8 juni 2012

Agenda: Tijdzones begrijpen en gebruiken

agenda ical icon retinaAgenda is de standaard agenda applicatie van OS X. Je kunt snel en eenvoudig je afspraken plannen, bewerken en delen met anderen. Dankzij iCloud is het mogelijk je agenda te synchroniseren met je iPhone, iPod Touch en iPad. Het is zelfs mogelijk om je Agenda te synchroniseren met een andere Mac dankzij iCloud.

Wanneer je voor je werk of vakantie naar het buitenland gaat dan kan het voorkomen dat de bestemming zich in een andere tijdszone bevindt. Dankzij de tijdzone-opties in Agenda is het mogelijk deze snel aan te passen zodat de geplande activiteiten in de juiste tijden behorende bij de tijdzone worden weergegeven.

Voor je gebruik kunt maken van de tijdzone-optie dien je deze in te schakelen via de Agenda voorkeuren. Ga hiervoor naar:

Menubalk ▸ Agenda ▸ Voorkeuren ▸ Geavanceerd

Schakel de optie 'Schakel ondersteuning voor tijdzones in'. Door deze optie in te schakelen krijg je de mogelijkheid om een activiteit toe te wijzen aan een bepaalde tijdzone. Deze optie vind je terug onder de opties om de tijd in te stellen van een activiteit. De tijdzone van de activiteit bepaalt op welk tijdstip de activiteit in de agenda wordt weergegeven. Met het volgende voorbeeld wordt het gebruik van de tijdzones duidelijk:

Er is een activiteit ingeplant om 12 u 's middag's Nederlandse tijd, wanneer je de tijdzone veranderd naar bijvoorbeeld San Francisco zal de activiteit automatisch 9 uur terug worden opgeschoven. Wanneer je de Nederlandse tijdzone weer instelt zal de activiteit weer om 12 u 's middags worden weergegeven. Wanneer je bijvoorbeeld op vakantie of voor je werk naar San Francisco gaat kun je dus op voorhand al de juiste tijdzone selecteren zodat er geen verwarring ontstaat wanneer je in San Francisco bent.

tijdzoneosxagenda

Rechtsboven in het Agenda venster (boven het zoekveld) kun je de tijdzone voor de Agenda in zijn geheel aanpassen, hierdoor kun je eenvoudig activiteiten en afspraken voor deze tijdzone invoeren zonder dit één voor één toe te wijzen tijdens het aanmaken van de afspraak.

Uiteraard worden alle activiteiten gesynchroniseerd met je iPhone, iPad, iPod Touch en wordt ook de tijdzone mee gesynchroniseerd. Echter dien je de tijdzone functie ook activeren op je iDevice, dit doe je via: Instellingen ▸ E-mail, contacten en Agenda’s’ ▸ Tijdzone ▸ Schakel 'Tijdzone' in, vul hieronder je thuis-tijdzone in.

Screencast onder OS X Lion, werking nog steeds hetzelfde:Reacties


  • Tijd

    13 december 2012 om 10:41

    Handig, ik wist eerst niet hoe ik de tijdzones moest instellen, maar nu wel.

  • Diederik van der Staay

    30 november 2013 om 11:07

    Wel verschrikkelijk dat synchroniseren van agenda’s op je Mac en je iPhone sinds de laatste OS updates ALLEEN nog maar via de iCloud kan. Vreselijk als even geen internet hebt (er zijn nog gebieden ter wereld waar dat zo is), of als je vindt dat het niet nodig is dat een bundels servers over hele wereld gaat draaien als jij alleen even een telefoonnummer wil wijzigen. Laat staan het irritante gevoel dat jouw contacten en afspraken nu ook ergens in Amerika door een clubje obscure ambtenaren worden bekeken….

Een reactie toevoegen: