijn kun je ook een handig tooltje gebruiken. Download 'Install Disk Creator' van MacDaddy. Sluit de USB-Stick aan op je Mac, start de applicatie op en selecteer bovenin in het drop-down menu de USB-stick. Klik vervolgens op 'Select the OS X installer' en navigeer in Finder naar de app (vaak in de map 'Programma's). Klik op 'Open' om macOS Sierra toe te voegen aan de app. Klik daarna op 'Create installer' om de bootable USB stick te maken.

een macOS Sierra bootable USB stick via Install Disk creator

Hoe zit het met een Fusion Drive?

Heb je een Mac met een officiële Fusion Drive? Dan kun je het beste een clean install uitvoeren. Een Mac met Fusion Drive heeft een unieke versie van Schijfhulpprogramma (meer info) die zelf de instellingen van Fusion Drive regelt. Het kan zijn dat dan OS X El Capitan (of eerder) opnieuw wordt geïnstalleerd, dan kun je daarna via de Mac App Store updaten naar macOS Sierra.

Vanaf een installatie USB stick opstarten en installeren

yosemite usb drive iconWanneer het proces afgerond is, kun je Terminal sluiten en is de bootable USB stick met macOS Sierra aangemaakt. In Finder zul je de USB stick zien als 'Install macOS Sierra'. Mocht er in de toekomst wat fout gaan met je Mac en wil je hem opnieuw installeren met de bootable USB stick dan doe je dat als volgt:

• Plaats de USB stick met macOS in je Mac en start je Mac op
• Schakel je Mac in en houd de option⌥- toets ingedrukt
• Kies vervolgens voor de bootable USB stick (als je een USB stick gebruikt, zal deze een oranje icoon hebben)
• Start de procedure voor een schone installatie

Een bootable USB stick is erg eenvoudig te maken en erg handig wanneer het nodig is. Voordat de Mac App Store werd geïntroduceerd, kreeg je een CD schijf meegeleverd om OS X opnieuw te installeren. Wanneer je Mac niet goed meer functioneert zul je in de meeste gevallen ook geen toegang meer hebben tot de Mac App Store. Daarom is het verstandig om een USB stick aan te maken om zo snel een schone installatie uit te voeren.

Lees ook: Een Mac opnieuw installeren via een clean install

Bijgewerkt artikel, origineel van 20/09/16

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt25/01/2024 08:16
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • Gunther
    20 september 2016 om 10:09

    Gaat deze procedure ook werken indien je mac een fusion drive heeft?
    Ik heb op verschillende fora al gelezen dat mensen bij een clean install hun fusion drive hierdoor volledig om zeep helpen en deze terug moet aangemaakt worden in het terminal programma.

  • Nord-Jan Vermeer
    20 september 2016 om 11:02

    Er is nog een handige tool: Diskmaker X (http://diskmakerx.com/). Op dit moment nog beperkt t/m El Capitan, maar binnenkort wordt Sierra vast ook ondersteund. Erg gebruiksvriendelijk.

  • Wesley Fabry
    20 september 2016 om 11:28

    @Gunther Ik heb even een extra kopje toegevoegd aan het artikel i.v.m de Fusion Drive. Zie “Hoe zit het met een Fusion Drive?”

  • Cloverfield
    20 september 2016 om 20:29

    Mooi klote. Heb je Sierra op Nederlands ingesteld moet je het hele commando nog vertalen. Hopeloos dat je macOS Sierra in het Nederlands moet gebruiken om Siri te kunnen gebruiken.
    Wéér een misser van Apple

  • Harold
    21 september 2016 om 13:06

    Is het ook mogelijk om de installatie USB weer terug te converteren?

  • Wesley Fabry
    21 september 2016 om 13:08

    @Harold als je volledig wissen en als nieuw installeren (formatteren) bedoeld, dan kan dat ja.

  • Kristiaan
    23 september 2016 om 13:01

    Zojuist geprobeerd een usb stick te maken van MACOS Sierra helaas niet gelukt..
    als ik het commando invoer in de terminal vraagt hij keurig om het wachtwoord maar vervolgens gebeurd er niks.

    Als ik vervolgens het programma probeer ( van het artikel ) dan krijg ik de fout melding :
    Error encountered

    An error occurred.

    Try ejecting the destination disk and reinserting it, it probably couldn’t be unmounted to erase it.

    heeft iemand een idee hoe ik als nog een boottable usb stick kan maken met mocOS sierra ?

  • Wesley Fabry
    23 september 2016 om 13:06

    @Kristiaan, dan kun je beter het kopje ‘Installatie USB Stick maken zonder ingewikkeld commando’ toepassen.

  • Kristiaan
    23 september 2016 om 13:18

    @Wesley Fabry,

    Zal je mij kunnen uitleggen hoe ik dat moet doen?
    Hoe ik zo’n usb stick maak met de installatie bestanden van macOS sierra daarop

  • Wesley Fabry
    23 september 2016 om 13:19

    @Kristiaan meer uitleggen dan er in het artikel staat zal niet lukken. Beste is dit nog eens goed door te lezen. Overigens raad ik aan niet ’te prullen’ met macOS als de kennis hier niet groot genoeg voor is.

  • Jan
    23 september 2016 om 15:14

    Sierra is vermoed ik al gedownload op mijn MBP. De app store vraagt nu of ik wil updaten naar Sierra. Moet ik dat eerst doen en dan daarna het beschreven terminal commando runnen?

  • Wesley Fabry
    23 september 2016 om 15:16

    @Jan als ie gedownload is het goed, dan kun je bovenstaande uitvoeren. Je moet Sierra hiervoor niet installeren.

  • jefvandejumenas
    28 september 2016 om 10:42

    Waar kan ik info vinden ivm de verschillende apps die reeds zijn geïnstalleerd in El Capitan. Sommigen komen uit de apple store anderen dan weer niet.
    Thnx

  • jefvandejumenas
    28 september 2016 om 13:27

    Nog wat info.
    Procedure voor installatie USB perfect verlopen.
    Vraag ging uiteraard over de apps in El Cpitan –> hoe dupliceren of opnieuw installeren in Sierra?

  • jefvandejumenas
    3 oktober 2016 om 15:31

    Niemand die hier iets meer kan over vertellen?

  • Wesley Fabry
    3 oktober 2016 om 16:28

    @jefvandejumenas simpel gezegd, is een beetje iets dat je zelf moet wete. Wel kun je launchpad openen via programma’s. Druk de option⌥-toets in van het toetsenbord. Alle aps met een kruisje komen uit de mac app store. De rest niet, buiten de standaard apps. Het beste kun je deze vraag ook stellen op https://genius.appletips.nl

  • jefvandejumenas
    3 oktober 2016 om 19:00

    Ok zo ver ben ik mee.
    Maar bestaat er een procedure zoals bij de upgrade naar Sierra waar je de apps ergens kunt “parkeren”?? Of dien je alles “opnieuw” te installeren?

  • Wesley Fabry
    3 oktober 2016 om 19:06

    Deze moet je dan inderdaad opnieuw installeren.

  • jefvandejumenas
    3 oktober 2016 om 20:18

    ok thnx – dit is duidelijk.
    En dan is het nog afwachten of de niet-Apple-apps al dan niet werken met Sierra.

  • Kevin Leest
    23 november 2016 om 8:50

    Hallo Wesley,

    is het ook mogelijk om dat installatie bestand op een synology nas op te slaan en met je mac een clean install te geven vanuit het netwerk?

  • Wesley Fabry
    23 november 2016 om 8:55

    @kevin dat is bij mijn weten niet mogelijk. Je maakt namelijk een opstartvolume van de usb, iets wat een nas niet kan zijn denk ik. Je kan altijd je vraag nog stellen op https://genius.appletips.nl misschien weten onze leden meer?

  • Kevin Leest
    23 november 2016 om 9:22

    @Wesley

    Dank voor je snelle reactie en je tip. Ik zal daar eens mijn vraag stellen.

  • escom1993
    14 december 2016 om 16:50

    Maar Sierra staat , in tegenstelling tot capitan en voorgaande OS’sn toch niet meer in aankopen. Dus hoe kan je het systeem dan downlaoaden uit aankopên als het al in gebruik is op je computer ?

  • Wesley Fabry
    14 december 2016 om 17:12

    Als je macOS hebt geïnstalleerd staat deze er gewoon tussen. Heb je een nieuwe Mac met daarop macOs Sierra dan moet je deze eerst downloaden vanuit de Mac App Store, ook al is deze geïnstalleerd.

  • escom1993
    14 december 2016 om 22:55

    Wesley , ik heb mijn systemen telkens geupdates via de appstore , dus in mijn aankopen staan Lion , mountain lion , maverick , yosemite , el capitan , maar geen Sierra. Ik heb dus Sierra geïnstalleerd op een systeem met El Capitan. Ik één van de Apple Fora kreeg ik als antwoord op mijn vraag : “Van El Capitan naar macOS Sierra wordt de aankoop niet gekoppeld aan een Apple ID , en verschijnt dus niet in aankopen “. In elk geval , Sierra staat niet bij mijn aankopen. Hoe krijg ik het daar wel ?

  • Marc
    27 december 2016 om 22:07

    Bij mij zegt hij: command not found. (Net Sierra over capitan heen gezet)

  • Wesley Fabry
    28 december 2016 om 7:24

    @marc let op op dat de naam van de usb correct in het commando zit, Sierra zich in de map programma’s bevindt.

  • Rob
    3 januari 2017 om 20:37

    Beste
    Na de opstart met het ingedruk houden van de alt toets, staat mij USB niet tussen de hd s. Usb is gemaakt met install disk creator.
    Enig idee hoe dit kan ?
    Thnx !,

  • Erik
    5 januari 2017 om 11:22

    Ik heb nu de bootable usb stick gemaakt. Is het nu ook mogelijk om het systeem op de sick zelf te intalleren?

  • Wesley Fabry
    5 januari 2017 om 13:05

    @erik je kan macOS wel installeren op een usb, maar niet via de bootable. Het is te vergelijken met dit, alleen dan niet de beta maar officiële versie: https://www.appletips.nl/macos-sierra-extra-partitie/

  • Omer Ozbasi
    18 januari 2017 om 19:35

    Via ‘Install disk creator’ een bootable USB gemaakt. Hierna macOS Sierra op de gecrashte laptop geïnstalleerd, met de bootable USB. Doeltreffend! Thanks!

  • Jo
    4 februari 2017 om 15:48

    Je had er wel even bij mogen zeggen dat ‘ie je hele USB wist tijdens dit proces.. Lekker alles weg van m’n USB, top! :-(

  • Kees
    7 juli 2017 om 10:54

    Helemaal goed, Helder en duidelijk stuk. Het opnieuw installeren van OS Sierra is bijzonder goed gegaan, mede dankzij deze uitleg, super ?!

  • Wesley Fabry
    7 juli 2017 om 10:55

    @Kees dank je wel voor je reactie, erg leuk om te lezen ?

  • Jeroen
    25 september 2017 om 10:09

    Wesley,

    Als ik mijn MacBook 12″ gewoon herstel, dan komt volgens mij de versie van aanschaf terug. Kan ik er ook voor zorgen dat Internet Recovery High Sierra download vanavond tijdens het herstellen?

    Dank!

  • Wesley Fabry
    25 september 2017 om 10:33

    @Jeroen bij herstel wordt altijd de laatste geïnstalleerd versie van macOS terug gezet, internet recovery installeert de software van aankoop. Als je gelijk wil updaten naar High Sierra en een clean install uitvoeren doe je dit met een USB-stick. Je kunt natuurlijk ook nu al herstellen (clean install) en dan vanavond updaten naar high sierra, effect is vrijwel gelijk. Vandaag passen we het usb-stick verhaal aan naar High Sierra (nieuw artikel).

  • Clio
    2 oktober 2017 om 11:01

    ik heb de installatie usb aangemaakt maar wanneer ik mijn laptop opstart met de alt toets kan ik de usb stick niet vinden? er komt enkel het icoontje van de harde schijf en welk netwerk ik wil kiezen… enig idee hoe ik deze toch kan vinden?

  • Wesley Fabry
    2 oktober 2017 om 12:46

    @Clio dan vermoed ik dat er iets niet goed is gegaan met de stick en je het opnieuw moet proberen.

  • Patrick
    17 oktober 2017 om 15:29

    Voor mensen die willen downgraden van macOS High Sierra naar macOS Sierra en deze niet meer kunnen vinden in de Mac AppStore, die kunnen onderstaande link gebruiken om deze alsnog te kunnen downloaden. Deze link heeft mij ook geholpen :)

    https://itunes.apple.com/au/app/macos-sierra/id1127487414?mt=12&l=en-au

    P.S. Je krijgt de taalversie van de AppStore die je op dit moment gebruikt.

  • Marian
    25 oktober 2017 om 13:59

    Werkt dit programmaatje ook wanneer je de MacOS Sierra versie 10.12.6 hebt? Download ‘Install Disk Creator’ van MacDaddy

    Installatie USB Stick maken zonder ingewikkeld commando

    Mocht bovenstaande je te ingewikkeld zijn kun je ook een handig tooltje gebruiken. Download ‘Install Disk Creator’ van MacDaddy. Sluit de USB-Stick aan op je Mac, start de applicatie op en selecteer bovenin in het drop-down menu de USB-stick. Klik vervolgens op ‘Select the OS X installer’ en navigeer in Finder naar de app (vaak in de map ‘Programma’s). Klik op ‘Open’ om macOS Sierra toe te voegen aan de app. Klik daarna op ‘Create installer’ om de bootable USB stick te maken.

  • Wesley Fabry
    25 oktober 2017 om 14:38

    Werkt alleen als je de volledige installatie hebt van macOS sierra, deze is nu niet meer te downloaden vanuit de Mac App Store, dus op dit moment waarschijnlijk niet meer mogelijk.

  • fred
    1 maart 2018 om 11:54

    misschien kan iemand mij helpen, ik heb high siërra op mijn laptop staan die ik pas 3 weken geleden heb aangeschaft. Maar wil graag el Capitan erop installeren, deze is in app-store te downloaden.
    Maar ik kan deze niet downloaden omdat high siërra op de laptop staat, heeft iemand een tip hoe ik deze kan downloaden en dan op usb stick kan zetten.

  • Mathieu Opsteeg
    27 november 2019 om 13:24

    Dacht mijn verkochte iMac verkoop klaar te maken… schijf gewist en toen.. Het is nu november 2019.. heb nu een probleem met de iMac 2008…Sierra OS download is bij Apple niet meer beschikbaar (alleen nog maar security updates), MacOS installeren op de iMac geeft een foutmelding bij el capitan… dus ik zit nu met een onverkoopbaar dood systeem. Wat nu alles al afgezocht naar een pasklare oplossing..

  • Wesley Fabry
    28 november 2019 om 9:17

    Dan kun je het beste deze stappen volgen Mathieu: https://www.appletips.nl/clean-install-mac/
    De software kan overigens altijd gedownload worden via een internet recovery: https://www.appletips.nl/mac-internet-recovery/

  • Michael
    26 mei 2020 om 20:16

    Beste

    als je een opstartschijf wil maken met usb stick moet je die eerst formatteren , maar moet die een bepaalde structuur hebben om hem als opstartschijf te maken

Een reactie toevoegen:

Ik ga akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen [privacy]



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store