21 december 2020

CoronaMelder-app: Uitleg werking NL COVID-19-app, privacy en misbruik

5 min leestijd
CoronaMelder-app: Uitleg werking NL COVID-19-app, privacy en misbruik
Nieuws
5 min leestijd

Met behulp van de CoronaMelder-app van de Nederlandse overheid weet je in een mum van tijd of je in aanraking bent gekomen met een besmet iemand. Het is aan te raden om de app te installeren zodat ontmoetingen goed geregistreerd worden.

De Corona-app maakt gebruik van de COVID-19 API die Apple en Google hebben gepubliceerd. Deze traceerfunctie zorgt ervoor dat de verzamelde gegevens anoniem, lokaal en accuraat worden geregistreerd en opgeslagen zonder dat je privacy in het gedrang komt.

Nederlandse CoronaMelder applicatie

De app is te gebruiken in heel Nederland en alle GGD's ondersteunen de applicatie. De opzet van de COVID-19-app van de Nederlandse overheid is eigenlijk zoals Apple en Google het bedoeld hebben.

Dankzij Bluetooth Low Energy en de API van Apple en Google is het voor de corona-app mogelijk om gegevens met andere gebruikers uit te wisselen. Dit gebeurt anoniem, lokaal en veilig, pricacy staat voorop.

corona-app CoronaMelder

Via een speciale wet is geregeld dat de privacy van de gebruiker optimaal beschermt is. Zo is vastgelegd dat persoonsgegevens alleen worden gebruikt voor bron- en contactopsporing en dat niemand gedwongen mag worden om de app te gebruiken, ook niet door je werkgever.

Ondersteuning CoronaMelder

Om de CoronaMelder-app te kunnen gebruiken moet je in het bezit zijn van een iPhone met iOS 12.5 of nieuwer. Dit zijn: de iPhone 12 Pro (Max), iPhone 12 (mini), iPhone SE 2020, iPhone 11 Pro (Max), iPhone 11, iPhone XS (Max), iPhone XR, iPhone X, iPhone 8 (Plus), iPhone 7 (Plus), iPhone 6s (Plus), iPhone 6, iPhone 5s en de eerste generatie iPhone SE.

Heb je een oudere software geïnstalleerd? Dan kun je de app niet gebruiken. Oudere smartphones kunnen de software niet draaien omdat deze hardware-componenten missen zoals de energiezuiniger bluetooth. Daarnaast werkt de app op de meeste Android-telefoons met versie 6 of nieuwer.

ook interessant
Zo werkt de traceerfunctie voor corona-apps van Apple en Google
Zo werkt de traceerfunctie voor corona-apps van Apple en Google

De COVID-19 API en traceerfunctie voor corona-apps van Apple en Google, via bluetooth kunnen ID's worden uitgewisseld en worden gewaarschuwd.

Werking van CoronaMelder-app

Dankzij Bluetooth Low Energy en de API van Apple en Google kan de CoronaMelder-app gegevens met andere gebruikers uitwisselen. Je telefoon krijgt een uniek ID en telkens als deze voor minstens 15 minuten en dicht in de buurt van het toestel van anderen is, volgt er een korte digitale begroeting. De telefoons die beide de CoronaMelder-app hebben geïnstalleerd, wisselen op dat moment elkaars ID uit. Deze gegevens (inclusief datum en tijd) worden anoniem in een databank op je telefoon opgeslagen en zijn niet te herleiden naar een persoon. Daarnaast wordt er een tijdelijke centrale database met besmette personen (anonieme ID's) bijgehouden.

Je telefoon controleert regelmatig de digitale begroetingen en vergelijkt deze met een centrale database. Als blijkt dat iemand tijdens deze ontmoeting besmet is met het coronavirus, ontvang je een melding. Dit kan ook achteraf plaatsvinden, stel je bent drie dagen geleden in de buurt geweest van iemand die later besmet blijkt te zijn krijg je alsnog een melding. De bedoeling is dat je dan in zelfquarantaine gaat tot je zeker weet dat je niet meer ziek of besmettelijk bent.

Coronamelder app

De bedoeling van de Nederlandse CoronaMelder-app is dat je in de applicatie aangeeft dat je besmet bent zodat je mensen die je de afgelopen dagen hebt 'ontmoet' kunt waarschuwen. Bij het doorgeven wordt gevraagd of je jouw uniek ID anoniem naar een centrale server wil sturen zodat andere gealarmeerd kunnen worden. De verantwoordelijkheid ligt duidelijk bij de burger.

De app moet de GGD's helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Als je in contact bent geweest met een besmet persoon ontvang je via de app een melding om binnen te blijven en je te melden bij de GGD om je te laten testen. De app moet hét hulpmiddel worden om een tweede landelijke uitbraak voor te zijn en helpen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Misbruik voorkomen

Om misbruik te voorkomen kun je de melding dat je COVID-19 hebt niet zelf versturen, dit zou immers al snel leiden tot valse meldingen. Daarom kun je alleen samen met de GGD en met behulp van een GGD-sleutel een waarschuwing laten versturen naar de smartphones bij wie je in de buurt bent geweest. Dit gebeurt anoniem, je naam wordt niet gekoppeld aan de unieke ID's. Om de privacy te waarborgen kunnen zowel jij, als de GGD niet zien wie er gewaarschuwd worden, deze personen moeten zelf actie ondernemen om zich te laten testen.

Werking corona-app kort uitgelegd

  1. Twee mensen ontmoeten elkaar
  2. De telefoon wisselen via bluetooth op de achtergrond ieders ID uit
  3. ID's worden geregistreerd in een lokale database op de telefoon
  4. Een persoon wordt ziek en geeft dit via de app door
  5. ID wordt verzonden naar een centrale server
  6. Eerdere digitale ontmoetingen worden vergeleken
  7. Iedereen die dichtbij en voor minstens 15 minuten in contact is geweest met de besmettelijke persoon ontvangt een melding

Privacy staat voorop

Sinds de AVG-wet is privacy een ding, toen bekend werd dat Nederland een app wil inzetten om het virus in kaart te brengen was al snel paniek in het land. Hoe zit het dan met mijn privacy? Kan de overheid mij volgen en voortdurend zien waar ik ben? Nee, en dat maken Apple, Google en de makers van de NL CoronaMelder-app ook heel duidelijk. Omdat er gebruik wordt gemaakt van digitale begroeting via bluetooth is het volgen van je locatie (GPS) niet nodig. Je moet immers alleen weten met wie je in contact bent geweest en niet waar.

traceerfunctie

Als je een lijst hebt met alle telefoons die elkaar hebben begroet is het voldoende. De begroeting gebeurt anoniem en zijn niet te herleiden tot een persoon. De app wordt dus niet gekoppeld aan een persoon of naam. Om misbruik te voorkomen wordt het unieke ID van ieder apparaat om de 15 mintuten ververst. Uiteraard onthoudt je telefoon deze gegevens wel zodat je later wel gewaarschuwd kunt worden. Alle digitale ontmoetingen (ID's) worden lokaal, versleuteld en anoniem voor maximaal 14 dagen opgeslagen op je iPhone.

De Nederlandse overheid heeft de veelgestelde vragen omtrent de cornavirus-app beantwoord op hun website.

Corona test aanvragen

Via de Nederlandse COVID-19-app is het ook mogelijk om een coronatest aan te vragen. Hierdoor is nog makkelijker om een besmetting op te sporen zodat je meteen anderen kunt waarschuwen via de app. Meer informatie over de NL's Corona-app lees je hier terug.

ook interessant
iOS 13.5: COVID-19 API voor traceerfunctie toegevoegd aan iPhone
iOS 13.5: COVID-19 API voor traceerfunctie toegevoegd aan iPhone

Sinds iOS 13.5 is de COVID-19 API voor traceerfunctie toegevoegd aan iPhone, hiermee kunnen overheden Corona-apps ontwikkelen.

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt25/02/2021 08:11
Categorie Gezondheid, Nieuws
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  37 reacties

Reacties

  • Recent iphone 6 geupdated, waardoor de coronamelder alsnog gebruikt zou kunnen gaan worden. Is al bekend wanneer de app zelf de update krijgt?

    Beantwoorden
    1. Helaas is daar nog niets over bekend gemaakt door de ontwikkelaar van de app.

      Beantwoorden
  • Persoonlijk vind ik dat de app veel batterijverbruik heeft staat bij mij op 65%. Moet mijn iPhone veel sneller opladen

    Beantwoorden
  • Je kunt de instellingen eens herstellen, misschien helpt dat: https://www.appletips.nl/ios-instellingen-herstellen/

    Beantwoorden
  • Op m’n telefoon iPhone XS lukt het niet om te installeren. In de laatste stap lukt het niet om het aan te zetten, wie weet waarin ik het moet zoeken

    Beantwoorden
  • Ik gebruik de App alleen in het weekeind en door de week s’avonds, vanwege het feit dat ik in een zorginstelling werk. Privégebruik van mijn telefoon tijdens werktijd mag niet van de zorginstelling en daarnaast verwacht ik dat de App met mijn werk overbelast zal raken.

    Beantwoorden
  • @Jasper zo werkt het gelukkig niet, hebben we uitgelegd in het artikel: https://www.appletips.nl/nl-corona-app/#4

    Beantwoorden
  • Stel ik toets in ik ben positief. Voor de grap, klein testje. Dan gaan er over bellen rinkelen op kantoor school en noem maar op. Vals alarm maar iedereen aan de test. Lol. Beetje advocaat vd duivel.

    Beantwoorden
  • Als ik thuis zit zie ik bijna dagelijks contacten met andere telefoons op tijdstippen dat ik echt niet buiten ben of buiten ben geweest en in contact met mensen. Dat moeten de buren zijn. Ook niet vreemd want als ik naar Bluetooth instellingen ga zie ik ook regelmatig andere telefoons.

    Jammer dat je die records niet weg kan gooien. Op zich logisch want dat zou je het beide moeten doen.

    Beantwoorden
  • Als ik thuis ben en je zet bluetooth uit dan krijg je regelmatig een melding dat de app niet werkt. Zeer irritant want ik weet best ook wel dat ik bluetooth heb uitgezet. Als alleenstaande hoeft de app ook niet bij mij thuis te werken. De app dus verwijderd want ik wil niet constant worden gemaand om bluetooth aan te zetten.

    Beantwoorden
  • Ben vooral benieuwd wat dit met het batterij gebruik gaat doen van de iPhone.

    Beantwoorden
  • Wil de app heel graag installeren maar heb een S5 dus gaat dat voor mij niets worden wat bt de app,ik heb geen geld om zomaar een andere telefoon te kopen jammer☹️

    Beantwoorden
  • Denk altijd het is Europa! Waarom niet gewoon app wat in heel Europa werkt ipv elk land op zich?

    Beantwoorden
  • Wat een hoop bruikbare idioten (cq schapen) hier man!!!

    Beantwoorden
  • Qua batterijgebruik staat de app Gezondheid – Blootstelling aan Covid-19 met 34% met stip bovenaan.

    De app Coronamelder zelf geeft een – dus geen batterijgebruik?

    Hoe kan dat? Ik heb alleen de Coronamelder geïnstalleerd.
    En is hier iets aan te doen?

    Beantwoorden
  • Helaas word je genoodzaakt om een nieuwere iPhone te kopen. Hoezeer ik deze app ook zou willen gebruiken gaat dat niet gebeuren. En zo zijn er veel meer mensen. Op deze manier gaat die app niet werken. Jammer.

    Beantwoorden
  • @joep de telefoons kijk alleen naar de bluetooth apparaten in de buurt, als deze ook de CoronaMelder app hebben worden de id’s uitgewisseld. Ze maken geen verbinding met elkaar. Je kunt het vergelijken met de lijst van bluetooth-apparaten in de buurt. Die zie je dan ook, maar je maakt er geen verbinding mee.

    Beantwoorden
  • Jan Beltman, alfons giliam,

    Overheid en beloftes… die twee worden gaan al niet samen…

    Beantwoorden
  • Ik heb de app inmiddels gedownload en geïnstalleerd. Voor mij staat gezondheid, bestrijding en voorkomen van verdere verspreiding van het virus nu voorop.
    Wat klopt van de stelling dat je via bluetooth voor iedereen benaderbaar bent en dat anderen contact kunnen maken met jouw mobiel?

    Beantwoorden
  • Als je naar het buitenland gaat is het beter om die app dan te installeren omdat in dat land de app wordt gebruikt en het meest is gedownload. Let wel, als de applicatie Apple’s API gebruik dan kan per iPhone maar één app actief zijn, dit kun je aanpassen via Instellingen ▸ Privacy ▸ Gezondheid ▸ Blootstelling aan COVID-19.

    Beantwoorden
  • Net terug uit Frankrijk voor familiebezoek. Daar hebben ze een App (“StopCovid”) die ik heb kunnen installeren, en die ik ook heb kunnen activeren (ondanks dat de setting van de COVID API niet aan kan – ik ben Belg). Hoe zit dat nu als ik naar Nederland zou willen of moeten gaan … installeer ik dan (vanuit België) de Nederlandse tracking App ? Of gaat binnenkort de (nog komende) Belgische App ook in Nederland werken ?

    Dit is zo een voorbeeld waar de EU zich echt had kunnen nuttig maken …

    Beantwoorden
  • De app werkt alleen tussen mensen die de app ook hebben geïnstalleerd, dus dan is ie in Vlaanderen niet echt bruikbaar. De Belgische overheid heeft laten weten dit najaar (dacht ook 1 september) een app uit te brengen voor België.

    Beantwoorden
  • Werkt deze app ook in Vlaanderen?

    Beantwoorden
  • Nou ik download hem niet denken mensen den denken

    Beantwoorden
  • Het is natuurlijk een gebrek als de app alleen werkt op de 13.5 en latere software, alle iphone’s met 12.48 en ouder dus vanaf de iphone 6 en ouder kunnen de app niet downloaden.
    Deze zeer velen zullen hun 4-5-en 6 zeker niet weggooien om de app te kunnen gebruiken.

    Beantwoorden
  • In Maleisie worden gebruikers van de app gescand als ze ergens naar binnen gaan, b.v. Restaurant, musea etc. Mensen die de app niet hebben gedownload moeten een uitgebreid formulier invullen. Hierdoor gaan steeds meer mensen de app downloaden om van die rompslomp af te zijn. Is dat in Nederland ook te doen? Want hoe meer mensen de app downloaden, hoe betrouwbaarder het systeem lijkt me.

    Beantwoorden
    1. Uiteraard hoe meer mensen de app gebruiken, hoe beter ie werkt.

      Beantwoorden
  • Hulde Jan Beltman! Zo kijk ik er ook tegenaan. Van nature ben ik niet zo’n gehoorzaam mens, maar de waarden op gebied van solidariteit en sociaal bewustzijn liggen nu hoger. En neem van mij aan dat ‘de overheid’ al meer van je weet dan met de gegevens van de app erbij.

    Beantwoorden
  • App is blijk van solidariteit.

    Goede zaak om met de Corona app een heropleving te voorkomen cq. te beteugelen. De scepsis vind ik ongelofelijk. We hebben een eerste klas overheid met de belofte de app en data uitsluitend te gebruiken voor het belang van de burgers.

    Dat mensen Corona vrijwillig moeten melden met overal de mogelijkheid tot vrijblijvendheid vind ik een aanslag op de gezondheid van anderen. Mensen die hun gegevens niet anoniem willen insturen, profiteren dan wel van de meldingen van derden maar dragen niet bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen en lockdowns met alle financiële gevolgen van dien.

    Beantwoorden
  • Dat is misschien niet zo duidelijk geweest in het artikel. Als je in aanraking bent gekomen met een persoon die besmet is wordt je hiervan op de hoogte gebracht via de app en wordt je aangemoedigd om je te melden bij de GGD. Deze instantie, noch de overheid, zal op voorhand weten met wie je in contact bent geweest.

    De app helpt hierdoor de GGD wel degelijk want de personen met wie je in aanraking bent geweest krijgen onmiddellijk een waarschuwing en kunnen zich melden bij de GGD, anders zou de GGD hier pas 1-2-3 dagen later achterkomen, nu zijn ze dit al voor.

    Beantwoorden
  • Als er, zoals in deze tekst, staat dat het de GGD gaat helpen om uit te zoeken met wie jij in contact bent geweest, dan lijkt het alsof de GGD dus wel kan zien met wie in contact bent geweest. Het lijkt mij dat het eerder de bedoeling is om de GGD’s te ontlasten!

    Beantwoorden
  • Maar wat als het zorgpersoneel zelf ziek wordt? Dan kunnen de personen die met hun in aanraking zijn gekomen niet verwittigd worden..

    Beantwoorden
  • Mijn vrouw werkt in de zorg met afgelopen periode aardig wat Coronabesmettingen, dat zal nog wel even zo door gaan en dus zal bij haar de telefoon roodgloeiend staan. Lijkt mij slim om op haar werk telefoon gewoon uit te zetten omdat je anders overal geweerd zult worden als je in de zorg werkt. Denk dat de meeste mensen in de zorg dat zullen opvolgen.

    Beantwoorden
  • Dat zal helaas de praktijk moeten uitwijzen, valse ontmoetingen zullen er ongetwijfeld een keer voorbij komen.

    Beantwoorden
  • Maken telefoons ook contact indien er een glazen wand (op een terras b.v.) of een stenen muur (rijtjes huis) tussen zit? Of is het signaal zodanig verzwakt dat dit soort “valse contacten” niet plaatsvinden?

    Beantwoorden
  • De begroeting vind onmiddellijk plaats. Iedereen die voor minstens 10 minuten in contact is geweest met de besmettelijke persoon ontvangt een melding, dus mensen die je passeert op straat of in een winkel waarschijnlijk niet.

    Beantwoorden
  • 10 minuten voordat digitale begroeting plaatsvind moet dat niet eerder?

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store