Menu

26 september 2014

iOS 8iPhone (plus) bedienen met één hand dankzij bereikbaarheid (reachability)

iPhone 6 en iPhone 6 plus

We hoeven je niet vertellen dat de iPhone 6 en de iPhone 6 plus groter zijn dan hun voorgangers, echter betekent dit wel dat je moeilijker met één hand kunt bedienen. Gelukkig heeft Apple tijdens het ontwerpen van de iPhone 6 (plus) en iOS 8 hier rekening meegehouden. Zo zijn er twee functies in iOS toegevoegd die gebruikt kunnen worden in combinatie met het grotere scherm.

De iPhone 6 plus beschikt over een speciale landschapsweergave, die te vergelijken is met de landschapsweergave van een iPad (mini). Het de iconen in het Dock kantelen een kwartslag en applicaties kunnen het hele scherm optimaal benutten. Deze functie is alleen beschikbaar op de iPhone 6 plus en dus niet op de ‘kleinere’ variant.

iphone 6 lig

Daarnaast is er nog een extra functie genaamd ‘Bereikbaarheid’ (reachability), deze maakt het mogelijk toch je iPhone met één hand te bedienen. Dit doe door met behulp van één vinger tweemaal kort achter elkaar op het Touch-ID (thuisknop) te tappen, de bereikbaarheid-functie wordt hierdoor geactiveerd. Let erop dat je tapt en niet drukt, want door te drukken activeer je de appkiezer in plaats van bereikbaarheid.

bereikbaarheid-Reachability

Door Bereikbaarheid toe te passen zakt als het ware je scherm naar beneden zodat je toch de content bovenin het scherm kunt benaderen. Bereikbaarheid kun je overal in iOS raadplegen, dus ook in het beginscherm, safari, muziek en andere apps.

Wil je liever de bereikbaarheid-functie uitschakelen? Dan kun je dit doen via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Toegankelijkheid ▸ Schakel de optie ‘Bereikbaarheid’ uit.

Lees ook: De standaard- of weergavezoom instellen op een iPhone Plus


A video posted by appletips.nl (@appletips.nl) on


Meer over iOS 8 kun je hier terugvinden.
Gerelateerde tips:
Reacties


 • jasper 26 september 2014 om 22:49

  En weer wat gepikt van Android.

 • Karel 3 oktober 2014 om 17:48

  De speciale landschapsweergave zit niet op de 6, maar er is wel een icoontje “staande richting vergrendelen aan / uit”. Waar is die dan voor?

 • Dylan 10 oktober 2014 om 9:16

  @ Karel, dit geldt voor apps die de landscape modus wel ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan de E-mail app. Wanneer ik in bed / op de bank lig en mijn e-mail lees, zet ik vaak de functie “staande richting vergrendelen aan / uit” op aan. Dit voorkomt dat mijn beeldscherm kantelt tijdens het gebruiken van bijvoorbeeld deze mail app.

 • Jill de Boot 15 november 2014 om 22:41

  Ik heb sinds kort een Iphone 6. Top telefoon, maar ik heb blijkbaar iets gedaan waardoor mijn beginscherm volledig is ingezoomd….ik kom mijn telefoon dus niet meer in. Ook niet doormiddel van touch id! Wat moet ik doen? Als ik dan via aansluiting op de pc een reservekopie wil maken, geeft hij aan dat hij ook vergrendeld is met een toegangscode. Dat klopt, maar ook die kan ik uiteraard niet invoeren! Dus please help!!!

  Daarbij (heel irritant) moet ik mijn geluid uitzetten als ik wil whatsappen of gewoon een bericht wil versturen, want mijn telefoon spreekt alle woorden hardop uit, die ik type! ik heb overal gezocht, alle microfoons uitgezet, dicteren uitgezet, maar hij blijft gewoon doorpraten?!

  Graag zsm reactie please want nu kan ik dus helemaal niks!!!

 • Wietse 16 november 2014 om 10:38

  Jill, je zou eens dubbel klikken met drie vingers moeten proberen en dan in instellingen, algemeen, toegangkelijkheid zoomen uitzetten, succes.

 • Wietse 16 november 2014 om 10:41

  En waarschijnlijk heb je ook horen aangezet.

 • kathleen 14 december 2014 om 0:03

  ik heb dit probleem ook en niks helpt!!!! please help

 • Robyn 19 maart 2015 om 16:50

  Kan ik mijn inkomende e-mails ook op mijn beginscherm laten komen??

  (Iphone6) iOS 8

Een reactie toevoegen: