28 juli 2011

10.7OS X Lion: Eindelijk knippen en plakken in Finder…

Sinds de eerste versie van Mac OS X heb ik regelmatig de vraag gekregen: “Waarom kan ik niet knippen en plakken in Finder?”. De reden hiervoor hiervoor weet ik ook niet 100% zeker, maar ik denk dat het te maken heeft met het kwijtraken van bestanden. Wanneer je namelijk een bestand knipt en vergeet te plakken of een ander bestand op het klembord plaatst dan raakt het bestand verloren.

In Mac OS X Lion is daar verandering in gekomen, je hebt nu namelijk de beschikking over de optie ‘Verplaats onderdeel hierheen'. Een optie die hetzelfde effect heeft als knippen en plakken, maar dan veiliger. Aangezien het bestand wordt verplaatst kan deze niet meer verloren gaan of overschreven worden op het klembord.

De werking van de verplaats functie is zeer simpel, selecteer een bestand in Finder en gebruik cmd⌘ + C om deze te kopiëren naar het klembord. Ga nu naar de locatie waar je dit bestand naartoe wil verplaatsen. Klik op de secundaire muisknop (of control + klik) waardoor het contextmenu wordt geopend. Druk nu op de option⌥ toets en je ziet dat de menu optie ‘Plak onderdeel' wijzigt in ‘Verplaats onderdeel hierheen'.

Voor het verplaatsen van het bestand kun je ook gebruik maken van de toetscombinatie:

cmd⌘ + option⌥ + V

In plaats van een “Knippen en kopiëren” hebben we nu eindelijk in Mac OS X een dergelijke functie in de vorm van “Kopieer en verplaatsen”-functie.

Patrick, bedankt voor de tip!Reacties


 • vicz 28 juli 2011 om 9:35

  oftewel: cmd-c en dan cmd – option⌥ – v (op de plaats waar het moet staan)

 • CARD Services 28 juli 2011 om 9:39

  Goeie tip!! Ons nog onbekend, thx!

 • Mowat 28 juli 2011 om 9:42

  De bewering dat een bestand verloren gaat als het geknipt wordt en men vergeet het te plakken is natuurlijk onzin. Als je het niet plakt dan blijft het ook gewoon op de originele plaats staan. Maar , het werd jaren als de dooddoener gebruikt om te verantwoorden dan de cut/paste functie niet in OSX zat. En velen geloofden het.
  Verder , positief dat men eindelijk de mensen de keuze laat tussen knippen/plakken en slepen. Iedereen heeft zijn voorkeur en er is geen beste keuze . De beste keuze is de vrijheid om te kiezen.

 • Berry 28 juli 2011 om 9:53

  @mowat Ik ben het niet helemaal eens met jou, als je iets op klembord hebt staan en je doet daarna cmd c opnieuw is wel degelijk de inhoud overschreven. En verloren als deze niet is geplakt.

 • Mowat 28 juli 2011 om 9:57

  Nog een foutje in de tekst , men zegt , “selecteer een bestand in finder en ga naar de locatie waar je het …” Men moet na het selecteren eerst natuurlijk wel Cmd + C doen , ander wordt er niets verplaatst.
  Een tweede puntje : Het werkt blijkbaar enkel op de schijf waarop je werkt . Ik heb geprobeerd om het knippn/plakken te gebruiken van de ene schijf naar een andere en dat lukt niet. Dan wordt er enkel gekopieerd. Dus toch maar half werk want dat kan in Windows of in Moveaddict (10.6) of Filecutter(10.4) voor Mac wel.

 • Marcel van der Sanden 28 juli 2011 om 10:27

  Hier zit ook al jaren op te wachten.
  Alleen dan nog steeds een gemis van toetsencombinatie Cmd X.
  Dat zou het helemaal afmaken.

 • Laurens 28 juli 2011 om 10:45

  @Marcel

  Totalfinder heeft wel knippen en plakken. Een handige applicatie, Laatst geupdate voor Mac OSX Lion. Daarmee krijg je ook tabbladen in je finder. Zodat je niet eindeloos veel finder mappen heb open staan maar allemaal in 1 map gezet met verschillende tabs. In principe zoals google chrome werkt :)

 • Jordy 28 juli 2011 om 10:59

  Ik gebruik TotalFinder als toevoeging op de standaard Finder. Ik kan niet meer zonder, het voegt enkele (voor mij) essentiele functionaliteiten aan OS X toe, waaronder knippen/plakken (cmd-x, cmd-c). De functie om altijd en overal met een sneltoets een findervenster te kunnen openen vind ik ook onmisbaar. Een aanrader dus voor iedereen die net als ik functies mist in de standaard Finder.

 • Mowat 28 juli 2011 om 11:02

  Berry ,
  cmd + c is natuurlijk “kopieren”. Op bv een systeem waar knippen en plakken voorzien is als Windows en linux heb je voor knippen ctrl-X en voor plakken ctrl +V en voor kopieren ctrl + C.
  Als je dan een bestand knipt dan blijft het gewoon op zijn plaats staan tot je het ergens geplakt hebt. Het ligt anders bij knippen en plakken van tekst .
  De hulpprogramma’s “filecutter(10.4)-5 en moveaddict (10.6)” voor Mac die lieten je toe hetzelfde te doen op een mac , en je kon er gegarandeerd geen bestanden mee verliezen. Die plaatsen tevens een toets cut , past , copy in je finder.
  “Hierbij een uittreksel uit de gebruiksaanwijzing om aan te tonen dat het programma zijn eigen klembord gebruikt en enkel verwijderd als er reeds geplakt is en dus veilig is :
  Cut – Stores references to the selected files and folders to FileCutter’s clipboard, suitable for a subsequent paste. This will move the files from their original location to the new directory. Please note: Cut files will not immediately be removed from view like normal cut operations on Mac OS X. Consistent with the experience of most users who have used other systems that natively allow file cutting, no real change happens until the subsequent Paste.

 • Outlaw 28 juli 2011 om 20:06

  Eindelijk! Onder Windows gebruik ik altijd CTRL-X en CTRL-V en wat Mowat zegt is natuurlijk waar: dat je bestanden zou kwijtraken is onzin en jarenlang een slap excuus geweest. Ik vind de oplossing die nu in Finder zit echt helemaal goed. Zo had het altijd al moeten zijn (net zoals je nu eindelijk mappen kunt samenvoegen).

 • Martin 28 juli 2011 om 22:08

  Denk dak ik het niet snap…, ik sleep gewoon van finder naar daar waar ik het heen wil hebben…

 • malcompp 28 juli 2011 om 22:41

  Deze functie is geen knip-en-plak functie maar een verplaats-functie net als verplaatsen met de muis van de ene naar de andere map. Omdat het niet altijd gebruiksvriendelijk is om de twee desbetreffende mappen samen zichtbaar te hebben om een bestand te verplaatsen, hebben ze deze functie bedacht.
  Dus nu kun je bestand in map A, via klik klik klik (enkele niveau’s dieper enzo) plakken in map B. Je kon al wel met de muis het bestand (of map) oppakken en daarmee (het bestand hangt aan de muis) de desbetreffende mappen openen door er op te gaan staan en wachten tot ie open ging, en zo verder dieper tot je bij map B aankwam. Dat was soms lastig omdat map B soms niet stond waar je dacht dat ie stond.
  Vandaar dat deze nieuwe functie welkom is, nu kun je relaxed navigeren naar de map waar het naar toe moet, dan pas neerzetten.

Een reactie toevoegen: