26 november 2009

OS X: Standaard netwerkinstellingen herstellen bij problemen

rj45

Het lastige van netwerk problemen is dat ze op diverse plaatsen in je netwerk kunnen ontstaan. Je Mac, router, switch, accesspoint, bekabeling of je netwerkinstellingen kunnen de boosdoener zijn. Wanneer overige computers/devices op het netwerk geen problemen ondervinden dan zijn vaak de netwerkinstellingen van de computer het probleem.

Op je Mac is het vrij eenvoudig om alle netwerk instellingen terug brengen naar de standaard instellingen. Alle netwerk instellingen worden opgeslagen in XML configuratie bestanden. Wanneer je deze bestanden verwijderd worden deze automatisch weer door OS X aangemaakt met de standaard instellingen.

De configuratie bestanden kan je terugvinden in de map:

[root] / ▸ Bibliotheek ▸ Preferences ▸ SystemConfiguration

Alle netwerk gerelateerde instellingen bevinden zich in de volgende vier bestanden:

Networkinterfaces.plist
preferences.plist
com.apple.airport.preferences.plist
com.apple.network.identification.plist

Wanneer je deze bestanden verwijderd en hierna je Mac herstart worden de bestanden automatisch opnieuw aangemaakt met de standaard OS X instellingen. Let op! je raakt door het verwijderen van de bestanden ook eventuele VPN en bluetooth verbindingen kwijt.

Op deze manier kan je uitsluiten dat je Mac (foutieve) netwerkinstellingen heeft uit het verleden, waaraan je niet meer hebt gedacht...

Michael beankt voor de tip!

Dit artikel is verouderd en kan misschien niet meer van toepassing zijn in jouw huidige OS X (macOS) versie. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar een recentere uitleg.Reacties


 • DEMON

  26 november 2009 om 8:23

  Plists verwijderen om problemen met programma’s op te lossen is bij mij één van de standaard uitwijk mogelijkheden.

 • joep

  26 november 2009 om 10:39

  Je kan ook een nieuwe netwerklocatie aanmaken, dat werkt vaak ook al.

 • Klaas Kramer

  26 november 2009 om 13:36

  En je bent de instellingen van delen ook kwijt..?

 • beginnertje

  28 februari 2010 om 11:14

  hoi,
  ik heb een macbook pro en kan gewoon internetten, maar ik kan niet op bepaalde sites komen. Deze sites zijn: skype en yahoo. Hiervoor moet ik inloggen wat dus niet lukt. Bij yahoo kom ik niet eens op de inlog pagina…. wat is hier tegen te doen?

 • beginnertje

  28 februari 2010 om 12:14

  de vier bestanden in de netwerk gerelateerde instellingen had ik verwijderd, vervolgens mij pc herstart, daarna kon ik helemaal niet meer internetten. Deze 4 bestanden terug gezet en ik zit nu weer met hetzelfde probleem… is er iemand die mij verder kan helpen?

Een reactie toevoegen: