9 juli 2011

OS X Terminal: Tekstbestanden converteren

Onder de motorkap van Mac OS X zitten een hoop hele handige tools verborgen die je een hoop tijd kunnen besparen. Je krijgt toegang tot al deze tools met behulp van OS X Terminal welke je terug kunt vinden in de map Programma's ▸ Hulpprogramma's.

Een ontzettend handige commandline tool is textutil, met deze tool kun je heel eenvoudig een tekstbestand converteren naar een ander formaat zoals: txt, rtf, rtfd, html, doc, docx, odt, wordml en webarchive.

Je kunt de textutil tool als volgt gebruiken:

textutil -convert formaat bestand

Als formaat kun je gebruik maken van: txt, rtf, rtfd, html, doc, docx, odt, wordml en webarchive

Wanneer je bijvoorbeeld het tekstbestand appletips.txt wilt converteren naar het rtf formaat dan gebruik je het commando:

textutil -convert rtf appletips.txt

Textutil zal automatisch de juiste extensie voor het geselecteerd formaat toevoegen aan de bestandsnaam. Wanneer je het originele bestand wilt behouden dan kun je gebruik maken van de optie -output.

textutil -convert rtf appletips.txt -output appletips.rtf

Het is ook mogelijk om meerdere tekstbestanden samen te voegen tot één bestand en deze te converteren:

textutil -cat rtf bestand1.txt bestand2.txt bestand3.txt -output appletips.rtf

Het is ook mogelijk om de diverse formaten te converteren naar een tekst bestand, vanzelfsprekend gaat daarbij de opmaak van het originele document verloren.

Jurgen, bedankt voor de tip!Reacties


  • Lianne Kooistra

    15 januari 2013 om 13:11

    Nuttige tips, maar ik krijg telkens een error ‘file doesn’t exist’ als ik doc. op bovenstaande manier wil omzetten in html. Waar moet je het te converteren bronbestand opslaan?
    Grt. Lianne

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!