23 juli 2011

10.7OS X Lion: Gebruik maken van Spaces

Spaces is een hele handige feature om meerdere Bureabladen (Spaces) aan te maken waardoor je scherm opgeruimd blijft. In Mac OS X Lion is dit allemaal nog uitgebreider en eenvoudiger gemaakt. Je kunt al je Spaces bekijken door 'Mission Control' te activeren.

Het openen van Mission Control

Je kunt Mission Control heel eenvoudig openen met behulp van F3, het icon in het Dock of met behulp van een Magic Mouse of trackpad. Als je een Magic Mouse bezit activeer je Mission Control door met twee vingers twee keer te tikken op de muis. Met een trackpad werkt het heel anders, hierbij moet je met 3 vingers omhoog vegen om Mission Control te openen, met 3 vingers omlaag vegen kun je Mission Control weer sluiten. In de Systeemvoorkeuren van OS X Lion kun je eventueel de gestures aanpassen ( ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Trackpad ▸ Meer bewegingen).

Bureaubladen toevoegen

Het is heel simpel om een extra bureaublad toe te voegen. Zo kun je een applicatie in full screen zetten, deze verschijnt dan automatisch in een apart bureaublad. Ook kun je via Mission control handmatig een extra bureaublad aanmaken. Je gaat met je muis naar rechtsbovenaan en dan zie je een bureaublad icon verschijnen met een '+' erin. Klik erop en een nieuw bureaublad is aangemaakt. In OS X Lion is het mogelijk om 18 bureaubladen aan te maken dit is inclusief Dashboard.

Je kunt vanuit Mission Control heel eenvoudig een nieuw bureaublad voor een applicatie aanmaken door een voorvertoning van de applicatie naar het bureaublad rechtsboven in het scherm te slepen. Automatisch wordt er nu een nieuw bureaublad aangemaakt.

Verwijderen van een bureaublad

Het verwijderen van een bureaublad is heel eenvoudig. Ga in Mission Control op het bureaublad staan dat je wilt verwijderen en wacht je tot er een kruisje verschijnt. Klik op het kruisje en het bureaublad wordt verwijderd. Als er nog applicaties actief zijn op het bureaublad dan worden deze automatisch verplaatst naar het standaard bureaublad. Het is niet mogelijk om het standaard bureaublad of Dashboard te verwijderen.

Applicaties verplaatsen

Als je een applicatie wilt verplaatsen naar een ander bureaublad dan hoef je alleen maar de applicatie vanuit Mission Control te slepen naar het gewenste bureaublad.

Automatisch een Applicatie in een bureaublad laten opstarten

Het is mogelijk om een applicatie toe te kennen aan een bepaald bureaublad, selecteer het gewenste bureaublad. Control + Klik daarna op het icon in het Dock van de applicatie die wilt toekennen aan het bureaublad. Selecteer in het contextmenu: Opties ▸ Toewijzen aan. Je hebt de keuze om de applicatie toe te kennen aan 'Dit bureaublad' of 'Op alle bureaubladen'. Helaas werkt deze functie nog niet met alle applicaties.Reacties


 • Jordy

  23 juli 2011 om 10:05

  Ik ben zwaar teleurgesteld in Mission Control. Afgezien dat het er wel gelikt uitziet, vind ik het af en toe rommelig en soms kan ik bovenin het scherm mijn Desktops niet eens zien, omdat MC besluit dat hij er een geopend venster overheen wil weergeven als ik twee vensters op de desktop open heb staan. Maar wat ik nog het meest mis is en een plek waar ik in een paar (twee) muisbewegingen AL MIJN GEOPENDE VENSTERS kan zien. Dat kan nu niet! En daarmee werk ik op mijn 13″ MacBook Pro opeens een stuk minder productief.

  Wat ik bedoel is dat ik eerst de hotcorner linksonder aantikte om alle vensters van de actieve space te zien en daarna naar rechtsboven ging om Exposé te openen. Ik kon dan alle geopende vensters in één oogopslag zien en met één extra muisklik het venster activeren. In Mission Control ben ik soms vensters kwijt die bijvoorbeeld achter een gemaximaliseerd Firefox scherm zitten op en niet actieve desktop. En als ik wel weet waar het venster zit, moet ik eerst naar de betreffende desktop scrollen voor ik het kan activeren. Zeer vervelend en teleurstellend…

  Of heeft iemand een oplossing?

 • Koen

  23 juli 2011 om 10:16

  @Jordy: Ja, jezelf aanpassen. Zo gaat het nu eenmaal met een nieuw soort interface. Het is even wennen maar vaak merk je dat je daarna effectiever ga werken.

  Immers als je je app kwijt bent en hij staat in je dock, dan klik je hier gewoon op en dan ga je naar het desbetreffende bureaublad en komt die app op de voorgrond.

 • Marcel Kraan

  23 juli 2011 om 10:30

  ik vind het wel erg mooi en wen er snel aan.
  wel jammer dat ik niet “All windows in All desktops” kan zien. zelfde als Jordi
  Maarrrrr de versie mail.app maakt alles weer goed

 • René S

  23 juli 2011 om 10:31

  even laten weten dat als je zoals ik de dock aan de rechterkant hebt, het plusje voor een extra bureaublad niet rechtsboven maar linksboven verschijnt!!;-) Het is maar een weet…..

 • Marcel Kraan

  23 juli 2011 om 10:48

  jammer dat je hier geen “subscribe” email van kan krijgen…
  bestaat vast een plugin voor Richard :-)

 • Rogier

  23 juli 2011 om 11:08

  … met de RSS feed lukt dat toch ook?

 • Wil van Duijn

  23 juli 2011 om 11:20

  Activeren van Mission Control met touchpad werkt niet… Ik heb de 3 vinger up/down swipe geactiveerd voor selecteren en slepen, daarmee wordt automatisch de 4 vingers omhoog swipe bestemd voor Mission control. Alleen… die werkt dus niet. De 4 vinger omlaag swipe voor Expose werkt wel goed.

 • Sander

  23 juli 2011 om 11:41

  Is er een sneltoets om een space gelijk te sluiten i.p.v. via Mission Control op kruisje te drukken?

 • Verelst Jan

  23 juli 2011 om 12:27

  Hoe kan je de benaming Bureaublad 1, Bureaublad 2, …, veranderen ?

 • Laurens

  23 juli 2011 om 13:14

  @Wil, heb je al geprobeerd om dingen om te draaien, 4 vingers voor swype en 3 vingers mission control?

 • Dagaloni

  23 juli 2011 om 13:31

  @Laurens dat gaat dus niet. Het is of 3 of 4 vingers. Heel raar is dat.

 • reynders

  24 juli 2011 om 8:30

  Idem vraag als Verelst Jan : kan je de benaming van de burobladen veranderen?
  alsook de volgorde?
  want nu staat er B1, B4, B2, B3

 • Jordan

  24 juli 2011 om 10:00

  Weet iemand hoe je de animaties als je overschakelt naar FULL-SCREEN uit kunt zetten? Leuk die animaties maar wat heb je er aan behalve dat het vertragend werkt? Helemaal als je met een RDP of VNC verbinding het scherm van een MAC overneemt?

  Ben benieuwd of iemand weet hoe je deze animaties uit kunt zetten? Nergens is de oplossing nog te vinden.

 • Pepijn Koning

  24 juli 2011 om 10:25

  Marcel Kraan, Rogier > Tot een aantal maanden geleden hebben we deze mogelijkheid aangeboden maar door enkele problemen hebben we deze optie uit de website gehaald, wellicht dat deze functie later terug komt.

 • Kris Smis

  24 juli 2011 om 13:20

  Ik ben ook nog niet helemaal overtuigd van Spaces. Voorheen kreeg ik mooi alle ‘ open ‘ applicaties te zien als ik op F3 drukte. Als ik dat nu doe staan ze allemaal achter elkaar. Dit maakt het heel onoverzichtelijk. Ik werkte bijvoorbeeld in 10 of meer word bestanden tegelijk. Als ik dan op F3 drukte kon ik mooi switchen tussen deze bestanden. Hoe kan ik dat nu doen? Als ik van ieder word bestand een bureaublad maak geeft hij dat bureaublad niet de naam van het dokument, kan ik dit aanpassen? Al met al niet echt super verbeterd dus. Iemand een oplossing??

 • Kris Smis

  24 juli 2011 om 19:55

  Probleem opgelost. Wellicht handig om als tip mee te nemen. Als je bijvoorbeeld meerdere word-bestanden open hebt staan en je wilt ze allemaal overzichtelijk in 1 scherm laten zien. Dus om te kijken welke je allemaal open hebt staan. Zorg dan dat je er eentje aanklikt en doe dan ctrl + F3. Je Mac laat je dan alle ‘open’ bestanden van het desbetrefffende programme zien. Bijvoorbeeld word.

 • Marc

  25 juli 2011 om 10:30

  Iemand een tip voor het hernoemen van de bureaubladen? Iemand? Richard?

 • Marc

  25 juli 2011 om 10:32

  Trouwens nog een vraag…

  Als ik een nieuw bureaublad aanmaak, zijn er op dit bureaublad wel al mijn bureaublad-bestanden en -mappen aanwezig. Is het ook mogelijk een volledig leeg bureaublad aan te maken, waar je vervolgens aparte mappen in kan tonen?

 • Martin

  25 juli 2011 om 10:39

  Verschillende bureau bladen, hartstikke mooi, maar ik krijg het niet voor elk kaar om elke bureau blad een eigen achter grond te geven. (Dit lukt alleen door het eerste bureaublad een andere achtergrond tegeneen, bureablad aanmaken en dan het eerste weer terug te zetten), echter verandert het nieuwe aangemaakte al snel in de achtergrond van het eerste bureablad.

  Daarnaast alle icoontjes die op het eerste bureablad staan komen ook op de bureabladen die ik aanmaak.

  Zo vraag ik me af wat hier dan van handig is?
  Want m.i. is het alleen een copy van mijn eerste buroblad.

 • Alex

  26 juli 2011 om 10:29

  Mensen,

  Ik denk dat het goed idee is om dit sort van “annoyances” bij de Apple zelf te melden.
  Ik ben van overtuigt dat als er genoeg mensen nodige feedback geven zal dit ook better aangepakt worden in volgende update.

  http://www.apple.com/feedback/macosx.html

 • arie van der ent

  29 juli 2011 om 10:59

  Hi,

  Ik ben zo stom geweest om alle bureaubladen uit MC te wissen. Nu laat MC alleen het eerste bureaublad zien en de programma’s die daar open zijn. Hoe krijg ik de zaak gereset?

 • Geerts Liliane

  9 september 2013 om 19:10

  tof Mission control! ik had er geeneens besef van tot ik niet meer op één bureaublad mijn documenten geopend kreeg. Zal toch eens meer moeten lezen… Goede info!!!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!