2 mei 2014

Spotlight verwijderen uit de OS X menubalk

spotlight icon retina
Veel applicaties hebben toegang tot de menubalk in OS X en plaatsen daar graag een icoon in. Wanneer de menubalk wordt overspoeld door icons kunt er voor kiezen om eens opruiming te houden en een aantal applicaties te verwijderen uit de menubalk.

Veel gebruikers willen ook graag Spotlight verwijderen, dit kan zijn omdat ze de functie zelden tot nooit gebruiken of omdat ze hiervoor andere applicaties gebruiken. In OS X is het niet mogelijk Spotlight volledig te verwijderen, maar het is wel mogelijk het icoon uit de menubalk te verwijderen. Volg hiervoor onderstaande stappen:

Open Terminal (Programma's ▸ Hulpprogramma's) en kopieer hierin volledig onderstaande commando:

sudo chmod 600 /System/Library/CoreServices/Search.bundle/Contents/MacOS/Search;killall SystemUIServer

spotlightverwijderen

Terminal zal om je OS X wachtwoord vragen om het commando uit te voeren. Zodra je deze hebt ingevoerd en op enter hebt gedrukt zal spotlight worden verwijderd uit je menubalk. Spotlight kun je wel nog in bijvoorbeeld een Finder venster raadplegen via het zoekveld.

Mocht je Spotlight toch missen en deze opnieuw willen toevoegen aan de menubalk dan dien het onderstaand commando uit te voeren in Terminal:

sudo chmod 755 /System/Library/CoreServices/Search.bundle/Contents/MacOS/Search;killall SystemUIServer

Meer over Spotlight kun je hier terugvinden.Reacties


  • ruurd

    2 mei 2014 om 14:51

    Er is een iets minder lompe manier om dat te doen – koop het programmaatje ‘Bartender’. Zo ruim je alles netjes op. Kost niet veel.

  • Suleyman

    3 mei 2014 om 1:21

    Bedankt!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!