Menu

21 juli 2011

10.7OS X Lion: Het automatisch heropenen van vensters uitschakelen

In Mac OS X Lion is de nieuwe feature ‘Resume’ toegevoegd, wanneer je een applicatie afsluit en opnieuw opstart dan zal deze in dezelfde staat worden geopend als dat deze is afgesloten. Heb je bijvoorbeeld een document geopend en sluit je de applicatie af, dan zal dit document weer opnieuw verschijnen wanneer de applicatie opnieuw wordt gestart.

De resume feature kan erg handig zijn maar geeft problemen als je doelbewust een applicatie afsluit om opnieuw te willen beginnen. Stel je voor dat je in voorvertoning 5 afbeeldingen van formaat hebt gewijzigd, wanneer je hiermee klaar bent zou je normaal gesproken cmd⌘ + Q gebruiken om de applicatie af te sluiten. In de eerdere versies van Mac OS X verschijnen zullen de bestanden niet meer worden getoond als de applicatie opnieuw wordt gestart. Wanneer je dit doet onder Mac OS X Lion dan opent voortoning opnieuw met de vijf bestanden die je als laatste hebt bewerkt.

De resume optie kan natuurlijk wel handig zijn wanneer een applicatie crashed, maar is zeker niet altijd handig bij het afsluiten van een applicatie. Gelukkig bestaat er ook een mogelijkheid om de resume feature uit te schakelen.

1. Ga naar  ▸ Systeemvoorkeuren.
2. Klik op het tabblad ‘Algemeen’.
3. Deactiveer de optie: ‘Herstel vensters na stoppen en opnieuw openen programma’s.

De resume optie is nu volledig uitgeschakeld. Het is jammer dat je geen keuze kunt maken tussen het afsluiten en crashen van programma’s.




Gerelateerde tips:




Reacties


  • Melvin 21 juli 2011 om 10:05

    Deze heb ik inderdaad gelijk uitgeknikkerd. Leuk, maar, laat maar…

  • Martin 21 juli 2011 om 10:10

    De volgende stap in deze ontwikkeling is – hoop ik – dat je deze functie per applicatie kunt aan- en uitzetten; dus in de voorkeuren van het programma. Het aan- en uitzetten in de OS X voorkeuren is nogal rigoreus.

  • Chris Cornelis 21 juli 2011 om 10:26

    Als alternatief om deze setting aan of uit te switchen per applicatie, zouden ze ook gebruik kunnen maken van een toets(encombinatie) die je ingedrukt houdt tijdens het opstarten van een app.

  • Jordy 21 juli 2011 om 10:27

    Per programma zou inderdaad fijn zijn. Voor documenten die je bewerkt is het handig, maar in bijvoorbeeld Safari heb ik er niet echt behoefte aan. Ik heb al een paar weken met de GM gewerkt en mijzelf inmiddels de gewoonte aangeleerd eerst een paar CMD+W te doen en daarna CMD+Q.

  • Dirk 21 juli 2011 om 10:38

    Weet iemand dan ook hoe ik de vraag weg haal bij het opnieuw opstarten/ uitzetten binnen Os X Lion?

  • Pepijn Koning 21 juli 2011 om 10:52

    Dirk > Die vraag kun je niet weghalen en dat is ook niet nodig, als je de checkbox selecteert of de-selecteert zal deze keuze onthouden worden.

  • Leon 21 juli 2011 om 11:00

    @pepijn en dat doet’ie dus niet. Ik stoor me er ook aan dat ik dus elke keer dat vinkje moet weghalen voordat ik me mac uitzet.

    Op het interweb heb ik dusver nog geen oplossing gevonden

  • Dviate 21 juli 2011 om 11:32

    @Martin: Deze functie is er al in de applicaties van Adobe. Wanneer andere softwaremakers (eindelijk) volgen is nu de vraag. De optie die jij noemt bestaat al sinds CS3 (als ’t niet eerder is?) :)

  • Dirk 21 juli 2011 om 12:06

    Zojuist opnieuw opgestart en eerst het vinkje uitgezet. Zodra ik weer op herstart druk staat het hokje weer aangevinkt. Er wordt in ieder geval bij dus niks onthouden.

  • Johan 21 juli 2011 om 13:21

    Die toetscombinatie bestaat al. Start een applicatie terwijl je de shift toets ingedrukt houdt, dan schakel je Resume eenmalig uit.

  • Geert 21 juli 2011 om 13:29

    Als je bij het sluiten van den applicatie de option toets ingedrukt houdt, dan kies je eenmalig voor afsluiten zonder resume (als je het vinkje ‘herstel vensters na stoppen en opnieuw openen programma’s’ hebt aangevinkt) of met resume (als je dat vinkte niet hebt aangevinkt). Je kan dan opt-cmd-Q gebruiken ipv cmd-Q.

  • Marcel Kamermans 21 juli 2011 om 17:00

    Helaas, vinkje weggehaald bij “Herstel vensters na stoppen en opnieuw openen programma’s.” , maar Voorvertoning opent nog steeds met eerder geopende afbeeldingen…. grrrr… iemand dezelfde ervaring?

  • Wim Decuypere 21 juli 2011 om 19:57

    Bij het afsluiten van Safari en dan terug opstarten geeft hij de site terug waar ik laatst gestopt was. Wel een beetje irritant. Misschien toch nog ergens een instelling om dat te veranderen.

  • joep 22 juli 2011 om 0:05

    helaas werkt cmd-option-w niet goed in alle programma’s…

  • Rene 23 juli 2011 om 20:45

    Ook op mijn iMac wordt het weghalen van het vinkje bij “Herstel vensters na stoppen en opnieuw openen programma’s” niet onthouden. Zelfs naar het wegvinken, afsluiten systeemvoorkeuren, en weer openen is het vinkje gewoon weer aanwezig. Ook de andere instellingen onder algemeen worden niet na wijzigen vastgehouden. Heb dit in andere menu’s geprobeerd. Sommige hetzelfde probleem andere menu’s onthouden wel.

    ?????

  • Henk 25 juli 2011 om 10:28

    Hetzelfde euvel is er ook op mijn computer. Weghalen vinkje werkt NIET.

    Vinkje is wel weg,ook na opstarten. Maar helaas.

    Hopelijk wordt het met de update van Lion rechtgezet.

  • Jeroen 3 augustus 2011 om 20:24

    Kent iemand de plist waarin dit wordt opgeslagen in de Library? Dan kan het misschien handmatig wel werken om een aanpassing te maken of via een write commando in de terminal?

    Dit vraag ik omdat ik precies hetzelfde ervaar. Het uitvinken in systeemvoorkeuren>algemeen haalt niets uit.

  • Michael 6 september 2011 om 0:28

    Bij mij is het vinkje ook weg, zelfs na opstarten, maar de ‘oude’ bestanden die ik eerder geopend heb blijven zich openen, erg irri! Somebody?

  • Michel 22 april 2012 om 11:51

    Ben een nieuwe in de Mac wereld. Staat bij mij ook uit (OSX Lion op Macbook air). Echter wil ik wel dat bijvoorbeeld Skype of mijn externe schijf verbinding maakt en Skype inlogt. Alleen wil ik niet dat het venster opent. Dus dat hij bij de externe schijf alleen verbinding maakt en NIET finder opent en alle mappen laat zien. Is dat ook mogelijk? Nu ben ik dat allemaal weer aan het wegklikken.

Een reactie toevoegen: