18 maart 2016

Raspberry Pi installeren met behulp van een Mac

5 min leestijd
Raspberry Pi installeren met behulp van een Mac
Experts
5 min leestijd

De Raspberry Pi is een mini maar zeker complete computer die je voor veel verschillende zaken kunt gebruiken. Ook als Apple gebruiker is het interessant om Raspberry Pi in je netwerk te hebben hangen, je kunt er bijvoorbeeld een TimeCapsule, Accesspoint, AirPrint, Airplay of HomeKit of VPN server van maken.

Het besturingssysteem van de Raspberry Pi is Raspbian een speciale linux versie. In dit stappenplan doorlopen we alle stappen om een Raspberry Pi gebruiksklaar te maken met behulp van een Mac.

Op zoek naar meer Raspberry tips? Check raspberrytips.nl!

Raspbarian op de micro SD kaart plaatsen via een Mac

Wanneer je een Raspberry Pi hebt aangeschaft met een lege micro SD Kaart dan moeten we allereerst het besturingssysteem 'Raspbian' hierop plaatsen. Heb je een micro SD kaart ontvangen met een oudere versie van Raspbarian of weet je niet welke versie je hebt ontvangen dan kun je ook de onderstaande stappen uitvoeren.

Download de laatste versie van Raspbian op de officiele Raspberry Pi pagina. Kies voor de Full desktop image, hiermee kun je namelijk direct aan de slag. De 'Lite' versie bevat alleen de Raspbian core zonder additionele services en de grafische desktop.

Download de meest recente Raspbarian versie.

Om het Raspbian image wat zojuist is gedownload op de micro SD kaart te plaatsen heb je de gratis OS X tool 'ApplePi-Baker' nodig.

Download de meest recente versie van ApplePi-Baker

apple-pi-baker

Plaats de micro SD kaart via een USB adapter in je Mac en Start de ApplePi-Baker tool.

1. Selecteer de micro SD kaart
2. Bij IMG Recipe klik je op de drie puntjes en selecteer je het Raspbian image dat je eerder heb gedownload.
3. Klik hierna op 'Restore Backup', het image wordt nu naar de micro SD kaart geschreven, afhankelijk van de snelheid van de micro SD kaart kan dit enkele minuten duren.
4. Wanneer het process voltooid is, unmount dan de SD kaart (Belangrijk!).

Opstarten en inloggen

Nadat Raspbian op het micro SD kaartje is gezet, plaats je deze in de Raspberry Pi, sluit de stroom aan en je Raspberry Pi zal opstarten. Nadat het besturingssysteem is geladen kun je inloggen.

Heb je de Raspberry Pi aangesloten op een scherm met behulp van de HDMI poort dan kun je met een USB toetsenbord inloggen. De standaard gebruiker is 'pi' en het bijbehorende wachtwoord is 'raspberry'.

Heb je geen scherm tot je beschikking en is de Raspberry Pi aangesloten op het netwerk via een UTP kabel dan moet je het IP adres zien te achterhalen. Hiervoor kun je een tooltje zoals 'My Net' gebruiken, deze scant je netwerk en zal het IP adres van de Raspberry Pi weergeven.

My Net - Network Scanner
My Net - Network Scanner
Categorie: Diensten, Naslagwerken
Ontwikkelaar: Nutec Development, LLC
macOS 10.7
Nederland 4+  1 MB
DOWNLOAD € 5.99

My Net

Als het IP adres bekend is kunnen we inloggen met behulp van OS X Terminal en het SSH commando.

ssh pi@ipadres

Gebruiker 'pi' en het standaard wachtwoord is 'raspberry'.

Basisconfiguratie

Nadat we voor de eerste keer zijn ingelogd voeren we de basisconfiguratie uit. Type het het onderstaande commando in je terminal venster:

sudo raspi-config

raspi config

De Raspberry Pi Software Configuration tool (raspi-config) wordt nu geopend en je hebt een aantal mogelijkheden. Het is belangrijk dat je als eerste de optie 'Expand Filesystem' uitvoert. Hierdoor krijgt het filesysteem de beschikking over de beschikbare vrije ruimte op de micro SD kaart.

Selecteer de optie, hierna verschijnt er een nieuw scherm waarin wordt weergegeven dat de grootte van de Root partitie is aangepast. Deze wordt echter pas actief na een reboot van de Raspberry Pi, selecteer 'OK' door de enter toets te gebruiken. Je komt nu terug in het hoofdmenu.

Belangrijk! Wacht met het configureren van de overige beschikbare opties, herstart eerst de Raspberry Pi!

Selecteer 'Finish' en selecteer 'Yes' wanneer er wordt gevraagd om een Reboot uit te voeren.

Nadat de Raspberry Pi is herstart kunnen we verder gaan met configureren. De belangrijkste opties:

Wachtwoord aanpassen (Change User Password)

Standaard is het wachtwoord van de 'pi'-gebruiker 'raspberry', via optie 2 Change User Password kun je dit aanpassen. Type tweemaal het nieuwe wachtwoord, het nieuwe wachtwoord is direct actief.

Regionale instellingen (Internationalisation Options)

Selecteer deze optie voor specifieke landinstellingen. Om de interne klok te koppelen aan onze lokale tijd selecteer je Change Timezone ▸ Europe ▸ Amsterdam.

Wi-Fi compatibiliteit

Deze stap is alleen beschikbaar op de Raspberry Pi 3, deze heeft ingebouwde Wi-Fi functionaliteit. Voor een volledige compatibiliteit met je Wi-Fi router/accespoint is het verstandig om de Wi-Fi kanalen in te stellen. Selecteer in het menu regionale instellingen de optie 'Change Wi-Fi Country' ▸ NL Netherlands (wanneer je een 'N' typed in de lijst spring je automatisch naar de landen die met deze letter beginnen).

raspi config wifi settings

Selecteer 'Finish' en selecteer 'Yes' wanneer er wordt gevraagd om een Reboot uit te voeren.

Raspbian updaten

Het image dat we op de SD kaart hebben geplaatst bevat nooit de meest recente versies van Raspbian. Om die reden moeten we een software-update uitvoeren, dit doe je met het commando:

sudo apt-get update -y && sudo apt-get upgrade -y

De lijst van beschikbare updates wordt opgehaald en er verschijnt een overzicht van alle beschikbare packages die geupdate kunnen worden, bevestig dit door op enter te drukken. Hierna worden de beschikbare packages gedownload en geïnstalleerd, dit kan enige tijd duren afhankelijk van het aantal updates en de snelheid van je mini SD kaartje.

Raspberry Pi firmware updaten

Als laatste stap gaan we controleren of er een nieuwe firmware beschikbaar is voor de Raspberry Pi, dit doe met het commando:

sudo rpi-update

Wanneer er een nieuwe firmware beschikbaar is zal deze automatisch worden geïnstalleerd.
rpi update firmware
Om de nieuwe versie te activeren is een reboot noodzakelijk, deze kun je initiëren nadat het upgrade process is voltooid met het commando:

sudo reboot

Gefeliciteerd de Raspberry Pi is nu geïnstalleerd en helemaal up to date dankzij je Mac.

Op zoek naar meer Nederlandstalige Raspberry Pi tips? check raspberrytips.nl!

info
Auteur Richard IJzermans
Bijgewerkt25/03/2017 14:07
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  2 reacties


Reacties

  • Peter
    18 maart 2016 om 21:42

    Om gelijk een vast IP adres te krijgen na het schrijven van de image kun je ook gelijk het bestand cmdline.txt bewerken. Even aan het einde van het document het volgende typen: ip=x.x.x.x waarbij de x vervangen moet worden door het ip adres dat je wil dat de pi krijgt in je netwerk en dan booten maar. De pi is te vinden op het door jou opgegeven ip adres.

  • Hans
    12 mei 2019 om 22:54

    Misschien leuk; ik heb net een geheel nieuwe ApplePi-Baker v2 beschikbaar gemaakt. https://www.tweaking4all.nl/programmas/applepi-baker-v2-backup-restore-sd-kaarten-usb-drives-etc/

    o.s. meer compressie formaten, geen sudo wachtwoord meer nodig (conform Apple richtlijnen), optioneel enable ssh, optioneel auto eject, schrijven naar meerdere disks tijdens een restore, etc etc.

Een reactie toevoegen:

Ik ga akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen [privacy]



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store