locatie

iOS: Je locatie delen via de Berichten app

berichten icoon iOS

De standaard Berichten applicatie in iOS kent veel opties en kun je uitbreiden met handige iMessage extensies. Toch bevat de app ook standaard een hoop leuke en handige opties. Zo kun je vanaf iOS 8 je huidige locatie doorsturen via de Berichten app en iMessage.

De ontvanger of leden van een groep ontvangen je locatie en kunnen deze op de kaart bekijken. Handig bij het afspreken of om gewoon te laten weten waar je op dat moment bent. Voor deze optie is een internet (wifi of mobiel) vereist en moet je locatievoorzieningen voor Berichten hebben geactiveerd. Dit doe je via Instellingen ▸ Privacy ▸ locatievoorzieningen.

Mac: Locatie meldingen in Safari uitschakelen of wijzigen

Safari icoon

In sommige gevallen kan het voorkomen dat een website je locatie wil weten wanneer je deze bezoekt of een bepaalde functie wil gebruiken. De locatie wordt dan gegenereerd op basis van gegevens van wifi-netwerken in de directe buurt.

Zodra een website je locatie wil weten verschijnt er een pop-up melding waarin je toestemming kunt geven. Deze melding verschijnt iedere keer wanneer een website je locatie vraagt. Dit kan vervelend zijn, maar is wel extra veilig. Je kunt de meldingen beperken door je keuze een dag te onthouden of deze volledig uit te schakelen. Daarnaast kun je ook de keuze koppelen aan een website zodat je dit maar één keer hoeft in te stellen.

AT Holiday: Je eigen locatie versturen via Zoek mijn vrienden

zoek mijn vrienden logo retina

Zoek mijn Vrienden is een handige applicatie die je kunt gebruiken op vakantie, maar ook gewoon thuis. Via de app kun je snel de locatie van je vrienden opvragen, maar ook je eigen locatie delen. Hoe je zoek mijn vrienden moet instellen en hoe je de app kunt gebruiken lees je hier terug.

Je moet niet altijd jouw locatie delen met je vrienden, dat kan gewoon wanneer het jou uitkomt. Ook is het mogelijk om vrienden te waarschuwen wanneer je een locatie bereikt of verlaat. Zo moet je niet altijd je locatie delen.

Facebook de toegang tot je locatiegeschiedenis verbieden

Facebook icoon (logo)

Zoals alle andere sociale applicaties weet Facebook ook graag waar je bent. Facebook beschikt uiteraard over een optie die het mogelijk maakt om locaties te bekijken in de app. Zo kun je inchecken, reviews lezen en meer. Echter wanneer je de applicatie opent zal Facebook steeds registreren waar je bent.

iOS en Facebook houden voortdurend je locatie bij, in iOS kun je dit bekijken via Instellingen ▸ Privacy ▸ Locatievoorzieningen ▸ Systeem ▸ Veelbezochte locaties (meer informatie). Het is niet helemaal duidelijk of Facebook ook deze gegevens gebruikt, echter verzamelen ze zelf ook gegevens die ze in de locatiegeschiedenis opslaan. Deze kun je dan vervolgens in je activiteitenlogboek van Facebook bekijken.

Google Maps locatie doorsturen van desktop naar iOS app

google maps icon

Zowel Apple als Google hebben beide een goede kaartendienst ter beschikking. Je kunt eenvoudig navigeren, routes en locaties zoeken via Apple Kaarten, maar ook via Google Maps. Op een Mac is het al mogelijk om via de Kaarten applicatie de locatie door te sturen naar je iPhone of iPad. Dit doe je via de deel-optie en te kiezen voor 'Verstuur naar iPhone'.

Ook Google heeft een soortgelijke dienst, echter werkt dit via de online versie van Google Maps. Om gebruik te kunnen maken van deze dienst moet je de Google Maps applicatie installeren op je iPhone of iPad en inloggen met je Google account. Ook moet je op de desktop zijn ingelogd met hetzelfde Google Account.

Alle verzamelde gegevens door Google verwijderen en blokkeren

google logo retina 2015

Het is goed om te weten dat Google voor iedere gebruiker een eigen geschiedenis bijhoudt, deze gegevens worden door de jaren heen verzameld door Google zodat jij achteraf de activiteiten kunt bekijken. Deze gegevens kun je verwijderen en Google de toegang blokkeren.

De geschiedenis wordt alleen opgeslagen wanneer je met een Google-account bent ingelogd in apps van de zoekgigant. Dit kunnen mobiele apps zijn of dekstop-websites. Zo registreert google alle zoekopdrachten, bekeken YouTube video’s, locaties waar je geweest bent, apparaat gegevens en meer.

Snap Map: Je locatie niet meer delen met vrienden en Snapchat

snapchat

Vorige maand heeft Snapchat een nieuwe functie geïntroduceerd genaamd Snap Map. Door het camerascherm te openen en vervolgens twee vingers te knijpen op het scherm (uitzoomen) kun je de kaart openen. Op de kaart vind je al je snap-vrienden terug en kun je hun locatie bekijken.

Telkens wanneer je Snapchat opent zal de app je locatie doorgeven aan Snap en de kaart bijwerken. Dit is niet alleen nadelig voor je privacy, ook al je vrienden kunnen je voortduren in de gaten houden. Wie niet op deze functie zit te wachten kan deze uitschakelen. Let wel, in de app kun je alleen je locatie verbergen voor je vrienden en niet voor Snapchat. Gelukkig kun je dit alsnog beperken.

Mac: Gegevens van locatievoorzieningen beheren en bekijken

Zoals in iOS, kun je ook onder macOS (OS X) gebruikmaken van de locatievoorzieningen. Bepaalde applicaties, denk hierbij aan Safari, Kaarten, Twitter, enzovoorts maken gebruik van je locatie voor verschillende doeleinden. Ben je nieuwsgierig welke applicatie zijn dan moet je in de Systeemvoorkeuren zijn.

Via de instellingen kun je snel bekijken welke applicaties gebruikmaken van je locatie. Daarnaast kun je ook per applicatie de toegang tot je locatie ontzeggen. Ook het Mac-systeem maakt gebruik van de locatievoorzieningen, dit kan zijn voor 'Zoek mijn Mac' of om de tijdzone in te stellen. Via de instellingen kun je zelf bepalen welke apps en systeemvoorzieningen deze gegevens mogen gebruiken.

Parkeerplaats onthouden in Google Maps

google maps icon

Met de standaard Kaarten applicatie van Apple is het al mogelijk om automatisch je parkeerplaats te markeren. Gebruik je liever Google Maps dan is er goed nieuws, deze app kan vanaf nu ook je parkeerplaats markeren.

In tegenstelling tot Kaarten van Apple kan Google Maps niet automatisch je parkeerlocatie onthouden, je zal dit handmatig moeten doen in de app. Echter heeft Google het je ontzettend makkelijk gemaakt en is het parkeerlabel duidelijk te zien met een adres en streetview-foto. Op deze manier vind je makkelijk en snel je parkeerplaats terug.

ScreencastFoto’s voor Mac: Handmatig een locatie toevoegen aan een foto

Foto's voor OS X logo

Wanneer je een foto maakt met je iPhone of iPad dan wordt de locatie in de meeste gevallen automatisch toegevoegd aan de foto. Dit is tegenwoordig ook het geval bij de meeste smartphones en digitale camera's.

De locatiegegevens worden samen met de foto opgeslagen in de EXIF informatie en dit kan dan weer worden uitgelezen door verschillende applicaties zoals Foto's voor Mac. Vanaf OS X El Capitan is het mogelijk om handmatig de locatie van een foto te wijzigen of toe te voegen.

Zoek mijn vrienden: Ontvang een melding wanneer een persoon een locatie bereikt

zoek mijn vrienden logo retina

De 'Zoek mijn vrienden' applicatie is sinds enige tijd standaard geïnstalleerd op de iPhone, iPad en iPod Touch. Daarom is het toch interessant om van de app gebruik te maken.

Wie vaak op pad gaat met een grote vriendengroep (denk aan festivals) dan is de app ontzettend handig, ook voor ouders is de app een uitkomst. Zo kun je altijd controleren waar je kind zich op dat moment bevindt. Met Zoek mijn vrienden is het ook mogelijk om een melding te ontvangen wanneer een persoon aankomt of vertrekt bij een bepaalde locatie.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!