16 november 2011

Een USB stick formatteren voor Mac en Windows (archief)

2 min leestijd

Wanneer je een USB Stick of harddisk formatteert onder Mac OS X, dan zal deze automatisch het standaard OS X bestandsformaat gebruiken. Als je de stick alleen gebruikt in combinatie met Macs dan is dit geen probleem, wanneer je deze ook wilt gebruiken op een Windows computer dan zul je merken dat het device niet kan worden gelezen onder Windows.

Op het moment dat je een USB stick wilt gebruiken onder zowel Mac OS X als Windows dan kun je deze het beste formatteren met behulp van de structuur optie: exFat, dit filesysteem is compatible met de meest recente versies van Mac OS X en Windows.

Dit artikel is geplaatst in ons archief, de stappen werken nog steeds in OS X 10.9 of eerder. Vanaf OS X 10.10 Yosemite of nieuwer kun je het beste dit artikel bekijken.

Wil je volledige compatibiliteit ongeacht de versie van Mac OS X of Windows dan kun je het beste gebruik maken van MS DOS (FAT) als structuur. Deze laatste methode heeft echter als nadeel dat je geen bestanden groter dan 4GB kunt opslaan.

In de meeste gevallen is exFat de beste oplossing, je kunt een een USB stick of harddisk als volgt in de exFat structuur formatteren:

1. Plaats de USB Stick/Harddisk in je Mac.
2. Start het Schijfhulpprogramma (Programma's ▸ Hulpprogramma's).
3. Selecteer in de linkerkolom het USB device.
4. Klik op het tabblad 'Partitioneren' en kies een partitie indeling (1 Partitie).
5. Selecteer bij structuur: exFat.
6. Klik op de knop 'Opties' retchsonder in het venster.
7. Selecteer de optie 'MBR' voor optimale Windows compatibiliteit.
6. Klik op de knop 'Pas toe' om het formatteren te starten.

Afhankelijk van schijfruimte duurt het enkele seconden voordat de USB Stick/Drive is geformatteerd. Je kunt nu bestanden uitwisselen met andere Macs of Windows PC's.

ook interessant
Externe harde schijven en USB-sticks formatteren op een Mac
Externe harde schijven en USB-sticks formatteren op een Mac

Handleiding hoe je externe harde schijven kunt formatteren (herstellen en wissen) op een Mac. Ook voor windows en macOS (OS X).

info
Auteur Joey Verseput
Bijgewerkt04/03/2020 08:54
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  38 reacties

Reacties

  • Hoi! Ik wil graag mijn USB stick partitioneren maar ik kan er niet op klikken.
    De button’s ernaast wel. De partitioneer button is transparant en kan ik niet gebruiken… Iemand ideeën hoe dat komt? En vooral wat er aan te doen?

    Thanks :)

    Beantwoorden
  • Opgelost.
    Sorry, ik heb net de oplossing gevonden, maar ik zal het hier toevoegen om mensen met een gelijkaardig probleem eventueel verder te helpen.

    Ik heb mijn usb disk via command line geformatteerd:
    diskutil eraseDisk JHFS+ {VolumeNaam} /dev/{disk identifier}
    dus vb: diskutil eraseDisk JHFS+ Test /dev/disk3

    Daarna is de optie om encrypted te gebruiken bij Erase in Disk Utility wel beschikbaar.

    Grtz.

    Beantwoorden
  • Hoi.
    Ligt het aan mij of is sinds El Capitan de optie om een USB drive gecodeerd te formatteren verdwenen?
    Ik wil mijn USB drive formatteren zodanig dat, om het even waar en wanneer ik hem inplug, hij _altijd_ om een paswoord vraagt voor de bestanden toegankelijk worden.
    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
  • Goeie tip! Zelfs voor een digibeet als ik gaat dit in 1x probleemloos goed en kan ik mijn “oude” USB-schijven weer gebruiken, volgens mij ook voor bestanden groter dan 4GB.

    Beantwoorden
  • hoe kan je hem dan normaal zetten ?

    Beantwoorden
  • Ik kan mijn usb op allebei de systemen gebruiken, alleen wat ik op de usb weggooi wanneer hij is aangesloten op de mac blijft gewoon in een verborgen bestand op de usb staan, dus loopt ie vol……….. Hoe kan ik die bestanden via de mac weggooien?

    Beantwoorden
  • Hallo.

    Mijn schijfhulpprogramma is verdwenen bij hulpprogramma’s
    Hoe kan ik deze weer terug krijgen?
    Of eventueel een ander programma waar ik een usb stick mee kan formateren.

    Rob

    Beantwoorden
  • Tom inderdaad bij mij hetzelfde probleem. USB zelfs niet zichtbaar in schijfhulpprogramma. Hoe kan je deze dan omzetten? Zou graag eens een echte en duidelijke stap voor stap oplossing willen. Iemand???

    Beantwoorden
  • Hallo !
    Sinds een maand heb ik een Renault Megane Estate Bose Edition. Daarin zit een USB aansluiting, maar ik heb nu 2 USB sticks met muziek erop geprobeerd af te spelen. Lukt niet.
    Waarschijnlijk ben ik dom geweest en had dus gewoon eerst de sticks moeten formatteren ? Kan ik de inhoud op de PC zetten, de USB formatteren en dan de inhoud weer op de stick(s) zetten ? Zodat de stick(s) het hopelijk wel doen ?
    Hoor graag van iemand die er meer verstand van heeft dan ik …

    Beantwoorden
  • mijn mac toont de usb niet, ook niet via het schijfhulp programma.
    wel toont hij een optiarc dvd maar daarbij is de wis optie niet mogelijk (je kan er niet op klikken) iemand enig idee?

    Beantwoorden
  • Kan ik dan ook via de camera connection kid, een usb op de ipad 3 aansluiten en films erop kijken na het formateren?

    Beantwoorden
  • Ik heb het inderdaad gedaan zoals hierboven staat beschreven. Eerst naar FAT en daarna nog naar ExFat zoals hierboven staat. Met alleen fat herkende mijn windows pc hem nogsteeds niet. Nu met Exfat inmiddels wel, (hij komt er bij “de computer” nu voor het eerst bij te staan) maar ik kan er nogsteeds niet in. Als ik erop klik zegt hij dat hij nog niet geformatteerd is. Ik ging het gewoon proberen en stelde alles weer in als Exfat (op de windows computer dus) maar dan kon het niet. ik kon hem alleen formateren naar NTFS maar dit heb ik maar niet gedaan omdat ik dacht dat dat niet goed zou zijn. Maar mijn lacie externe harde schijf doet het dus nogsteeds niet op een gewone windows pc. hij herkent hem wel maar ik kan er verder niets mee. Iemand enig idee hoe dit komt en wat ik hieraan kan doen?

    Beantwoorden
  • @suut

    Als je een schijf formatteert maak je hem softwarematig leeg om de ruimte opnieuw te kunnen gebruiken voor nieuwe data. Je hebt nu dus alles van je schijf verwijdert. Omdat je harde schijf letterlijk een schijf is zoals een cd met puntjes en gaatjes staat de informatie er waarschijnlijk fysiek nog wel op.

    Je kunt dit proberen zelf terug te halen met bijvoorbeeld Recuva maar als je niet zo goed met computers bent is het misschien verstandiger om naar een computerwinkel te gaan of iets dergelijks.

    Belangrijk is dat je in de tussentijd niets op de harde schijf zet omdat hij dan de data overschrijft en je het dan écht kwijt bent.

    Succes!

    Beantwoorden
  • Aller eerst ik heb 2 vragen

    1: Ik heb een probleem, vannacht heb ik mijn moeders samsung portable harddisk op dezelfde manier geformatteerd zoals hierboven staat, alle stappen heb ik uitgevoerd. Ik wou dus van windows naar mac formatteren. Mijn vader heeft films en fotos op deze harddisk gezet. Toen ik de harddisk weer aansloot op onze tv waren al onze bestanden weg. Hoe kan ik mijn bestanden weer terug krijgen en hoe kan ik hem weer terug formatteren zodat ik wel weer meer dan 4 GB bestanden erop kan zetten ?

    2. Zelf heb ik ook een samsung portable harddisk alleen dan kleiner en gebruik die voor school. Bij ons op school hebben we windows en ik heb mijn harddisk voor het eerst gebruikt op een windows. Als ik mijn harddisk in me mac stop kan die alleen lezen dus heb ik er vrij weinig aan om ook op mijn mac verder te kunnen werken. Hoe kan ik mijn harddisk ook laten schrijven ipv alleen lezen op mijn mac?

    Ik ben zelf echt ontzettend A-technisch dus zou ik het heel prettig vinden als iemand mij hier mee kan helpen.

    Gr. Suut

    Beantwoorden
  • het grootste nadeel is dat je geen bestanden groter dan 4GB kun gebruiken.

    Ik heb een usb stick van 32GB en wil deze kunnen gebruiken op windows 7 en mac os x lion. Er staat dat je bestanden groter dan 4GB niet kan gebruiken. Dus aan de overige 28GB van mijn 32GB USB stick heb ik niks meer aan?

    Beantwoorden
  • Dag experts die zeggen dat het niet zo is. Ik heb twee hele dure corsair flash voyager usb sticks en ze komen niet meer in beeld, wat ik ook probeer. Als ik ze er vervolgens uittrek, krijg ik de melding ‘dat dat niet zomaar mag’, terwijl ik niets zie!
    Ik kan dus niet meer de truc van appletips toepassen, want ik zie ze niet meer. Hoe kan ik nu nog aan mijn bestanden en hoe kan ik zorgen dat de sticks weer in beeld komen aan de linkerkant? Kan iemand daarbij helpen?

    Dank!

    Beantwoorden
  • Omdat elke nitwit er zomaar op zet wat ze willen..
    Het probleem is hier dat je bestanden wil overdragen in een PC/MAC omgeving die groter zijn dan 4 GB.
    Ik heb een schijf van 1 TB ramvol met films maar een nieuwe samsung tv waarop ik een ext.schijf kan aansluiten om zo mijn films te bekijken.
    Mijn tv herkent mijn schijf alleen niet terwijl mijn Mac dat wel doet ( hetzelfde met een windows pc )

    FAT32 is dus niet de oplossing want mijn 1080p films zijn 7GB
    NTFS kan de mac wel lezen maar niet schrijven ( dus ook geen oplossing )

    Wat blijft er dan over?? Ik wil gewoon simpel kunnen kopiëren zonder die film op te moeten hakken OF extern programma’s erbij te halen..

    Niemand kan hier iets zinnigs over zeggen..

    Gr. T

    Beantwoorden
  • Appletips is niet meer wat het geweest is :(

    Beantwoorden
  • jammer het was een goede site en leuke ideeen maar ik zie nu dat ze het gewoon herhalen en hopen dat ze wij het vergeten zijn.
    Maar het is niet te laat want het idee blijft goed en leuk.
    Misschien kunnen jullie ook een tips uitbrengen over lion server hoe je mysql moet installeren want dat is probleem nummer 1.

    Toch de site blijft een leuk idee

    Beantwoorden
  • Ja , ik vind deze post in deze bewoordingen ook overbodig. USB stick worden altijd zo geleverd dat je ze voor beide systemen kan gebruiken. Enkel als een gebruiker hem zelf gaat formatteren naar bv. HFS+ of NTFS dan is hij niet meer bruikbaar voor beide systemen , maar dan weet de gebruiker dat zelf ook wel. Ik zou begrijpen als men bv. de mogelijkheid aangaf om exfat te gebruiken om de 4 GB regel te omzeilen , dat is nuttig , maar dat wordt dan juist niet vermeld.

    Beantwoorden
  • de vorige post vind ik trouwens duidelijker

    Beantwoorden
  • @ sjemmel: dit is een optie bij het formateren/ partieren
    @ pim939 en laurens: dit is idd zo totdat het bestand groter wordt dan 4 Gb

    Beantwoorden
  • Ik gebruik gewoon ntfs. Kan ik grotere bestanden als 4gb op zetten en windows en mac ondersteunen

    Beantwoorden
  • Ik vind dit een beetje een onzin post, usb sticks worden al jaren zo gemaakt dat ze op beide compatible zijn. Heb nog nooit last gehad van een USB stick die het niet deed.

    Beantwoorden
  • Dit hoeft toch niet? Ik gebruik mijn USB al heel lang voor Mac en Windows en ik heb hem nooit geformatteerd.

    Beantwoorden
  • Misschien stomme vraag maar moet je usb/externe harde schijf leeg zijn of kan je hem dan ook formatteren?

    Beantwoorden
  • @peter & @martijn
    Ik snap jullie reactie, maar jullie hebben niet helemaal gelijk. Een usb stick kan alleen op beide systemen werken als deze FAT geformatteerd is. Dat jullie dit niet zelf hebben hoeven doen is omdat deze al in de fabriek op deze manier geformatteerd is. Dan zul je bovenstaande niet nodig hebben. Tenzij een af en toe met een schone stick aan de slag wil. Iets wat ik graag heb aangezien beide systemen bestanden gebruiken die voor elkaar niet te lezen (zichtbaar) zijn en zo kan er rommel op je stick achter blijven.

    Beantwoorden
  • Naar mijn mening is dit klink-klare-onzin. Ik heb er nog nooit problemen mee gehad en maak USB-sticks met bestanden open mac en gebruik deze op een pc en vice versa. Ik heb het weleens meegemaakt dat een USB-stick niet direct herkent wordt door de mac maar als je de mac herstart (met de stick erin) is het probleem verholpen.

    Beantwoorden
  • ExFat was voor mij dé oplossing. Op een flashdrive van 250gig zet ik nou eenmaal bestanden die groter zijn dan 4gig, enig film of spel of .zip van het een en ander bereikt al snel een groter formaat dan 4gig. Mijn vriendin heeft een macbook, ik een acer (windows dus) samen een film kijken die ik dan meeneem op mn flashdrive is natuurlijk wel fijn. Maarja, wat kan en op osx en op windhoos en bestanden bevatten van >4gig? Dat bleek dus ExFat te zijn. Evenals de rest van jullie nooit problemen gehad en het werkt prima. Wel een goede tip overigens. Ooit zat ik namelijk met dezelfde vraag.

    Beantwoorden
  • Wat ik een nuttige tip zou vinden is hoe een USB stick multiboot te maken met zowel Unix (OSX) en Windows. Zou een uitkomst zijn samen met resque tools.

    Beantwoorden
  • Ik heb nog nooit een usb stick geherformatteerd en gebruik oude en nieuwe, grote en kleine sticks op Mac én pc (Vista). Begrijp de tip dus niet zo goed.

    Beantwoorden
  • Ik gebruik ntfsformac. Oplossing voor alle problemen

    Beantwoorden
  • In 2009, inderdaad. Maar dit word toch vaak aan ons gevraagd.

    Beantwoorden
  • ExFat is toch ook een mogelijkheid? En je kan bestanden van >4GB plaatsen.

    Beantwoorden
  • Als de PC in kwestie Vista SP1 of nieuwer is (of XP met patches), kun je ook exFat gebruiken. Dan kun je wel bestanden groter dan 4GB opslaan.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store