10 juli 2016

macOS Sierra downgraden naar OS X El Capitan

3 min leestijd
macOS Sierra downgraden naar OS X El Capitan
Gevorderden
3 min leestijd

Heb je de (publieke) beta geïnstalleerd op Mac en wil je terug naar OS X El Capitan dan kan dat. Onthoud wel dat dit niet zo eenvoudig is als het terugzetten van iOS 10.

Voor je aan de slag gaat is het goed om te weten dat je voor het installeren van macOS een Time Machine back-up hebt moeten maken. Dit hebben we duidelijk uitgelegd in ons artikel over het installeren van de beta's. Wie niet in het bezit is van een reservekopie heeft pech en moet zijn of haar Mac installeren als nieuw.

macOS Sierra downgraden

Voor je macOS Sierra downgrade dien je al je belangrijkste bestanden naar een externe harde schijf of onlinedient zoals Dropbox, iCloud Drive en Google Drive te kopiëren. Doe dit zeker voor bestanden die je na de installatie van de beta hebt aangemaakt, deze zijn namelijk niet bewaard in de Time Machine reservekopie.

• Herstart na het bewaren van de bestanden je Mac
• Voer onmiddellijk de toetscombinatie cmd⌘ + R uit
• Laat de toetsen los wanneer je het Apple logo ziet

Zo kun je de harde schijf (macintosh HD) wissen bij downgraden

Zorg ervoor dat je een werkende Wi-Fi verbinding hebt, klik hiervoor in de menubalk op het Wi-Fi icoon en maak verbinding met een netwerk. Kies hierna in de menubalk of in het verkregen venster op 'Schijfhulpprogramma'. Selecteer vervolgens in de kolom je harde schijf (Macintosh HD harde schijf), klik op de 'tweede' schijf die uitspringt naar rechts (zie bovenstaande foto), vervolgens klik je in de knoppenbalk op 'Wis'

Als structuur kies je voor 'Mac OS Uitgebreid (journaled)'. Indien nodig moet je bij indeling voor 'GUID-partitie-indeling' kiezen. Vul een (eventueel dezelfde) naam in en klik op 'Wis'. Je schijf zal nu volledig worden gewist, als dit voltooid kun je het venster Schijfhulpprogramma sluiten.

OS X El Capitan opnieuw installeren

Nu gaan we OS X opnieuw installeren, selecteer in het OS X-hulpprogramma’s-venster 'Installeer OS X opnieuw' en klik op 'Ga door', volg daarna de instructies op het scherm. Kies in het bekomen venster de huidige OS X-schijf (die je zojuist hebt gewist) in de meeste gevallen is dit de enige beschikbare schijf. Je Mac zal autoamtisch de laatste officiële versie van OS X downloaden en installeren.

opnieuw osx installeren (MAC) downgraden

Wanneer je niet beschikt over een back-up heb je 'pech' en heb je nu een 'schone installatie' van OS X op je Mac staan. Dit is te vergelijken met een nieuwe Mac zonder persoonlijke bestanden, instellingen en gegevens. Dit noemt ook wel een Clean Install.

Time Machine reservekopie terugzetten

• Herstart je Mac
• Voer onmiddellijk de toetscombinatie cmd⌘ + R uit
• Laat de toetsen los wanneer je het Apple logo ziet
• Klik in het venster voor 'Zet terug van Time Machine-reservekopie'
• Lees de informatie en ga verder
• Zoek naar de schijf waarom je back-up op wordt bewaard

Time machine reservekopie terugzetten

Nu heb je de mogelijkheid om de meest recentste versie reservekopie met versie OS X El Capitan te selecteren. Doe dit en ga verder met het terugzetten. Je Mac zal het proces starten en de volledige back-up wordt teruggezet. Hierna kun je jouw Mac weer gebruiken zoals voor de installatie van macOS Sierra beta.

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt11/07/2019 10:49
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • 1. Ik heb eerst stap1 gezet (wissen via het hulpprogramma). Ik kon El Capitan daarna ook niet kiezen in het hulp-programmavenster.
    2. Bij Time machine gekozen uit een datum waarop El Capitan nog op m’n computer werkte en alles terug gezet. Na ca. 3 uur had ik alles weer op mijn computer maar wel werkend onder Yosemite.
    3. Daarna via de app store bij ‘mijn aankopen’ El Capitan gedownload en geïnstalleerd. (Wanneer je ooit de stap naar El Capitan hebt gemaakt kun je in de app store je ‘aankoop’ terug vinden.)
    Werkt weer als een zonnetje!

    Beantwoorden
  • @Bart deze optie wordt inderdaad niet meer ondersteund door zowel macOS sierra als iOS 10. Je kun dan het beste gebruikmaken van Open VPN: https://raspberrytips.nl/pivpn-de-eenvoudige-manier-om-openvpn-te-installeren/

    Beantwoorden
  • Beste Wesley,

    Ik krijg geen VPN verbinding meer met de via de beveiligde server, de optie PPTP is niet meer te selecteren. Hoe moet ik nu verder?

    Hoor graag van je.

    Beantwoorden
  • De optie El Capitan terugzetten via timemachine werkt heel goed. Nadat ik de HD van Wally had gewist kom je terug in schijfhulpprogramma en kies dan terug zetten met timemachine daarna kies je de datum waarvan je weet dat het nog El Capitan is. Je mac weet gewoon dat er een schijf aanhangt met een backup.

    Beantwoorden
  • Heb net ook willen downgraden naar El Capitan. Ik had geen Back-up gemaakt waardoor ik bovenstaand probleem kreeg en niks meer kon. Heb met Apple support gesproken. Het enige wat je nog kunt doen is tijdens opstarten Alt command R indrukken dan word je Mac terug gezet naar originele OS X (mijn geval Yosemite)

    Beantwoorden
  • Ik probeer een clean install te doen van el captain want mijn time machine back-up is corrupt maar ik kan geen el captain kiezen
    Als ik de schijf gewist heb en ik kies installeer osx opnieuw dan komt hij steeds met de public beta van sierra en geen el captain dus dit werkt niet.
    Wat doe ik verkeerd en hoe kan ik weer terug naar el captain

    Beantwoorden
  • @Tom als je de tip goed leest, lees je dat het werkt via een Time Machine Back-up die el capitan als versie moet hebben.

    “Voor je aan de slag gaat is het goed om te weten dat je voor het installeren van macOS een Time Machine back-up hebt moeten maken. Dit hebben we duidelijk uitgelegd in ons artikel over het installeren van de beta’s. Wie niet in het bezit is van een reservekopie heeft pech en moet zijn of haar Mac installeren als nieuw.”

    Beantwoorden
  • Dit werkt dus niet!
    Je kan alleen MacOs op nieuw installeren.
    Kijk dus uit met deze Tip, want je hebt wel eerst je hele schijf gewist!!

    Beantwoorden
  • @Gert Wil je gewoon een Clean Install (volledig vanaf 0 zonder persoonlijke gegevens en bestanden) maar dan voor macOS Sierra? Of wat wil je precies?

    Beantwoorden
  • Ik kan alleen MacOs opnieuw installeren en geen OSX ik heb geen timemachine backup dus dat is ook geen oplossing.

    Iemand een idee/????

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store