11 december 2016

Windows installeren via Boot Camp op een Mac

4 min leestijd
Windows installeren via Boot Camp op een Mac
Handleiding  
4 min leestijd

Het klinkt vreemd, maar toch zijn er een hoop Mac gebruikers die ook Windows willen installeren op zijn of haar Mac. De redenen zijn uiteenlopend, denk hierbij aan games of software-programma's voor het werk die alleen Windows ondersteunen.

Windows kun je ondermeer virtueel gebruiken op een Mac met bijvoorbeeld Parallels (meer info). Echter kan dit op sommige Macs minder soepel lopen, je blijft tenslotte in een virtuele omgeving. Daarom kun je heel eenvoudig Windows installeren met behulp van Boot Camp.

Wat is Boot Camp

Boot Camp is een hulpprogramma van Apple dat gebruikers helpt bij het installeren van Microsoft Windows op Intel-processors van Apple. Daarnaast zorgt de software er onder Windows ook voor dat je de laatste updates krijgt. Apple houdt immers de Boot Camp software goed up-to-date en zorgt voor een goede werking van Windows op een Mac.

Wat heb je nodig om Windows te installeren op een Mac?

Ten eerste heb je het schijfkopiebestand (ISO) van Microsoft Windows nodig. Boot Camp ondersteund alleen Windows 8 of hoger. De retail-versie van Windows 10 kun je bijvoorbeeld hier kopen. Als je in het bezit bent van een ondersteunde versie op DVD, USB of als licentiecode (KEY) dan kun je de ISO-schijfkopie hier downloaden.

Heb je een Mac uit 2014 of ouder dan moet je ook een USB-Stick hebben van minstens 16GB. Heb je een Mac van begin 2015 of nieuwer of een Mac Pro uit 2013 of nieuwer, dan kun je Windows installeren zonder USB-stick. Hieronder vind je een opsomming van alle benodigdheden.

• Een Mac met een intel-processor
• Windows-installatiemedia of een schijfkopie (ISO) met een 64-bits versie van minstens Windows 8
• Minstens 50GB vrije opslagruimte op de harde schijf van je Mac
• Een USB-stick voor Macs uit 2014 of ouder
• Een toetsenbord, muis of trackpad van Apple of een USB-toetsenbord en -muis

Boot camp assistent om windows te installeren

Windows installeren met de Boot Camp-assistent

Windows is eenvoudig te installeren via de Boot Camp-assistent die je kunt vinden via Finder ▸ Programma's ▸ Hulpprogramma's. Start deze applicatie op en ga aan de slag. Sluit de USB-stick aan en vink de optie's 'Maak een installatieschijf voor Windows 10 of hoger aan' en 'Installeer Windows 10 of hoger' aan. Klik op 'Ga door'.

• Selecteer de ISO-schijfkopie
• Kies de doelschijf (USB-stick)
• Klik op 'Ga door'
• De USB-stick wordt geformatteerd
• De windows-bestanden worden naar de USB-stick gekopieerd
• Daarna kun je de Windows-partitie aanmaken, sleep het bolletje om aan te passen
• Klik op 'Installeer' om de schijf te partitioneren en Windows te installeren

Windows installeren via Boot Camp

Heb je een Mac waarbij je geen USB-stick nodig hebt is de installatie nog eenvoudiger. Start de assistent op en onmiddellijk kun je onmiddellijk de ISO-schijfkopie selecteren. Deze wordt op de Mac zelf aangemaakt. Daarna kun je de harde schijf partitioneren en Windows installeren.

Wanneer de assistent is voltooid, wordt de Mac opnieuw opgestart met het Windows-installatieprogramma. Het kan zijn dat de Mac vraagt waar je Windows wilt installeren, selecteert dan de BOOTCAMP-partitie en klikt op Formatteren. Dit zal alleen gevraagd worden wanneer je gebruikmaakt van een USB-stick. In alle andere gevallen wordt de juiste partitie geselecteerd.

Windows partitie aanmaken op een Mac

Windows installatie uitvoeren en voltooien

Zodra je bovenstaande hebt voltooid kun je aan de slag met de installatie van Windows. Dit is het proces van Microsoft zelf. Denk hierbij aan het installeren van het besturingssysteem en het instellen van het netwerk, account, voorkeuren en meer. Ook moet je in dit proces de licentiecode (key) invoeren. Volg de aanwijzingen op het scherm om de installatie van Windows te voltooien.

Wisselen tussen Windows en macOS op een Mac

Zodra Windows is geïnstalleerd kun je beide besturingssystemen gebruiken op je Mac. Het eenvoudigste om te wisselen (switchen) is de Mac opnieuw op te starten. Druk zodra het scherm volledig uitgeschakeld is de option⌥-toets in tot de opstartschijven getoond worden. Druk op de pijltoetsen om Windows te selecteren. Druk op enter om de Mac met dit besturingsysteem op te starten.

Vanuit macOS (OS X) kun je ook via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Opstartschijf wisselen. Vanuit Windows kun je onderaan in het systeemvak (^) klikken op 'Boot Camp' (grijze ruit) en meteen herstarten en macOS (OS X) opstarten.

windows gebruiken op een Mac

Boot Camp up-to-date houden vanuit Windows

In Windows vind je de applicatie 'Apple Software-updates' terug. Via deze weg kun je updates, drivers, etc. installeren voor Boot Camp. Uiteraard moet je ook Windows up-to-date houden. Dit kan via de officiële weg van Microsoft zoals is ingebouwd in het systeem.

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt17/03/2017 11:29
Categorie Handleiding, Windows
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • Windows 10 op mac zo goed als geïnstalleerd maar als ik windows installeer dan geeft hij na de installatie aan niet opnieuw op te kunnen starten en is de installatie mislukt…? Iemand ideeen?

    Beantwoorden
  • Als ik het probeer slaat de windowsinstallatie vast met de melding geen schijfpartitie aan te kunnen maken of vinden terwijl de partitie die bootcamp er voor heeft aangemaakt is geselecteerd (formateren en vernieuwen van dat deel is dan ook niet mogelijk

    Beantwoorden
  • Als alles goed is zal macOS via bootcamp windows rechtstreeks op de Mac installeren, tenzij je ervoor hebt gekozen dit op een externe harde schijf te doen. Dus als het rechtstreeks op de Mac plaatsvindt is het niet meer nodig de USB steeds gekoppeld te houden.

    Beantwoorden
  • Na de installatie van Windows 10 op een USB stick , is het daarna nog verplicht om de USB stick constant aangesloten te houden. Of kun je gewoon wisselen tussen Mac OS en Windows zonder USB?

    Beantwoorden
  • Ik heb geprobeerd windows te installeren met bootcamp , na een tijdje moet ik de windows schijf verwijderen maar mijn eject knop werkt niet als ik in de installatie zit en kan dus niet verder…. hoe krijg ik die schijf eruit ? om verder te gaan ?

    Beantwoorden
  • Vreemd, mij een raadsel dan.

    Beantwoorden
  • De MacBook draait op OS X High Sierra. Dus daar zou het niet aan mogen liggen. MacBook is trouwens een late 2011.

    Beantwoorden
  • BJB, dan heb je waarschijnlijk nog een oude os x software draaien, volgens mij wordt windows 10 pas ondersteund vanaf macOS Sierra.

    Beantwoorden
  • Ik wil ook graag bootcamp gebruiken en ik heb een ISO van windows 10op een nieuwe USB stick. Alleen komt bootcamp met de mededeling dat alleen windows 7 en 8 ondersteund worden en geen windows 10. MacBook is van begin 2011. Hoe nu verder?

    Beantwoorden
  • @Edwin dat heb ik nog niet getest, ik kan er dus niet met zekerheid op reageren. Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl
    Onze experts en leden weten misschien meer…

    Beantwoorden
  • Partitioneren lukt niet met een AFPS schijf?

    Beantwoorden
  • Klopt, is bij mij weten niet mogelijk.

    Beantwoorden
  • En hoe een backup maken van bootcamp ?
    Timelachine weigert deze partitie te backuppen.

    Beantwoorden
  • Er schijnen ook Macs te zijn (waaronder ook de mijne), die na een bepaalde Windows 10 update crashen en in een ‘automatic repair- loop terecht komen.
    Naar verluidt komt het door een Intel driver. Geen van de drie partijen (Intel, Apple en Microsoft) schept daar duidelijkheid over. Jammer, voor mij geen Bootcamp dus.

    Beantwoorden
  • Op zich een goede tip. Dank je wel. :-)

    Voor degenen die niet een Windows /systeem/ behoeven maar slechts enkele Windows /programma’s/ is er minstens CrossOver (betaalde vorm van Wine, bestaat “dus” ook voor Windows programna’s onder Linux).
    Werkt niet voor alle programma’s, niet voor alle mogelijkheden, niet voor alle sneltoetsen.

    Zelf streef ik naar gebruik van “native” apps onder elk besturingssysteem, maar drie programma’s gebruik ik met dank aan CrossOver onder macOS en Linux: Total Commander, IrfanView en WinRAR. (Ja, ik heb vermoedelijk alle TC-klonen voor macOS.)
    Twee programma’s waarvoor ik nog steeds een Windows computer moet gebruiken zijn Account Pro (werkt niet onder Windows 8 en later) en Namo Web Editor. (Namo is wel WYSIWYG, maar voegt geen HTML toe als ik dat niet wil. Nog steeds geen passende vervanger gevonden.)

    Beantwoorden
  • Een tip voor mensen die Windows 7 of eerder willen installeren: download een iso van Windows 10 op http://aka.ms/win10nl, mount deze met de preview version van Demon Tools en maak vervolgens een Boot Camp partitie aan. Als je Mac vervolgens herstart om Windows daadwerkelijk te installeren, zal deze vragen om een dvd, vervolgens kun je iedere versie van Windows installeren.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store