23 november 2010

De nieuwe features in iPad iOS 4.2 (deel 2)

1. Ondersteuning voor .ics bestanden

Wanneer je een uitnodiging ontvangt in de email met als bijlage een .ics bestand dan kan je deze nu importeren in de standaard agenda applicatie. Door simpelweg de bijlage in de email te openen wordt automatisch de afspraak geïmporteerd in je agenda.

2. Foto's versturen

Op het moment dat je foto’s hebt toegevoegd aan een email dan is het nu mogelijk om zelf te bepalen in welke kwaliteit je deze door wilt versturen. Dit doe je door te tappen op de tekst ‘Afbeeldingen:’ rechtsboven in de email header. Hierna verschijnen automatisch de opties: Klein, Normaal, Groot en Ware grootte. Bij iedere optie wordt duidelijk de totale grootte aangegeven.

3. Nieuwe wallpapers

De iPad heeft nu ook de beschikking over de zelfde achtergronden (wallpapers) zoals dat de iPhone sinds iOS 4 heeft. Deze speciaal versies (1024x1024 pixels) zijn geoptimaliseerd voor het 9.7” scherm van de iPad en zien er zowel in landschap als portraitmode ontzettend mooi uit.

4. Spellingscontrole en autocorrectie

Wordt je soms ook wel eens geïrriteerd door de ingebouwde spellingscontrole in combinatie met de autocorrectie? Het is nu mogelijk om deze features uit te schakelen.

Algemeen ▸ Toetsenbord ▸ Controleer spelling

5. Unified Inbox

Wanneer je meerdere email acounts bezit dan kan je gebruik maken van de ‘Unified Inbox’. Alle e-mailadressen die je gebruikt op de iPad worden hierdoor ontvangen in één mailbox. Je hoeft dus niet meer te switchen tussen je verschillende mail accounts. Als je toch gebruik wilt blijven maken van separate mailboxen dan is dat natuurlijk ook mogelijk.

6. Berichtenreeksen

Een zeer handige nieuwe optie binnen de Mail applicatie is de mogelijkheid om berichtenreeksen (threads) te activeren. Hierdoor worden email met een bepaald onderwerp gebundeld

Instellingen ▸ Mail, Contacten, Agenda ▸ Berichtenreeksen

7. Geïmporteerde foto's roteren

Foto’s die geïmporteerd zijn met behulp van de iPad connection kit worden automatisch opgeslagen in de map ‘Alle geïmporteerde’. Wanneer je een foto in deze map selecteert dan krijg je de mogelijkheid om de foto te roteren. Helaas is deze optie alleen in dit scherm aanwezig.

8. Locatievoorzieningen

In de nieuwe menu optie Locatievoorzieningen is het mogelijk per applicatie aan te geven of deze gebruik mag maken van de hardwarematige GPS of de op Skyhook gebaseerde positiebepaling.

Instellingen ▸ Locatievoorzieningen

9. Multi-tasking statusbalk

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van multi-tasking processen zoals bijvoorbeeld het opnemen van audio of het voeren van een VoIP (Skype) gesprek dan wordt dit aangegeven door middel van een gekleurde statusbalk op het springboard. In onderstaande voorbeeld wordt een geluidsopname met Evernote weergegeven.

10. Bluetooth stack uitgebreid met AVRCP

De Bluetooth stack is nu volledig compatible gemaakt met AVRCP. AVRCP is een aansturing protocol waarvan bluetooth headsets en autoradio’s gebruik maken. Het is vanaf deze externe apparaten nu mogelijk om de audiofuncties van de gekoppelde iPad te bedienen.

Zie ook: Nieuwe features in iOS 4.2 voor de iPad (deel 1)Reacties


 • Serena

  23 november 2010 om 11:08

  Nette uitleg!!! Alleen het roteren van de foto’s kon in 3.2.2 ook al…

  Grtz Serena

 • Jurgen

  23 november 2010 om 11:41

  Handig overzicht! Thanks!

 • Jurriaan

  23 november 2010 om 12:27

  Dank voor dit overzicht.

  Ik heb een vraag over de eerste tip. Omdat ik zakelijk een MacBook heb, mijn iPhone 4 prive is en thuis een iMac heb, maar ik graag met 1 kalender werk (op alle devices), maak ik al een tijdje gebruik van het mogelijkheid
  – mijn iCal kalender vanuit mijn MacBook te exporteren naar DropBox (dit is een .ICS bestand),
  – die vervolgens op mijn iMac te importeren in iCal en
  – vervolgens via de reguliere synchronisatie de kalender op mijn iPhone bij te werken (jammer overigens dat dit niet via Automator kan – althans ik ben daar tot op heden niet in geslaagd).

  Het bovenstaande lezende dacht ik dat dat een vereenvoudiging voor mij zou betekenen, omdat ik nu de schakel ‘iMac’ niet perse meer hoefde te gebruiken. Echter, als ik met mijn iPhone Dropbox benader om de kalender te importeren, dan krijg ik de melding “Unable to View File” te zien. Iemand een idee wat hier aan de hand is?

  Dank alvast,
  Jurriaan

 • @Jurriaan

  23 november 2010 om 13:04

  Beste Jurriaan,

  Dat komt omdat Dropbox zijn eigen ingebouwde reader heeft. De Dropbox app kan dat bestand dus simpelweg niet lezen. Je zult het dus via de email moeten doen.

  Of: omdat je zoveel Apple producten hebt, kun je misschien beter voor MobileMe kiezen! Dat kost je dan 79,- per jaar, maar dan werkt het wel perfect! (ik spreek uit ervaring)

 • Sven

  23 november 2010 om 19:03

  Ook hier doet punt 2 het niet op mijn 3G??

 • Jurriaan

  23 november 2010 om 20:40

  Dank je “@ Jurriaan”, ben er mee het ‘klooien’ gegaan (je kunt een gratis 60 dagen proef abo nemen op MobileMe) en het werkt tot dusver prima – ook handig voor de iPad 2 die er straks gaat komen.

  Heb nog wel een aanvullende vraag, en ik hoop dat je mij daarbij kunt helpen: zoals ik mailde wil in de calendar op mijn zakelijke MacBook als ‘basis’ gebruiken. Er is inmiddels een MobileMe calendar in iCal verschenen, waarin ik de basiscalandar heb geimporteerd. Dit is een handmatige exercitie die ik dagelijks (of eigenlijk continu) zal moeten uitvoeren, want de basiscalendar loopt op Exchange en dat synche’t dus niet door naar MobileMe. Bestaat er hiervoor een oplossing? Ik hoop dat mijn vraag/probleem duidelijk is, zo niet, dan licht ik graag nog wat meer toe.

  Nogmaals dank,
  Jurriaan

 • Hart

  23 november 2010 om 23:37

  Ik werk sinds kort met 2 agenda’s in de standaard iphone ical agenda. Zakelijk met outlook gesyncd met de iphone agenda en prive met agenda van Google geintergreerd indezelfde !! iphone ical agenda. Mijn vrouw maakt een priveafspraak op haar iphone icalagenda gesyncd met Google en hopla! Hij staat daarna in mijn iphone agenda erbij. Maar zakelijk op mijn outlook komt deze afspraak niet . Helemaal top! Werkt perfect. In google agenda aangemaakt met je eigen prive email adres. Geen verplichte Gmail accounts, en je hebt helemaal geen MobileMe nodig en GRATIS! Je kan je Ipad laten mee syncen op je standaard Ipad agenda. Dus Google agenda geintergreert in je standaard iphone/ipad ical agenda.

 • Jurriaan

  24 november 2010 om 18:16

  Dank voor je feedback, maar liever geen gedoe via Google voor mij. Mijn vraag blijft dus open staan!

 • Loek

  25 november 2010 om 11:07

  Heeft iemand al wat gemerkt aan zijn foto’s. Bij mij worden ze niet meer gesorteerd op de manier zoals ze in iphoto staan. Dit is gelijk voor de iPhone als voor de iPad. Ik wil ze op volgorde van titel en niet op datum. Dit is helaas niet meer mogelijk. Oplossing op applesite vwb nieuwste versies installeren helpt niet.

 • R

  2 december 2010 om 18:40

  Waarom is spellingscontrole alleen mogelijk i.c.m. autocorrectie?

  Ik wil alleen rode lijnen onder spelfouten, zonder autocorrectie…..

 • Fransje

  22 mei 2012 om 16:21

  Hoe maak ik mappen aan om een overzicht te krijgen ?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!