Menu

sleepimage

10.7OS X Lion: Het ‘sleepimage’ uitschakelen op een MacBook

Mac OS X schrijft voordat deze in sluimerstand wordt geplaatst de complete inhoud van het RAM geheugen weg naar de harddisk in de vorm van een ‘sleepimage’. Hierdoor ben je ervan van verzekert dat wanneer de batterij geheel leeg raakt de huidige ‘state’ van je Mac wordt opgeslagen en er geen gegevens verloren gaan.

Mocht je in het verleden de instellingen voor het wegschrijven van het ‘sleepimage’ hebben aangepast dan is dit tijdens de installatie van Mac OS X Lion weer automatisch teruggezet naar de standaard instellingen. Het nut van van het ‘sleepimage’ is sinds Mac OS X Lion discutabel geworden, de meeste native applicaties zijn namelijk voorzien van de Resume functie. Deze functie doet hetzelfde als het ‘sleepimage’ maar dan op basis van de individuele applicaties.

Extra schrijfruimte vrijmaken op MacBook’s

macbook-uni

Wanneer je MacBook (Pro/Air) in sluimer-stand wordt geplaatst blijft je geheugen voorzien van stroom, hierdoor kan je ontzettend snel terug naar normale actieve mode vanuit de sluimer-stand. Wanneer de batterij lading tijdens de sluimer-stand kritisch wordt dan wordt het geheugen gekopieerd naar de harddisk van je MacBook. In dat geval wordt je MacBook in ‘Hibernate’-stand geplaatst.

De kopie van het geheugen wordt in de map /private/var/vm/ opgeslagen met als naam sleepimage. De grootte van dit bestand zal altijd gelijk zijn aan de hoeveelheid RAM geheugen die in de MacBook aanwezig is.