19 februari 2010

De harddisk van je Mac wel of niet defragmenteren?

2 min leestijd

Alles wat te maken heeft met je harddisk kan je onder Mac OS X regelen met behulp van het schijfhulpprogramma (diskutil). Wanneer je deze applicatie start dan heb je de beschikking over een groot aantal opties die betrekking hebben op partitionering, bestandsstructuur en onderhoudstaken. Een optie zoals "Defragmenteren" zal je hierin echter niet terug vinden.

De reden hiervoor is dat Mac OS X vanaf versie 10.3 (Panther) simpelweg niet handmatig hoeft te worden gedefragmenteerd. OS X is namelijk voorzien van een aantal intelligente processen die ervoor zorgen dat je harddisk tijdens het gebruik pro-actief wordt gedefragmenteerd.

Om je harddisk netjes te houden gebruikt OS X de HFS+ bestandsstructuur en de onderstaande technieken.

Wanneer er een bestand onder OS X naar de harddisk wordt geschreven, dan wordt er in eerste instantie naar een aaneengesloten plaats binnen de vrijgekomen diskruimte gezocht. In tegenstelling tot andere bestandsstructuren zal er altijd worden geprobeerd om het bestand niet te verspreiden over meerdere blokken.

Op de achtergrond verzameld OS X kleine bestanden die worden omringd door vrije diskruimte. Wanneer OS X deze aantreft dan worden deze gehergroepeerd in een passend blok vrije ruimte. Hierdoor komen er grotere aaneengesloten blokken vrije diskruimte beschikbaar en wordt er automatisch gedefragmenteerd.

Op de partitie met de Mac OS X systeembestanden (ook wel boot volume genaamd) wordt door OS X de "Hot File Adaptive Clustering" toegepast. Dit proces detecteert automatisch 'read only' bestanden van 10MB of minder die vaak worden benaderd. Deze bestanden worden verplaatst en naar een speciaal hiervoor gereserveerde zone op de harddisk. Deze zone bevindt zich in het begin van de harddisk en hierdoor zijn de verplaatste bestanden supersnel te benaderen.

Wanneer er een bestand wordt geopend dan controleert OS X het bestand op de volgende voorwaarden: Is het bestand kleiner dan 20MB, verspreid over meer dan 8 blokken, niet aangemerkt als 'alleen lezen', niet al in gebruik en is het systeem meer dan 3 minuten actief zijn. Als aan alle voorwaarden wordt voldaan dan wordt het bestand automatisch gedefragmenteerd.

Doordat Mac OS X gebruik maakt van de bovenstaande methodes is het niet nodig om de harddisk in je Mac met behulp van additionele software handmatig te defragmenteren, dit gebeurd namelijk automatisch terwijl je aan het werk bent met je Mac.

Je loopt alleen gevaar op een beperkte mate van fragmentatie wanneer je bijna alle beschikbare diskruimte gebruikt, op dat moment kan Mac OS X de automatische defragmentatie taken niet meer uitvoeren. Door het vrij maken van diskruimte wordt dit proces automatisch weer in gang gezet.

info
Auteur Richard IJzermans
Bijgewerkt19/02/2010 18:45
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  9 reacties

Reacties

  • Je kan Idefrag downloaden of kopen.
    Er staat vaak bij de download optie dat er kans is dat het programma halverwege crashed en je HD in een onafgewerkte staat achterlaat. Dit gebeurt dus ook, zodat je het programma moet kopen. Bij kopen staat namelijk dat die bug verholpen wordt, als je idefrag koopt.
    Je kan beter een volledige programma vinden. Torrentje ofzo?

    Beantwoorden
  • Ik heb geprobeert een defragmentatie uit te voeren met idefrag maar deze crashde constant.

    Het was de laatste versie wie heeft hier ook problemen mee???

    Beantwoorden
  • Tja, dit artikel gaat over de theorie, in de praktijk heb ik ook gemerkt dat ik na gebruik van iDefrag een merkbaar snellere Mac heb. Ik zorg altijd dat ik zo’n 20GB vrij hou en toch zijn is een groot deel van de bestanden op m’n mac na een paar maanden gruwelijk gefragmenteerd. Maar dit hoeft niet voor iedereen op te gaan. het hangt natuurlijk enorm af van wat je met je Mac doet.

    Beantwoorden
  • @Attaway: waarschijnlijk zijn dat dan ook “grote” bestanden. Daar is je systeem ook wel even mee bezig om die opnieuw op je harddisks te schikken.
    Nu doe je die defragmentatie met een aparte tool die je start wanneer het jou uitkomt,
    maar als je de systeemtijd daarvan mee rekent, is het helemaal niet zo efficient om dergelijke bestanden te defragmenteren.
    Om je computer 1 bestand een paar seconden sneller te laten openen staat hij een bijvoorbeeld minuten lang te ratelen voor de defragmentatie.

    In die manier kun je die aanvullende programma’s toch ook weer heel anders zien :)

    Beantwoorden
  • Ik heb een tijdje geleden de demo van iDefrag een analyse van mijn harde schijf laten maken. Het bestand dat het meeste versnipperd is verspreid over 982 plekken. Op een externe schijf is het nog erger, daar staat een bestand op dat in 1626 fragmenten opgeslagen is.

    Op zulke momenten ga je aanvullende programma’s toch wat zinvoller vinden. :)

    Beantwoorden
  • @Pierre: Mac OS Extended (Journaled) is wel degelijk HFS+, dit kan je eenvoudig controleren in OS X terminal met het commando: diskutil list

    Beantwoorden
  • Mijn iMac is af-fabriek geleverd met Mac OS Extended (Journaled) en bij Apple staat ‘In most cases, you should choose Mac OS Extended (Journaled)’. Volgens mij is dat een andere formatering dan HFS+ of begrijp ik dat verkeerd? Wanneer dit een andere formatering is, wat schiet ik dan op met deze functionaliteit wanneer Apple zelf af-fabriek deze formatering niet toepast. Moet ik m’n machine opnieuw formateren? Dat is dan toch vreemd?

    Beantwoorden
  • OS X heeft wél degelijk (een beetje) last van bestands-fragmentatie, weliswaar niet zo veel als Windows, maar toch genoeg om elke paar weken een koppel honderd bestandjes in niet zo nette staat op mijn disk achter te laten. Gelukkig ben ik eigenaar van iDefrag en lost die dit zaakje (inclusief de “hete files” :-) snel en efficiënt voor me op…

    Beantwoorden
  • Ik vind het verhaaltje van “automatische defragmentatie” wel heel mooi, maar bij mijn vorige MacBook Pro merkte ik na een tijdje gebruik onder Mac OS X 10.5 toch erg trage schijftoegang.

    Weliswaar had die computer niet zo’n snelle harde schijf (ik denk 5600rpm) en merkte ik toch wel dat het beter ging als ik tenminste 20% van de schijf vrij hield, maar eens defragmenteren met behulp van het third-party programma “Drive Genius” maakte toch een behoorlijk groot verschil.

    In vergelijking met Windows, waar je zelfs geen programma hebt om CDs te branden, is Mac OS X volledig uitgerust, maar ik vind het toch jammer dat je voor volwaardige defragmentatie een bijkomend programma moet aankopen. Dit even bijzetten op het Mac OS X installatieschijfje had Apple waarschijnlijk niet zoveel moeite gekost.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store