6 maart 2012

Wijzig de Time Machine interval met TimeMachineScheduler

2 min leestijd

Toen Apple Time Machine introduceerde in Mac OS X 10.5 waren direct alle zorgen met betrekking tot het maken van back-ups van de baan. Dankzij Time Machine word er van de harde schijf voortdurend een back-up gemaakt zodat als hij ooit stuk moet gaan je altijd je volledige Mac weer ter beschikking hebt.

Toch zijn er enkele nadelen aan deze functie als je een actieve gebruiker bent van je Mac. Standaard is het namelijk zo dat Time Machine om het uur de back-up aanvult met de nieuwe gegevens. Als je een frequente gebruiker bent van je Mac zal Time Machine in principe nooit stoppen met het bijwerken van de back-up. Vooral als er veel grote bestanden moeten geüpload worden kan de Mac trager werken.

Apple heeft er standaard niet voor gezorgd dat men zelf kan bepalen wanneer de back-up wordt aangevuld met nieuwe gegevens. Dankzij de handige gratis tool: TimeMachineScheduler kun je zelf bepalen wanneer de interval zal plaats vinden.

Om deze tool te activeren dien je onderstaande stappen uit te voeren:
• Download TimeMachineScheduler
• Open het .dmg bestand en installeer de software
• Klik na het installeren op 'Open TimeMachineScheduler' (Automatisch word het systeemvoorkeurenpaneel geopend)
• In het voorkeurenmenu van TimeMachineScheduler dien je rechts in het midden op 'install' te klikken om de interval te kunnen wijzigen

Als de externe harde schijf waar de back-up zich bevindt een wachtwoord bevat dien je deze in te voeren om de tool werkend te krijgen.

Na het uitvoeren van bovenstaande stappen kun je zelf bepalen hoeveel uren er tussen de intervals zit, wanneer Time Machine geen back-ups moet maken en als dit enkel via een Wi-Fi of Ethernet verbinding moet gebeuren.

TimeMachineScheduler kun je terug vinden op je Mac bij de Systeemvoorkeuren: Deze open je via  ▸ Systeemvoorkeuren

info
Auteur Wesley Fabry
Datum06/03/2012 09:55
Categorie Freeware, macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  15 reacties

Reacties

  • Krijg je precies een spiegel qua grootte van de content op je hd? Comprimeert TM de boel niet dan?

    Beantwoorden
  • De waarde van een Time capsule is eigenlijk een airport extreem met en 2 of 3 TB harde schijf er in waardoor je dus draadloos back-ups kan maken van je systeem

    Beantwoorden
  • @Stefan

    Er zit inderdaad niks meer van cd’s in de doos om dat dit op de recovery partitie van de mac staat.

    Als je dus je OS opnieuw installeert doet dat in feite niks met je bestanden die op je hardeschijf staan anders dan je systeem bestanden. (je programma’s en je persoonlijke bestanden blijven dus gewoon bewaard dus een partitie maken is op mac voor dit sowieso niet nodig )

    (je kan wel een clean instal doen maar dan moet je in de recovery partitie met schijf-hulpprogramma eerst alles wissen)

    Een TM op een partitie zetten op de zelfde hardeschijf is daar door ook niet echt nodig. (ook niet handig omdat hij in feite alles 2x op de zelfde HD zet en je dus snel je Hd vol hebt) Sterker ik zou het afraden want als je hardeschijf dus echt crasht en beschadigd kun je niet meer bij je bestanden en je back up.

    Gewoon een TM op een externe-schijf is het beste. Een timemachine back-up word normaal gezien inderdaad elk uur van je mac gemaakt, echter hij bewaart één back-up per dag.

    Beantwoorden
  • Nog een vraagje. Wat kan de toegevoegde waarde nog zijn van een “Time Capsule” in mijn situatie. Ik kan het niet vinden. Het enige wat ik kan bedenken is het voordeel dat Timecapsule extern is dit dan een voordeel is mocht je interne HDD kapot gaan. Of is er meer? ;)

    Beantwoorden
  • Bart dank je voor je reactie.
    Ik heb een nwe iMac met Lion erop voorgeinstalleerd.

    Er zit ook geen hersteldisc meer in de doos, dit zou dan komen vanwege de herstelpartitie die op de HD staat.

    Als ik het nu goed begrijp mocht in een worst case scenario mijn OS “kapot” zijn dan kan ik via de herstelpartitie Lion opnieuw installeren en dan zet TM mijn bewaarde gegevens terug? Ik neem aan dat TM dan ook een aparte partitie aan gaat maken op mijn HD?

    Dan krijg ik dus in totaal 3 partities? 1 voor OS en alle bestanden, 1 onzichtbare herstelpartitie en 1 voor TM backup?

    Dit zou mooi zou mooi zijn dan hoef ik niet al mijn belangrijke bestanden handmatig te bewaren op een aparte partitie.

    Btw.. Bij de Timemachine beschrijving staat dat “omdat Timemachine DAGELIJKS een backup maakt , kunt u altijd zien …. ” Deze beschrijving doet je toch vermoeden alsof TM 1x per dag een backup draait van je gegevens en niet standaard elk uur.

    Beantwoorden
  • @ Stefan je kan bij opties in time machine mappen toevoegen die je wil uitsluiten van je time machine back up normaal doet hij alles.

    Je kan bij hulp programma’s > schijf hulp programma vinden hier mee kan je je schijf heel makkelijk partitioneren maar als je OS niet meer goed werkt kun je die altijd her installeren zonder dat je daar je data van verliest.

    (Het hangt er een beetje vanaf welk besturingen systeem je hebt maar vanaf Lion kan je bij het opstarten cmd r in gedrukt houden en je start op op de recovery partitie)

    Beantwoorden
  • Kan je bij TimeMachine nu ook aangeven wat hij allemaal moet backuppen? En als je iets verwijderd van je HD…past TM dit dan ook toe in de backup ” file” ?

    Vroeger toen ik nog Windows had, had ik Windows OS op 1 aparte partitie staan en mijn bestanden, progs, foto’s, docu, etc op een andere partitie. Als de pc dan helemaal vast liep dan kon ik ongehinderd de OS partitie legen en opnieuw installeren.

    Maar hoe doe je dit dan in Lion? Stel je OS is totaal naar de klote en je kan niet meer booten en je moet alles opnieuw installen. Hoe benader je dan je timemachine bestand?

    Ben helemaal nieuw op de iMac dus ik weet nog niet helemaal alles. ;-)

    Beantwoorden
  • Backup interval aanpassen van Appletips;
    http://www.appletips.nl/backup-interval-van-time-machine-aanpassen/
    en meteen deze erbij;
    http://www.appletips.nl/de-grootte-van-time-machine-backups-beperken/
    Voila!
    Met MacPilot kun je het gewoon in het menu aanklikken en invullen. Superprogrammaatje dus, geen Terminal-gepriegel nodig.
    (Hopelijk niet teveel reclame gemaakt) Suc6.

    Beantwoorden
  • Wederom bedankt voor deze handige en zeer nuttige tip!

    Beantwoorden
  • @Derzug
    Wil jij me vertellen waar een beginnende macgebruiker de commandos om dit in te stellen kan vinden.

    Beantwoorden
  • Via Terminal of MacPilot is backup-intervaltijd gewoon in te stellen, easy.
    Geen extra programma nodig dus.

    Beantwoorden
  • @Rob
    de oude versie was een programma, de nieuwe is een pref pane,
    Maar inderdaad, je moet de standaard Time Machine UIT zetten..(staat in readme)

    Beantwoorden
  • Timemachinescheduler is een programma en staat niet in systeemvoorkeuren, sterker nog Time machine in systeemvoorkeuren moet je uitzetten!

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store