3 maart 2011

TimeMachineEditor: Het time machine schema aanpassen

Standaard maakt Time Machine ieder uur automatisch een backup van je Mac, het is niet mogelijk om deze interval aan te passen in de Systeemvoorkeuren ▸ Time Machine. De freeware tool TimeMachineEditor maakt het mogelijk om de standaard interval aan te passen en zelfs een uitgebreid schema aan te maken.

Naar mijn mening is het een beetje overdreven om ieder uur een backup van je Mac te maken. Met de optie 'interval' in TimeMachineEditor kun jezelf bepalen om de hoeveel uur je een backup wilt maken. Persoonlijk gebruik ik al jaren een interval van 4 uur voor mijn backups en dat voldoet prima.

Het is ook mogelijk om met behulp van de 'Calender Intervals' een zeer uitgebreid backup schema in te stellen. Je kunt hierbij kiezen om een backup uit te voeren per uur, dag, week, maand of een combinatie hiervan. Op zich is dit een zeer interessante optie maar naar mijn mening is de 'interval' toch de meest handige.

Na het configureren van je gewenste schema of interval kun je deze actief maken de on/off knop linksonder in het TimeMachineEditor venster. Toch blijft het vreemd dat deze instellingen niet standaard aanwezig in de Time Machine voorkeuren.

TimeMachineEditor kun je gratis downloaden op de website van Time Software:

http://timesoftware.free.fr/timemachineeditor/Reacties


 • Bluevoice

  3 maart 2011 om 9:45

  Een andere handige tool hiervoor met iets meer mogelijkheden is TimeMachineScheduler http://www.klieme.com/TimeMachineScheduler.html, misschien wel handig om er ook een tip aan te wijden. En ook gratis overigens.

 • Menno

  3 maart 2011 om 10:20

  goed tip ! was ik al een tijdje naar op zoek !

 • wing

  3 maart 2011 om 13:06

  zeer handig, dankuwel!

 • Jan wessel

  3 maart 2011 om 18:26

  En toen dacht ik “dat moet dan toch ook met de Terminal kunnen” en inderdaad….
  http://www.appletips.nl/standaard-backup-interval-van-time-machine-aanpassen/#more-11038
  Stond ook al op appletips… :-)

 • sypie

  3 maart 2011 om 20:19

  Hmm is dit programma nog niet in het Nederlands in te stellen? Ik heb de bijdrage daarvoor namelijk geleverd :D

 • Menno

  9 maart 2011 om 23:17

  Niet blij met deze tip. Wilde weer terug naar originele timemachine programma maar kon opeens mijn backup niet meer benaderen met Timemachine. Heb een nieuwe backup moeten maken en alles opnieuw kunnen installeren met behulp van AppleCare en de lokale Applewinkel. Wel weer een hoop geleerd vandaag.

 • Nico

  2 augustus 2012 om 11:09

  Iemand dit toevallig al uitgetest met Mountain Lion?
  Ik zou graag overstappen op ML en de dual backup optie gaan gebruiken.
  Zou mooi zijn als dat ook werkt samen met Time Machine Editor.

Een reactie toevoegen: