Facebook

Facebook de toegang tot je locatiegeschiedenis verbieden

Facebook icoon (logo)

Zoals alle andere sociale applicaties weet Facebook ook graag waar je bent. Facebook beschikt uiteraard over een optie die het mogelijk maakt om locaties te bekijken in de app. Zo kun je inchecken, reviews lezen en meer. Echter wanneer je de applicatie opent zal Facebook steeds registreren waar je bent.

iOS en Facebook houden voortdurend je locatie bij, in iOS kun je dit bekijken via Instellingen ▸ Privacy ▸ Locatievoorzieningen ▸ Systeem ▸ Veelbezochte locaties (meer informatie). Het is niet helemaal duidelijk of Facebook ook deze gegevens gebruikt, echter verzamelen ze zelf ook gegevens die ze in de locatiegeschiedenis opslaan. Deze kun je dan vervolgens in je activiteitenlogboek van Facebook bekijken.

Reactions (vind ik leuk) toevoegen aan Facebook berichten

facebook reactions icon

Sinds vorig jaar zijn de 'Reactions' op Facebook beschikbaar voor iedereen, dit houdt in dat je naast de 'Like-knop' (duimpje omhoog) nu ook andere reacties kunt geven door middel van een vind-ik-leuk knop. Vanaf nu kun je ook de regenboogvlag installeren en gebruiken.

De optie werkt ongeveer hetzelfde als het duimpje, echter heb je nu veel meer keuzes. Zo kun je als reactie een bericht leuk vinden, maar ook geweldig, verdrietig, grappig, verbluft of boos. Het is een functie waar veel Facebook gebruikers hebben naar uitgekeken, zo kun je nog beter anticiperen op een bericht in je tijdlijn.

Je locatie live delen met je vrienden via Facebook Messenger

facebook messenger logo icon

Apple heeft al enige tijd een eigen 'Zoek mijn vrienden' applicatie waarmee het mogelijk is om je locatie te delen met je vrienden, familie, etc. Vanaf nu kun je ook je locatie live delen via Facebook Messenger.

Het voordeel hiervan is dat je met al je vrienden je locatie kunt delen, ongeacht welke smartphone zij hebben. Zoek mijn vrienden is namelijk alleen beschikbaar voor Apple gebruikers, Facebook Messenger op meerdere platformen. Het delen van je locatie is vooral erg handig wanneer je met een grote groep op pad gaat. Denk hierbij aan festivals, reizen, maar ook wanneer je bij iemand op bezoek gaat en je in de file staat.

Facebook Stories: Foto’s en video’s delen die na 24 uur verdwijnen

Facebook icoon (logo)

Mark Zuckerberg heeft de smaak te pakken, na Instagram, WhatsApp en Facebook Messenger komt ook Facebook met de Snapchat-functie 'Stories'. Met Facebook Stories is het mogelijk om foto's, gifs en korte video's te delen die na 24 uur verdwijnen.

De nieuwe deelmogelijkheid wordt automatisch aan de Facebook app toegevoegd en is te benaderen vanaf het nieuwsoverzicht. Hierin vind je bovenaan de stories (verhalen) terug van je contacten en kun je er zelf maken. Zie je de nieuwigheid nog niet? Herstart dan de app of installeer deze opnieuw, later vandaag moet iedereen de nieuwe functie zien.

Facebook: Het automatisch afspelen van video’s in iOS uitschakelen

Facebook houdt er van om 2 maal per maand de applicatie te updaten, dit vaak met grote ergernis van de gebruiker. Iedere keer verdwijnen er instellingen of worden ze aangepast. De reden waarom is vrij onduidelijk. Wanneer je het nieuwsoverzicht van Facebook bekijkt is het je vast al opgevallen dat video’s automatisch worden afgespeeld. Sinds kort wordt ook het geluid afgespeeld (niet in stille modus).

Dit is niet alleen behoorlijk irritant, het gaat ook nog eens ten koste van je databundel wanneer je de Facebook applicatie gebruiken op het mobiele netwerk van je provider. Dit kun je eenvoudig uitschakelen, dit kan ook voor de geluidseffecten in de app.

Facebook Messenger: Versleutelde end-to-end-encryptie gesprekken voeren

facebook messenger logo icon

Vanaf nu kun je 'veilige' gesprekken voeren via Facebook Messenger. Het gaat hier om end-to-end-encryptie, waardoor gesprekken worden versleuteld.

In tegenstelling tot iMessage en WhatsApp worden niet alle gesprekken in Messenger versleuteld. Zo is dit alleen maar het geval wanneer je handmatig ervoor kiest om een gesprek geheim te voeren. De optie kun je inschakelen via de Messenger app ▸ Ik ▸ Geheime gesprekken ▸ schakel de gelijknamige optie in.

Facebook Messenger: Video’s niet automatisch downloaden

logo voor Facebook messenger

Via Facebook Messenger is het mogelijk om naast chat ook foto’s en video’s naar elkaar te versturen. Wanneer je een video ontvangt dan kan het zijn dat deze automatisch gedownload wordt.

Dit is handig want onmiddellijk kun je de video bekijken. Echter moet je er ook rekening mee houden dat deze video eventueel ook gedownload wordt wanneer je verbonden bent met het mobiele netwerk. Gelukkig kun je het automatisch downloaden in Messenger uitschakelen.

Meldingen voor Facebook Live uitschakelen

Facebook icoon (logo)

Met behulp van Facebook Live is het mogelijk om live videobeelden te streamen naar al je vrienden. De functie is te vergelijken met Periscope, met deze app was het al mogelijk om live beelden te streamen naar al je volgers op Twitter.

Het voordeel hiervan is dat je vrienden live bij een gebeurtenis kunnen zijn. Omdat alles live wordt gestreamd is het iets persoonlijker dan een bewerkte video achteraf. Hoe je Facebook Live gebruikt lees je hier terug. Maar wat als je niet zit te wachten op meldingen van vrienden die 'Live' zijn of zijn geweest?

Meerdere accounts gebruiken in Facebook Messenger

facebook messenger logo icon

Sinds vorige week is het mogelijk om meerdere accounts te gebruiken in de Facebook Messenger applicatie. Dit is vooral handig wanneer een iPad of andere toestel wordt gedeeld met meerdere personen.

Eerder dit jaar heeft Facebook de gebruiker verplicht Facebook Messenger te installeren om gebruik te kunnen maken van de chatdienst. Personen kunnen niet meer via de webinterface of Facebook app chatten wanneer deze zich op een mobiel apparaat bevinden. Door meerdere accounts toe te kunnen voegen wilt Facebook de eindgebruiker tegemoet komen.

Facebook: Vreemde vriendschapsverzoeken blokkeren

Facebook icoon (logo)

Iedereen met een Facebook account heeft het vast wel al eens meegemaakt, vreemde personen die je vriendschapsverzoeken sturen. Zij willen graag vrienden met je worden, maar daar zit jij niet op te wachten.

Meestal gaat het om spam of scam met als gevolg oplichting, vaak willen deze personen in jouw vriendenkring indringen om zo persoonlijke gegevens te stelen en te gebruiken voor verschillende doeleinden. Wie regelmatig zulke verzoeken krijgt kan het beste deze blokkeren.

Facebook herinneringen uitschakelen

Facebook icoon (logo)

Facebook is meer dan alleen het delen van berichten, foto’s en video’s. Via de sociale dienst kun je contact houden met je vrienden, spelletjes spelen, nieuws volgen en meer. Een functie waar niet iedereen op zit te wachten zijn de herinneringen.

Via de Facebook herinneringen krijg je (wanneer je veel deelt) iedere dag een bericht bovenaan je tijdlijn te zien, dit is een post die je in het verleden hebt geplaatst op Facebook. Indien gewenst kun je deze herinnering opnieuw delen met je vrienden. Als je hier niet op zit te wachten kun je de herinneringen-functie uitschakelen.