Menu

30 oktober 2011

Gebruik maken van de veilige modus in Mac OS X

help-viewerDe veilige modus in Mac OS X is een speciale manier van opstarten waarmee problemen in OS X kunnen worden opgelost. Wanneer je je Mac opstart met de Shift⇧ toets ingedrukt wordt je Mac opgestart in veilige modus.

Wanneer je in veilige modus opstart dan worden de onderstaande acties uitgevoerd door Mac OS X:

• Er wordt een fsck (file system check) op het opstartvolume geforceerd uitgevoerd. De voortgang van het fsck proces wordt weergegeven in de voortgangsbalk onder in het grijze apple opstart scherm.

• Alleen de meest noodzakelijke kernel extensies om OS X te kunnen starten worden geladen. Deze kernel extensies bevinden zich in de map /Systeem/Bibliotheek/Extensions

• Bij het Veilig opstarten worden de “dynamische lader” cache bestanden in de map /var/db/dyld/ verwijderd. Een cache bestand met problemen is vaak de oorzaak dat je een blauw scherm krijgt te zien bij het opstarten. Dit gedrag kan voorkomen nadat er nieuwe software update’s zijn geïnstalleerd op je Mac.

• Alleen de lettertypen die zich in map /Systeem/Bibliotheek/Fonts bevinden worden geladen. De lettertype cache die zich in de map /Bibliotheek/Caches/com.apple.ATS bevindt wordt automatisch naar de prullenmand verplaatst.

• Vanzelfsprekend worden alle opstart- en inlog onderdelen uitgeschakeld. Deze onderdelen zijn terug te vinden in  ▸ Systeemvoorkeuren.. ▸ Accounts ▸ Account ▸ Inloggen.

  De bovenstaande punten zijn vaak de oorzaak van problemen met OS X. Door op te starten in veilige modus en hierna opnieuw te herstarten worden vaak de meest voorkomende problemen verholpen.

  In veilige modus heb je geen beschikking over een aantal hardware matige apparaten zoals bijvoorbeeld de DVD speler, USB modem en Audio apparaten.

  Ook wordt de grafische hardware versnelling (Quartz Extreme) en bestandsdeling uitgeschakeld. Hierdoor heb je dus ook geen toegang tot Time Capsule locaties in je netwerk.
  Gerelateerde tips:
  Reacties


  • Mark 30 oktober 2011 om 9:05

   Precies waar ik dus last van heb als er ‘geen Wifi hardware is geinstalleerd’. Maar ik houd de shift-toets niet ingedrukt.. Vaag.

  • Nico 1 november 2011 om 21:41

   Wat ik ook probeer (shift toets indrukken als het opstartgeluid hoorbaar is en loslaten als het draaiende wieltje verschijnt en allerlei variaties hierop), ik krijg mijn MBP (mid2009) niet opgestart in veilige modus. Zucht. Wat mankeert dat ding?

  • Bob 5 augustus 2013 om 17:02

   Wie heeft hiervoor een oplossing : ik heb een imac ik heb hem al in veilige modus opgestart , ik heb ook al herstart , ik heb ook al de ‘cmd-toets’, P-toets & R-toets optie al uitgebrobeerd maar niets lijkt te lukken ik heb ook geen herstel cd , ik wil inloggen en ik voer het wachtwoord in & het is juist maar dan krijg ik de melding dat het systeem beschadigd is en moet hersteld worden met de 2 opties ‘ annuleer inloggen ‘ & ‘ oké ‘ ik druk oké maar dan raakt het probleem niet opgelost en verschijnt opnieuw dezelfde melding en zo kan ik dus niet meer inloggen .. Wat kan ik hieraan doen ?

  • Ronald 24 september 2013 om 14:51

   Als je Lion of Mountain Lion heb en een externe harddisk voor Timemachine dan kun je gebruik maken van de herstel HD. Start de pc op en houd de option-toets ingedrukt totdat er op je scherm de HD schijf en de HerstelHD verschijnt. Selecteer HerstelHD en vul het wachtwoord in die je van je internetprovider heb gekregen. Selecteer dan weer de HerstelHD.

   Je krijgt eerst een grijs scherm te zien en vervolgens het begin van de installatie dialoog. Kies je taal en de dialoog gaat verder. Er komen dan verschillende opties zoals Schijfhulpprogramma, Mountain Lion opnieuw installeren en terugzetten met Timemachine. Ik heb eerst Schijfhulpprogramma geprobeerd maar na enkele pogingen en herstarten wilde dat niet lukken. Na de zoveelste herstart heb ik gekozen voor terugzetten met Timemachine..

   Ik had gisteren – 23 sept. – een systeemupdate gedaan en daar zou mijn probleem aan kunnen liggen. Ik heb dus een backup in Timemachine uitgekozen net voor die update.

   Er komt weer een kort dialoogvenster met de vraag naar welke schijf je wil terugzetten. Ik koos voor de HD schijf. Eenmaal gekozen kun je wat anders gaan doen want afhankelijk van je bestanden etc, duurde het voor mij meer dan een uur. Na meer dan een uur was mijn Mac gereset en werkte het weer.

   Het probleem onstond of door die systeemupdate of omdat ik vanochtend naar Veilige Modus wilde gaan. Maar mijn computer brak die af en toen bleef ik dat grijze venster met dat wieltje zien.

   Hopelijk heb je hier wat aan.

  • Ronald 24 september 2013 om 15:08

   Helaas na een herstart is het probleem terug!

  • Ton 25 januari 2016 om 12:43

   Mijn MCbook hield ermee op, omdat ik vergeten was op te laden. Bij het opnieuw starten bleef de Mc hangen in het opstartscherm (grijs appeltje en voortgangsaanduiding). Toetscombinaties cmd/P+R hadden geen effect. Opstarten in veilige modus lukt wel, maar na afsluiten blijft normale opstart uit.
   Wie heeft suggesties.

  Een reactie toevoegen: