Menu

resume

10.7Het automatisch heropenen van vensters uitschakelen

Wanneer je Mac OS X Lion afsluit of herstart zal bij het opnieuw opstarten door de resume-functie automatisch de geopende applicaties en bijbehorende vensters opnieuw worden geopend. Dit kun je voorkomen door iedere keer de optie ‘Open vensters opnieuw bij opnieuw inloggen’ uit te schakelen.

Wil je helemaal geen gebruik maken van deze functie bij het herstarten van je Mac dan kun je de onderstaande procedure uitvoeren. Met behulp van het script wordt de loginhook van Mac OS X aangepast, dit voorkomt dat de resume functie wordt geactiveerd bij het opnieuw opstarten en dat je niet iedere keer de optie hoeft te activeren.

10.7Herstarten, afsluiten en uitloggen zonder resume

Wanneer je Mac OS X Lion afsluit of herstart zal bij het opnieuw opstarten door de resume-functie automatisch de geopende applicaties en bijbehorende vensters opnieuw worden geopend. Dit kun je voorkomen door optie ‘Open vensters opnieuw bij opnieuw inloggen’ uit te schakelen in het venster wat verschijnt wanneer je gaat herstarten, afsluiten of uitloggen.

De resume functie kan handig zijn maar in de meeste wil ik herstarten, afsluiten of uitloggen zonder dat alle applicaties en venster terugkeren. Iedere keer zal dus de bovenstaande optie moeten worden uitgeschakeld, ook wanneer je de toetscombinatie: control + option⌥ + cmd⌘ + eject⏏ gebruikt zul je merken dat de resume-functie actief blijft.

10.7RestoreMeNot: Per applicatie de resume functie uitschakelen via de systeemvoorkeuren

De nieuwe Resume functie in Mac OS X Lion wordt niet door iedereen als handig ervaren. Je kunt ervoor kiezen om deze functie compleet uit te schakelen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Algemeen ▸ optie: Herstel vensters na stoppen en opnieuw openen programma’s.

Mocht je de Resume functie per applicatie willen uitschakelen dan zijn daar een aantal mogelijkheden voor die bijna allemaal gebruik maken van OS X Terminal. Dit is vaak een drempel voor de beginnende Mac gebruikers. RestoreMeNot is een additioneel voorkeurenpaneel voor de systeemvoorkeuren waarmee je per applicatie de resume functie kunt uitschakelen. Hoewel er meerdere applicaties zijn die de resume functie kunnen uitschakelen is dit een manier de naadloos in Lion past.

10.7OS X Lion: De resume functie overrulen bij het opstarten van een applicatie

Voor Mac OS X Lion zijn ondertussen een aantal manieren beschikbaar waarmee de ‘Resume’-functie per applicatie kan worden uitgeschakeld. Dit varieert van additionele 3rd party tools tot speciale toetscombinaties.

Door een applicatie af te sluiten met de option⌥-toets ingedrukt voorkom je dat vensters bij het opnieuw openen van de applicatie verschijnen. Door middel van de option⌥-toets verschijnt de optie ‘Stop en sluitvensters’ in het applicatie menu.

Met behulp van een toetscombinatie is het ook mogelijk om bij het opstarten van een applicatie te voorkomen dat bewaarde openstaande vensters worden geopend.

10.7Resuminator: Zelf bepalen welke applicaties gebruik maken van de Resume functie

De nieuwe Resume functie in Mac OS X Lion wordt niet door iedereen als handig ervaren, zoals met veel dingen is het een kwestie van gebruiken om uiteindelijk toch de meerwaarde ervan te ontdekken. Mocht je de Resume functie willen uitschakelen dan zijn daar een aantal mogelijkheden voor die bijna allemaal gebruik maken van OS X Terminal, dit is vaak een drempel voor de beginnende Mac gebruikers.

Erica Sadun heeft een tool gemaakt waarmee via een grafische interface de Resume functie kan worden uitgeschakeld per applicatie. Na het starten van de applicatie kun je een applicatie selecteren en de (Should) Resume functie in- of uitschakelen. Het is wel raadzaam om eerst de gewenste applicatie af te sluiten voordat je hiervan de Resume functie activeert of deactiveert.

10.7OS X Lion: Resume per applicatie uitschakelen

Resume is één van de nieuwe features in Mac OS X Lion en zorgt ervoor dat de huidige staat van een applicatie wordt opgeslagen wanneer deze wordt afgesloten of als je Mac wordt herstart. Dat kan heel erg handig zijn maar in sommige gevallen misschien ook niet gewenst. Mac OS X Lion geeft je via de systeemvoorkeuren geen mogelijkheid om de resume functie per applicatie uit te schakelen.

De resume optie wordt geactiveerd in de property-lists van de applicaties die aanwezig zijn op je Mac. Wanneer je voor een bepaalde applicatie de resume functie uit wil schakelen dan is dat mogelijk met behulp van een OS X Terminal commando.

Allereerst moeten we er achter zien te komen welke plist de applicatie gebruikt, hiervoor moeten we in de thuismap ▸ Bibliotheek ▸ Preferences zoeken op de Engelstalige naam van de applicatie. Wanneer je bijvoorbeeld de resume wil uitschakelen voor Voorvertoning (Engelse benaming ‘Preview’) dan kun je het onderstaande commando gebruiken:

10.7OS X Lion: ‘Application Saved States’ verwijderen

Met de resume feature onder Mac OS X Lion heeft ondertussen bijna iedereen kennis gemaakt. Op het moment dat je een applicatie afsluit komt deze na het herstarten in dezelfde staat weer terug, inclusief vensters en de bijbehorende inhoud. Persoonlijk vind ik het een geweldige feature, maar helaas kan hij ook wel eens voor problemen zorgen.

De Quicktime X player onder OS X Lion is bijvoorbeeld niet 100% vrij van bugs, wanneer je een video afspeelt kan het wel eens voorkomen dat de applicatie crashed of geheel vast slaat door een codec probleem. Als je de applicatie hierna opnieuw start dan zal deze opnieuw worden geopend met dezelfde video waardoor de problemen opnieuw voordoen. Op dat moment kom je in een ‘loop’ terecht waar je bijna niet uit kunt komen.

10.7OS X Lion: De Resume functie voor Safari uitschakelen

Je vriendin gaat iets eerder naar bed en jij besluit om nog wat filmpjes voor volwassenen te kijken op het internet. Nadat je daar mee klaar bent sluit je Safari af met cmd⌘ + Q of via het menu. De volgende ochtend gaat je vriendin achter de Mac zitten en start Safari… In veel relaties zal dit geen probleem zijn, maar in sommige geeft dit toch wel eens spanningen.

In Mac OS X Lion kun je ervoor kiezen om de resume functie in zijn geheel uit te schakelen, hierdoor zal de inhoud en de vensters van bijvoorbeeld Safari niet meer herstelt worden bij het heropenen. Als je deze optie uitschakelt dan verlies je ook de Resume functie in combinatie met applicaties die gebruik maken van documenten en dat is iets wat je waarschijnlijk ook niet wilt.

Met behulp van Terminal is het mogelijk om alleen de Resume functie van Safari uit te schakelen.

10.7OS X Lion: Het automatisch heropenen van vensters voorkomen

Wanneer je in OS X Lion een applicatie afsluit dan komt deze na het herstarten opnieuw terug in de staat zoals deze afgesloten is, hiervoor is de nieuwe ‘Resume’ feature verantwoordelijk. Als er bijvoorbeeld meerdere Safari vensters open staan dan worden deze opnieuw geopend inclusief de inhoud van de websites. Je kunt je waarschijnlijk zelf situaties bedenken waarbij dit niet altijd gewenst is.

Het is mogelijk om een applicatie te forceren om alle vensters te sluiten wanneer je de applicatie afsluit. Hierdoor voorkom je dat de inhoud opnieuw wordt geopend na het opstarten van de applicatie. In het geval van Safari zal deze worden geopend met de ingestelde startpagina.

10.7OS X Lion: Het automatisch heropenen van vensters uitschakelen

In Mac OS X Lion is de nieuwe feature ‘Resume’ toegevoegd, wanneer je een applicatie afsluit en opnieuw opstart dan zal deze in dezelfde staat worden geopend als dat deze is afgesloten. Heb je bijvoorbeeld een document geopend en sluit je de applicatie af, dan zal dit document weer opnieuw verschijnen wanneer de applicatie opnieuw wordt gestart.

De resume feature kan erg handig zijn maar geeft problemen als je doelbewust een applicatie afsluit om opnieuw te willen beginnen. Stel je voor dat je in voorvertoning 5 afbeeldingen van formaat hebt gewijzigd, wanneer je hiermee klaar bent zou je normaal gesproken cmd⌘ + Q gebruiken om de applicatie af te sluiten. In de eerdere versies van Mac OS X verschijnen zullen de bestanden niet meer worden getoond als de applicatie opnieuw wordt gestart. Wanneer je dit doet onder Mac OS X Lion dan opent voortoning opnieuw met de vijf bestanden die je als laatste hebt bewerkt.