20 maart 2009

Mac adres van je netwerkkaart wijzigen (archief)

Iedere netwerk kaart is voorzien van een uniek MAC adres waarmee deze zich kan identificeren op een netwerk. Op sommige netwerken wordt de toegang verleend op basis van dit MAC adres, wanneer in dat geval je MAC adres niet bekend is bij de beheerder kan je simpelweg niet het netwerk op. Ook is het mogelijk doormiddel van het MAC adres om een bepaald IP nummer toe te kennen, dit kan doormiddel van de DHCP functionaliteit in een netwerk.

Onder Mac OS X is het mogelijk doormiddel van Terminal om je MAC adres handmatig aan te passen. Let hierbij op dat niet iedere netwerkbeheerder hiermee blij mee zal zijn, een dubbel MAC adres op één het zelfde netwerk kan namelijk een hoop problemen veroorzaken!

Voordat je het MAC adres gaat wijzigen is het handig te weten wat het originele MAC adres is. Wanneer je dit vergeet is er niets aan de hand, na een reboot wordt je MAC adres automatisch terug gezet naar het originele MAC adres.

Het onderstaande commando geeft het MAC adres van je draadloze Airport en1 netwerkkaart, voor het MAC adres van de "vaste" netwerkkaart gebruik je en0.

ifconfig en1 | grep ether

Als output verschijnt in je venster achter ether het huidige MAC adres, bijvoorbeeld:
ether 00:12:c6:a6:e4:e6

Je kunt het MAC adres aanpassen doormiddel van:

sudo ifconfig en1 ether 00:a1:b2:c3:d4:e5

00:a1:b2:c3:d4:e5 vervang je door het MAC adres wat je wilt gaan gebruiken. Om de wijziging actief te maken dien je jezelf te autoriseren met het beheerders wachtwoord van je Mac.

Je kunt hierna verifiëren of het MAC adres is aangepast doormiddel van het eerdere ifconfig en1 | grep ether commando.

Wanneer je het MAC adres terug wilt zetten naar het originele MAC adres dan kan je dit doen door het bovenstaande commando uit te voeren met het originele MAC adres of simpelweg je Mac te herstarten.

Dit artikel is verouderd, klik hier voor een recentere uitleg voor deze functieReacties


 • Tom

  20 maart 2009 om 12:04

  Hmm…ik dacht dat het niet mogelijk was om je MAC adres van de en0 te spoofen (dus de wired-interface)…heb hier een tijdje geleden lang naar gezocht om met mijn MB toch toegang te krijgen op het campusnetwerk (waar de mac-adressen gebruikt worden bij DHCP verficatie)…dit is me uiteindelijk niet gelukt en ik heb het toen opgegeven. Ik kan me iig vaag herinneren dat de bovenstaande methode toen niet werkte omdat 10.5 het eenvoudig niet toelaat. Is het iemand anders wel gelukt?

 • Jasper

  20 maart 2009 om 12:59

  @ Tom: eerst en vooral gaat dit over en1 (de wireless kaart).
  ten tweede: deze specifieke methode werkt blijkbaar niet op de nieuwe alu macbooks. Welke er echter wel werkt bij mij (OSX 10.5.6) is deze:

  sudo ifconfig en1 lladdr 00:a1:b2:c3:d4:e5

  voorwaarde is wel dat uw airport aan ligt EN dat je niet verbonden bent met een draadloos netwerk.

 • Tom

  20 maart 2009 om 18:34

  @Jasper: het staat in het artikel niet aangegeven dat dit alleen werkt voor de en1 interface, vandaar mijn reactie. Ik heb een witte MB (mid 2007) en daar kan ik de en0 interface niet spoofen (dwz, het zou wel kunnen, maar dan moet je denk ik meer weten van de internals van OSX). Ik zou graag een reactie zien van iemand die het wel gelukt is en0 te spoofen :)

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!