1 mei 2010

Netwerk volumes mounten bij het inloggen

1 min leestijd

Wanneer je gebruik maakt van netwerk volumes binnen je netwerk omgeving dan dien je deze handmatig te mounten om er toegang tot te krijgen. Het mounten van een netwerk volume onder OS X is vrij simpel.

Er bestaat echter ook een mogelijkheid om dit automatisch te laten uitvoeren tijdens het inloggen op je Mac. Je kan namelijk een netwerk volume toevoegen aan de login-items van OS X.

Je kan een netwerk volume als volgt toevoegen aan de login-items:

1. Ga naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Accounts en selecteer je account.

2. Klik op het hangslot linksonder in het venster en voer de identiteitscontrole uit.

3. Klik op de button 'Inloggen' in het account venster.

Je kan nu een gemount netwerk volume direct in het venster slepen (4) of gebruik maken van de '+' knop (5). In het navigatie venster wat hierna verschijnt selecteer je een netwerk locatie in de sectie 'Locaties'. Selecteer hierna het gewenste volume en bevestig deze met de 'Voeg toe'-knop.

In beide gevallen zal het netwerk volume verschijnen in het overzicht met als soort identificatie 'Volume'.

info
Auteur Richard IJzermans
Datum01/05/2010 08:50
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  11 reacties

Reacties

  • Hmmmz, bummer… hij accepteert geen groterdan/kleinerdan, hierbij nogmaals:

    delay 0.5
    tell application “Finder”
    mount volume “afp://ip-address/sharenaam/”
    end tell

    Beantwoorden
  • Ik gebruik tegenwoordig het volgende applescript om dit te bewerkstelligen, zonder dat het finder venster geopend wordt:

    delay 0.5
    tell application “Finder”
    mount volume “afp:////”
    end tell

    Door dit script op te slaan en op dezelfde locatie als bovenstaande op te nemen, was dit voor mij de oplossing.

    Beantwoorden
  • Uiteindelijk zelf gevonden:
    Alias uit de Volumes folder verwijderen.

    Beantwoorden
  • OT, maar zit met het volgende probleem. Het komt nogal eens voor dat de naam van de schijf wordt opgehoogd. Bijvoorbeeld normaal heet de drive Extra
    Maar het kan ook voorkomen (altijd 1 hoger) dat de Drive ineens Extra -1, Extra-2 etc etc heet.
    Dit is voor sommige programma heel lastig omdat ze de schijf (met opgehoogd nummer) niet kunnen ‘vinden’.
    Hoe los ik dit op? Of betere hoe voorkom ik dat ‘ophogen’?
    Voorbaat dank

    Beantwoorden
  • @ Pieter: dan heb je het over userspecifieke shares, die kun je dan beter per gebruiker regelen middels bovenstaande tip of door gebruik te maken van die StartupItems in het account van de betreffende gebruiker. Overigens is dit handiger te realiseren als je gebruik maakt van dingen als Open Directory (dus OS X Server).

    @Alex & Frank: hij opent hier alleen een Finder window als ik de Mac opnieuw heb opgestart en daarna inlog. Best wel irritant want dat venster heb ik in 99,9% van de gevallen niet nodig. Een oplossing heb ik helaas ook niet :(

    Beantwoorden
  • Frank Goedschalk

    Inderdaad is het automatisch openen van de finder uit te schakelen?

    Beantwoorden
  • @dyn: Interesting. Maar daarmee ben ik er nog niet helemaal: ik wil de credentials van de aanmeldende gebruiker (username + password) doorgeven aan het script, zodat de shares niet altijd gemount worden met dezelfde user, die je hard coded in het script zet.
    Afhankelijk van wie aanmeldt, krijg je dus andere shares of andere rechten op die shares.

    Beantwoorden
  • @ Guy: dat is niet vreemd genoeg, dat is normaal gedrag. Je bent als die gebruiker ingelogd dus kun je ook als die gebruiker je eigen instellingen aanpassen. Pas als je de instellingen van een ander wil aanpassen wordt er om een admin gebruiker met wachtwoord gevraagd. Ieder mainstream OS doet het op deze wijze.

    @ Pieter: Je kunt applicaties, netwerkschijven maar ook scripts toevoegen aan de login items van een gebruiker zoals deze tip beschrijft. Je kunt echter ook met launchd, StartupItems, etc. werken waardoor je het ook ongeacht de gebruiker kunt doen. Verder is er ook nog de mogelijkheid om e.e.a. met automount/autofs te doen waardoor je eigenlijk niet eens een script nodig hebt, wel een configuratie (dit is ook onafhankelijk van de gebruiker). Meer info over dat laatste: http://rajeev.name/2007/11/22/autofs-goodness-in-apples-leopard-105-part-i/

    Beantwoorden
  • Dit werkt inderdaad perfect. Maar als je een loginscript wil maken dat bepaalde shares mount bij het aanmelden, ongeact de gebruiker, lukt het niet.
    Tips welkom dus voor het mounten van een share (afp, smb) bij het inloggen a.d.h.v. een script (dat dan in de loginhook terecht komt).

    Beantwoorden
  • Deze oplossing is briljant in zijn eenvoud, vond alleen de ergernis dat het finder window voor dit volume wordt geopend zodra je inlogt te groot. Of is daar een oplossing voor? Het ‘verberg’ vinkje was niet de oplossing namelijk…

    Beantwoorden
  • Guy van der Kolk

    Klein puntje van veiligheid in OS X: vreemd genoeg kun je -ook in Snow Leopard- het menu Inloggen aanpassen ZONDER identiteitscontrole…

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store