29 augustus 2009

Mac OS X 10.6 Snow Leopard verbeteringen (deel 2)

3 min leestijd

snowleopard

Het tweede deel van Snow Leopard's verbeterde features.

In Mac OS X 10.6 Snow Leopard zijn door Apple een groot aantal verbeteringen aangebracht. Sommige van deze verbeteringen zijn direct waar te nemen, andere verbeteringen zitten soms heel goed verborgen of vallen op het eerste gezicht helemaal niet op.

Stacks: Scrollen en bladeren

Binnen een Stack in raster weergave kan je vanaf nu scrollen met behulp van je muis of trackpad. Tevens kan je doorklikken in mappen vanuit Stacks. Klik op een map en deze wordt automatisch binnen Stacks geopend. Gebruik je bij het selecteren van een bestand of map de Command ⌘ toets dan wordt de locatie van het bestand/map in Finder geopend.


Sneller uitschakelen, ontwaken en draadloos verbinden

Het uitschakelen van je Mac met Snow Leopard gaat tot 75% sneller. Het ontwaken uit sluimerstand met scherm vergrendeling actief gaat twee maal zo snel. Het verbinden met een draadloos WiFi netwerk gaat tot 55% sneller, tijdens het verbinden met het draadloos netwerk vertoont de airport icoon in de menu balk een animatie.


QuickTime: Schermopnames maken

QuickTime player heeft de mogelijkheid om schermopnames te maken van je scherm op normale of hoge kwaliteit. Naar wens kan tevens de geluidsbron worden aangepast. Een ingebouwde wizard geeft je bij het starten instructies hoe je deze feature het beste kunt gebruiken. Een gestart opname kan doormiddel van de Menubalk worden gestopt.

10-6-quicktime-schermopname

QuickTime player ▸ Archief ▸ Nieuwe schermopname (^⌘N)


QuickTime player: Fragmenten knippen

Doormiddel van een tijdbalk is het nu mogelijk in QuickTime om fragmenten te knippen uit een bestaand video bestand. Dit alles gebeurd op een zelfde manier zoals we dat kennen op de iPhone 3GS. De knipte fragmenten kunnen hierna direct worden ge-upload naar een MobileMe gallerie of Youtube.

quicktime-inkorten

QuickTime player ▸ Afspeelbalk ▸ menu ▸ Kort in..


Voorvertoning: Meerdere PDF bestanden openen

Waneer je in meerdere pdf bestanden wilt zoeken of deze met elkaar wilt vergelijken, dan kun je de bestanden openen in één voorvertoning venster openen. Selecteer enkele PDF bestanden doormiddel van de Command ⌘ toets ingedrukt te houden en open deze met voorvertoning (preview). Hierna worden de documenten in voorvertoning geopend en kan je direct zoeken in alle geopende documenten.

10-6-pdf-voorvertoning


Vluchtnummer detectie in e-mail en tekstdocumenten

De data detectors zijn uitgebreid met het automatisch herkennen van vluchtnummers in een e-mails of tekstdocumenten. Door op een gedetecteerd vluchtnummer te selecteren wordt automatisch de Flight tracker widget op het Dashboard geopend met de meest actuele vluchtinformatie.

10-6-vluchtgegevens


Datadetectors in teksteditor

Naast de OS X email applicatie herkent nu ook teksteditor automatisch datums en adressen. Doormiddel van een simpele klik actie kan je een plattegrond tonen, nieuwe contactpersonen of iCal evenementen aanmaken.


Random screensavers

Wil je variatie in je screensavers? dan is dat vanaf nu mogelijk. Je kunt via de schermbeveiliging voorkeuren aangeven dat je gebruikt wilt maken van gevarieerde screensavers.

10-6-varieer-schermbev

 ▸ Systeemvoorkeuren... ▸ Bureaublad en schermbeveiliging


iChat: per account
 status aangeven

Het is nu mogelijk om per toegevoegd account je status te bepalen. Je kunt dus op het ene account aanwezig zijn en op een ander account afwezig zijn.

10-6-ichat-status


Spotlight zoekresultaten sorteren

Spotlight zoekresultaten kun je sorteren op naam, bewerkingsdatum, aanmaakdatum, grootte, type en label. Hiervoor open je het Taak menu, kies Behoud rangschikking en selecteer je het veld waarop je wilt sorteren.

10-6-spotlight-rangschik

 ▸ Spotlight zoekopdracht ▸ Toon Alles ▸ Taak ▸ Rangschik op...

Snow Leopard verbeteringen deel 1

info
Auteur Richard IJzermans
Bijgewerkt30/08/2009 13:41
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  24 reacties

Reacties

  • Mijn hemel,

    ik wou dat ik Snow Leopard nooit had geïnstalleerd! Parallels 3.0 werkt niet meer, dus mijn volledige administratie (windows software) is onbereikbaar. Quicktime Pro is niet meer Pro maar weer gewoon Quicktime, mijn e-mail servers zijn onbereikbaar want de wachtwoorden zijn verloren geraakt. En ik vrees dat dit nog niet het einde is.

    Dit is echt SLECHT van Apple. Het spijt me, maar ik krijg het gevoel weer terug bij Windows te zijn.

    Beantwoorden
  • ik ben nog niet echt in Snow leopard. Ik begrijp niet wat jullie bedoelen met “stack” hoe activeer je dat

    Beantwoorden
  • Nog iets wat me opvalt:
    Op de afbeelding hierboven van het schermopname-dialoogvenster is de knop “laat zien” blauw omrand, wat aangeeft dat je die met de spatiebalk kunt aanklikken zonder hem eerst met de muis aan te hoeven wijzen.
    In Leopard kon je dat instellen. Maar ondanks de afbeelding kan ik het nergens vinden. Ben ik nou zo suf, of is het er werkelijk uitgehaald?
    (Dat eerste zou erg jammer zijn, maar het tweede ook – ik gebruikte het regelmatig en ben er op gesteld…)

    Beantwoorden
  • Ja menno! Dat was ook voor mij het eerste dat me al minder opviel. Waarom is de grootte van de icoontjes in Rasterweergave niet instelbaar? Ik heb liever een groot venster met kleine iconen, maar dan wel allemaal, in plaat van een klein venster met (erg!) grote iconen, en dat ik dan ook nog moet scrollen.

    Beantwoorden
  • Afgelopen woensdag Snow Leopard geïnstalleerd en gisteren, gelukkig heb ik Time machine, al weer terug naar 10.5
    Wat een drama, krijg echt een Windows gevoel: ITunes, IWeb, Safari, Firefox alles crashte om de haverklap (de installatie is zonder problemen of meldingen goed gegaan). Ik raad iedereen aan om het allemaal nog maar even af te wachten totdat alle problemen eruit zijn.
    grtz, Nico

    Beantwoorden
  • Dat van iChat kon bij Leopard ook al…

    Beantwoorden
  • Het is mij opgevallen dat ik sinds de installatie van snow leopard geen mails via Mail.app meer kan versturen.
    Ik kan wel een mail schrijven maar het knopje ‘sent’ kan ik niet aanklikken.
    Kan iemand mij helpen ?
    Dank

    Beantwoorden
  • Ik heb 10.6 vandaag geïnstalleerd, en ik moet zeggen dat ik toch niet zo kapot ben van het kunnen scrollen in stacks. Ik heb mijn programma map in raster staan, en voorheen werden alle pictogrammen weergegeven, desnoods kleiner. Nu zijn het hele grote pictogrammen, en moet ik er dus doorheen scrollen. Is dit niet aan te passen?

    groet, Menno

    Beantwoorden
  • Als nieuwkomer wordt de inhoud van deze site en de praktische benadering van de onderwerpen zeer gewaardeerd.

    Beantwoorden
  • “Varieer schermbeveiliging” zat al in de laatste versie van leopard (10.5.7).

    Beantwoorden
  • @Liese birdie, @ ironmanixs Thanks! Ik begrijp het nu. Kwestie van je stack op Grid (raster) zetten.

    Beantwoorden
  • Dit zijn toch wel dingen die ik kan waarderen, ik heb begrepen dat er nog veel meer kleine wijzigingen inzitten, dat maakt het gebruiksgemak weer wat groter. Ik heb hem nog niet ontvangen dus hij zal maandag wel in de brievenbus vallen.

    Beantwoorden
    1. Ik ben er nog druk mee bezig maar morgen post ik deel 3 :)

      Beantwoorden
  • Wat ben ik blij met Snow Leopard.
    Kan iemand me vertellen ik had een screensaver van Rolex maar hij doet het niet meer.
    Moet ik wachten op de update.

    En ik vindt het toetsen bord op je bureaublad te gek.

    Beantwoorden
  • Spotlight zoekresultaten kun je in Leopard ook al sorteren op naam, soort, etc. Het gaat alleen iets anders dan in Snow Leopard. In Leopard is de enige manier om dat te doen door op de betreffende kolom te klikken om oplopend of aflopend te sorteren. Met Snow Leopard kan dit ook maar heb je nog een tweede mogelijkheid, namelijk via het afgebeelde menu. Zo zijn er veel meer punten in Snow Leopard waarbij dingen ook al in Leopard konden maar die nu ietsje makkelijker/logischer gaan in Snow Leopard.

    Dat soort kleine verbeteringen is naast de wat grotere verbeteringen dan ook het hele idee achter Snow Leopard en de reden waarom er zo weinig verschil te zien/te merken is tussen Leopard en Snow Leopard.

    Beantwoorden
  • @ Harrie: Scrollen kan als je in raster zoveel apps hebt dat je eerst ze niet allemaal kon zien, nu kan dat wel dmv scrollen. Als je in een stack een folder hebt staan, kan je die nu openen in het de stacks zelf. Bij Leopard opende hij dan de Findervenster.

    Beantwoorden
  • Begrijp niet zo goed wat je bedoeld met in Stacks scrollen en folder openen binnen in stacks. Ik zie eigenlijk geen verandering t.o.v. Leopard behalve dan een iets andere grafische vormgeving en kleur. Ik heb mijn stacks als list staan maar ook als fan of grid, geen verschil in functionaliteit tov Leopard?!

    Beantwoorden
    1. Misschien dat deze afbeelding het iets duidelijker maakt…

      stacks-open-folder

      Je kan een map in stacks weergave openen. Dus eigenlijk kan je doorbladeren…

      Beantwoorden
  • Ik heb gemerkt dat je de icontjes in SL niet kan vervangen. Is dat bij iemand wel gelukt?

    Beantwoorden
  • @dito: Inderdaad! dat kan in 10.5 ook al. Vreemd want het wordt als een officiële 10.6 feature aangemerkt in de Apple dev notes… ga ik nog ff verder uitzoek…

    Beantwoorden
  • @lexy en binaries4me..helemaal mee eens.
    Ik als beginner heb heel veel steun aan deze site.

    Beantwoorden
  • Wij hebben een streepje voor hier op Apple Tips! Goed werk en zeer bedankt!!!

    Beantwoorden
  • de Random screensavers dit kon je ook al instellen bij leopard dus dit is niks nieuws

    Beantwoorden
  • We zitten smart te wachten op deel 3. Goed gescreven erg helder.
    Ga zo door appletips want jullie worden echt steeds beter.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store