3 april 2016

Moet Apple ook een noodknop uitbrengen?

2 min leestijd
Moet Apple ook een noodknop uitbrengen?
iFun
2 min leestijd

Na de aanslagen in Parijs, Turkije en vorige maand ook in Brussel, activeerde Facebook de noodknop functie. Via een melding kun je aangeven dat je veilig bent, de functie was al eerder gebruikt bij enkele natuurrampen.

De knop was ook in België na de aanslagen bereikbaar (zelfs voor vliegtuigpassagiers die net voor de aanslag waren vertrokken met het vliegtuig). Moet Apple ook zo'n dienst integreren in iOS? Of moet worden overgelaten aan de overheid na het afkondigen van een rampenplan zoals NL-alert of de soortgelijke dienst die komende zomer ook in België wordt uitgerold.

facebook noodknop

Waar liep het mis.
Het grote probleem in Brussel was de overbelasting van het telefoonnetwerk, ook hulpdiensten ondervonden hierdoor problemen. Er werd gevraagd om alleen te sms'en of via internet te communiceren. Base, één van de telecom providers, heeft zelfs lokaal de stralingsnormen bewust overschreden zodat iedereen zijn geliefden kon benaderen. Nog later die dag kwam een tweet binnen van het CrisisCentrum waar gevraagd werd om het internet zo weinig mogelijk te belasten.

Welke mogelijkheden heeft Apple
Apple kan bijvoorbeeld automatisch een melding tonen naast het Nl-alert met een bevestigingsknop om een vooraf ingesteld bericht naar al je favorieten te sturen. Verder kunnen technologie bedrijven samenwerken om een gemeenschappelijke knop te hebben, waarbij de gebruiker kiest waar en met wie hij zijn informatie deelt. Als laatste kan achteraf de aantal verstuurde berichten worden geteld om te zien hoeveel mensen er op dat moment aanwezig waren en zich veilig hebben gemeld.

Een simulatievoorbeeld vind je hier onder terug.

info
Auteur Quinten
Datum03/04/2016 16:45
Categorie
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • Het idee van een “Ik ben in veiligheid” knop is leuk, maar ik zie problemen bij de uitvoering:
    – Zou de vooraf ingestelde groep “favorieten” overeenkomen met de groep mensen die jou op dat ogenblik zouden willen bereiken of die jij op dat ogenblik zou willen bereiken? Een sollicitant en een personeelsfunctionaris hebben elkaar waarschijnlijk niet als favoriet, bijvoorbeeld.
    – De huidige terreur lijkt graag te werken met dubbelslagen: een tweede bom als de hulpverleners toegesneld zijn. Of denk aan die man die op Zaventem aan het geweld ontsnapte, maar in de metro slachtoffer werd. Je weet niet, wanneer je echt in veiligheid bent, en dat dus terecht kunt melden. “Van het concert des levens krijgt niemand een program.”

    Beantwoorden
  • @Sem klopt, iemand die een sms stuurt of data verstuurd/ontvangt via mobiel netwerk word in een wachtrij geplaatst, om maar te zeggen 1000 aanvragen worden verwerkt per seconde (is al veel meer tegenwoordig) terwijl een telefoon netwerk tot 500 aanvragen kan gaan per keer uitgedrukt per minuut. De capaciteit word dan vergroot door extra telefoon zendpalen te plaatsen of door de straling te vergroten, want je weet hoe dichter bij een mast hoe beter en sneller het ontvangen en versturen gaat.

    Beantwoorden
  • Het is soms toch juist de bedoeling dat het Mobiele Netwerk niet overbelast komt, daarom deed facebook en het rode kruis toch aan een noodknop? lijkt me juist voor meer overbelasting.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store