25 juni 2008

TimeMachine gebruiken met een Windows server

3 min leestijd

Vanaf OS X 10.5 kun je Time Machine gebruiken. Deze maakt het mogelijk om automatisch een backup te maken van je Mac. Hierdoor is het mogelijk om later terug in de tijd te gaan en bijvoorbeeld documenten, foto's, films of zelfs je hele Mac te restoren.

Standaard kan er een backup worden gemaakt naar een USB of Firewire harddisk, Mac met Leopard, Leopard Server, Xsan of TimeCapsule. Na het uitvoeren van deze tweak, is het ook mogelijk om te backuppen naar een gedeelde map op een Windows Server of NAS (Network Attached Storage).

  1. Zorg dat Time Machine uit staat. Systeemvoorkeuren/System Preferences - Time Machine - UIT/OFF
     
  2. Achterhaal het macaddres van Ethernet0. Dit kan gedaan worden door een terminal te openen en het volgende commando in te geven:ifconfig en0 | grep ether.
     
  3. Controleer de hostname van je Mac: Systeemvoorkeuren/System Preferences - Sharing/Delen - Computer Name/Computernaam. De hostname mag voor deze tweak geen spaties of vreemde tekens bevatten.
     
  4. Bepaal hoe groot maximaal het backup bestand mag worden in gigabytes. Het is aan te raden om een maximum aan te geven. Het is mogelijk om dit leeg te laten, maar dan schrijft Time Machine de hele gedeeld map vol. Nu hebben we de volgende variabelen (voorbeeld):
     
  5. $MACADDRESS: 010203040506 (zonder dubbele punt)
    $HOSTNAME: Jupiter
    $MAXSIZE: 200
     
  6. Open een terminal en geef het volgende commando. vervang de variabelen door je eigen waardes.
     
  7. hdiutil create -size $MAXSIZEg -fs HFS+J -type SPARSEBUNDLE -volname "Backup of $HOSTNAME" $HOSTNAME_$MACADDRESS.sparsebundle
     
    Nu zal de volgende file worden aangemaakt in je homefolder $HOSTNAME_$MACADDRESS.sparsebundle.
     
  8. Zorg ervoor dat je lees en schrijf rechten hebt op de network share. Vergeet niet dat je bij een Windows share ook lees en schrijf rechten moet hebben op de folder.
     
  9. Mount de netwerk share. Om te controleren of het mounten goed is gegaan, open je een terminal en geef je het volgende commande:ls /Volumes
    Wanneer je de netwerkshare hierbij ziet staan, is het mounten goed gegaan.
     
  10. Kopieer de bij punt 5 aangemaakt file naar de netwerk share. Dit kan door het volgende commando:

    cp /Users/$GEBRUIKERSNAAM/$HOSTNAME_$MACADDRESS.sparsebundle /Volumes/$NETWORKSHARE

    Het is ook mogelijk om via Finder de file te kopieeren door middel van slepen. Zorg er in ieder geval voor dat de .sparsebundle file altijd in de root van de share staat.
     

  11. Zorg er met het volgende commando voor dat Time Machine alle shares weergeeft. Ook degene die standaard niet gesupport worden. Open een terminal en typ:
     
  12. defaults write com.apple.systempreferences TMShowUnsupportedNetworkVolumes 1
     
  13. Start Time Machine, en je kunt de share selecteren!

Dit artikel is verouderd, mogelijk kan deze niet meer werken in de huidige versie van OS X (macOS) gebruik onze zoekfunctie om een recentere tip te vinden.

info
Auteur Mark Peggen
Bijgewerkt17/04/2023 13:44
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  6 reacties


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:

Ik ga akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen [privacy]



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store