17 oktober 2014

Yosemite: Een installatie USB stick maken

3 min leestijd
Yosemite: Een installatie USB stick maken
Gevorderden
3 min leestijd

OS X Yosemite brengt vele nieuwe functies met zich mee en is gratis te downloaden in de Mac App Store. Je hoeft dus geen fysiek product te kopen, hier zit echter ook een nadeel aan. Mocht je Mac opeens problemen ondervinden, dan heb je geen CD/DVD om OS X Yosemite te herinstalleren. Je kan je Mac dan herinstalleren via cmd⌘+R tijdens het opstarten, meer uitleg hierover vind je hier terug.

Daarnaast is het altijd handig om een bootable USB stick te maken waarmee je Yosemite kunt herinstalleren. Het maken van zo'n bootable USB stick is zeer eenvoudig en kan worden gedaan in slechts 2 stappen.

Wat heb je nodig? Een USB stick van minimaal 8 GB (groter mag natuurlijk ook), dit mag natuurlijk ook een externe harddisk/SSD zijn.

1. Download OS X Yosemite in de Mac App Store

Om een bootable USB stick te maken heb je natuurlijk de OS X Yosemite installatie nodig. Deze kun je downloaden in de Mac App Store met behulp van Mac waarop minimaal OS X 10.6.8 is geïnstalleerd. Mocht je al gebruik maken van OS X Yosemite dan kun je het installatie-bestand gewoon opnieuw downloaden in de Mac App Store.

Schermafbeelding 2014-10-17 om 18.00.23

Wanneer je OS X Yosemite eenmaal gedownload hebt, zul je zien dat de installer automatisch word opgestart. Stop de installer, dit kun je doen door met de secundaire muisklik het programma in het dock te sluiten. Het rode kruisje zal in de meeste gevallen niet zichtbaar zijn.

2. Bootable OS X Yosemite USB stick maken

Plaats de USB stick in je Mac. Om een Bootable USB stick te creëren, heb je het OS X Terminal nodig, deze kun je terugvinden in: Programma's ▸ Hulpprogramma's ▸ Terminal. Start OS X Terminal en gebruik het onderstaande commando.

Let op dat je op de plaats van 'appletips', exact dezelfde naam typed als de naam van je USB stick. Je kunt de onderstaande commando eenvoudig aanpassen in bijvoorbeeld Teksteditor, selecteer het gehele commando door drie keer achter elkaar op 'sudo' te klikken! Wil je het commando niet aanpassen geef je usb stick dan de naam 'appletips'.

Het commando:

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Yosemite.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/appletips --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Yosemite.app --nointeraction

Wanneer je de bovenstaande regel juist hebt ingevuld, druk je op Enter. Terminal zal vervolgens om je wachtwoord vragen voordat het commando daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Het maken van een bootable USB stick met OS X Yosemite, zal flink wat tijd in beslag nemen (15 a 30 minuten, afhankelijk van hoe snel je USB stick kan schrijven). In terminal zal je de voortgang kunnen zien. Het word afgeraden om Terminal tijdens dit proces te sluiten, Terminal dient tijdens het gehele proces opent te blijven. De voortgang zal als volgt gaan:

Schermafbeelding 2014-10-17 om 18.26.39

yosemite usb drive iconWanneer het proces afgerond is, kun je Terminal sluiten en is de bootable USB stick met OS X Yosemite aangemaakt. In Finder zul je de USB stick zien als 'Install OS X Yosemite'. Mocht er in de toekomst wat fout gaan met je Mac en dien je hem opnieuw te installeren met een bootable USB stick dan doe je dat als volgt:

• Plaats de USB stick met OS X Yosemite in je Mac en start je Mac op
• Houd de Option toets ingedrukt wanneer je scherm word ingeschakeld
• Kies vervolgens voor de bootable USB stick (als je een USB stick gebruikt, zal deze een oranje icoon hebben)

Een bootable USB stick is erg eenvoudig te maken en erg handig wanneer het nodig is. Voordat de Mac App Store werd geïntroduceerd, kreeg je een CD schijf meegeleverd om Mac OS X opnieuw te installeren. Wanneer je Mac niet goed meer functioneert zul je in de meeste gevallen ook geen toegang meer hebben tot de Mac App Store. Daarom is het verstandig om een USB stick aan te maken.

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt05/02/2015 15:59
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  49 reacties


Reacties

  • Gregor
    17 oktober 2014 om 19:21

    Als je een dergelijke USB gebruikt krijg je dan een “clean installation” of blijven de eigen bestanden bestaan?

  • Henk
    17 oktober 2014 om 19:34

    Wordt er via installatie vanaf USB ook een recovery partitie aangemaakt?

  • freddy
    17 oktober 2014 om 20:26

    Lukt niet krijg volgende foutmelding
    sudo: /Applications/Install OS X Yosemite.app/Contents/: command not found

  • Ronny
    17 oktober 2014 om 21:56

    Speelt de formatering (FAT32 of HFS+) een rol ?
    Bestond er niet zoiets als Disk Maker X ? Daarmee heb ik een tijdje geleden een oudere iMac21 een nieuw leven gegeven met Mavericks.
    Werkt dit ook met Yosemite ?

  • Ron
    17 oktober 2014 om 23:01

    Vraag: Ik op 17-10 Yosemite geïnstalleerd vanuit de apple store, dit allemaal perfect verlopen. Middag keek ik naar updates en dat stond ook een Yosemite update bij via Apple, deze heb ik ook geïnstalleerd en blijkt dat dit dezelfde software is (hoe dom kan ik zijn, zal wel slecht gelezen hebben). Anyway alles werkt perfect maar…….. Als ik wil afsluiten volgens de normale weg Apple logo – zet uit, dan schuift het dock voor 80% naar beneden en blijft hangen tot zwart scherm (uit).
    Is dit een fout door de dubbele installatie of hebben meer gebruikers dit ervaren?

    Graag hoor ik van de meer ervaren gebruikers!

    MVG Ron

  • Rob van Hees
    17 oktober 2014 om 23:10

    Wanneer gaan we het nou eens leren met z’n allen ?!:
    Altijd een CLEAN install doen van een major OSX update.

    Voor het installatie proces dus eerst schijfhulpprogramma kiezen en dan disk wipen.
    Uiteraard heb je van te voren alles gebackupped wat je wilde en weet je dat je al je programma’s weer opnieuw zal moeten installeren, als je het tenminste allemaal op de meest “schone” manier wilt doen.

  • Max
    18 oktober 2014 om 4:45

    @Rob van Hees

    “Altijd een clean install doen van….”

    Hmmm, ik draai al sinds 2008 deze install, geupgrade van 10.6, 10.7, 10.8, 10.9 en nu 10.10. Heb aan alle developer programma’s meegedaan, ik denk dat deze installatie (origineel op een iMac, daarna op een Macbook Pro en nu op een nieuwe rMBP) inmiddels wel 15x geupgrade is en op 3 verschillende machines heeft “gewoond”, nog nooit geen onoplosbare problemen gehad. Performance is ook goed als ik het vergelijk met de machines in de Apple Store. Ik lees logfiles op de console als er iets is en los het op. Denk je dat ik een clean install zou moeten overwegen? Waarom denk je dat?

  • Nils Breunese
    18 oktober 2014 om 6:17

    Ik heb ook sinds mijn eerste Mac in 2004 nog nooit een clean install gedaan en gewoon lekker altijd een upgrade. Ik heb geen klachten.

  • Ton
    18 oktober 2014 om 7:41

    Ik gebruik Carbon copy cloner mooi kloon programma zoadra ik een goede instalatie heb kopieer ik de installatie naar een oude harde schijf,

  • B.M.L. Warrens
    18 oktober 2014 om 8:25

    @Ron, wat ik in zo’n geval doe is een back-up maken met Time Machine. Starten vanaf de USB-stick met de option knop ingedrukt. Eerst de HD te wissen met Schijfbeheer, vervolgens een installatie uit te voeren met herstel via Time Machine. Daarna kun je er soms nog voor kiezen om daar overheen nog een clean install te doen zodat bepaalde problemen in OS X nog worden gefikst die er misschien vanuit je Time Machine op terecht zijn gekomen. Succes

  • Kees g
    18 oktober 2014 om 9:23

    Is er geen makkelijkere manier om zo n USB stick te maken dan via terminal. Ik meen dat ik voor Mavericks een stick gemaakt heb met het schijfhulpprogramma

  • Peter de Groot
    18 oktober 2014 om 9:59

    Ik vraag me af of het maken van een dergelijke USB stick zinvol is.
    In Mavericks maakte ik er 1. Dat heeft nooit gewerkt!.
    Volgens Apple kan dat sinds Mavericks ook niet meer. Zij geven aan dat via cmd-r altijd een versie beschikbaar is.

  • Wesley Fabry
    18 oktober 2014 om 10:04

    @Peter, hoe moet niet, maar dia de USB-stick heb je de mogelijkheid zonder een internet verbinding dan je Mac te herstellen. Via jouw optie kun je hier teruglezen: http://www.appletips.nl/een-mac-opnieuw-installeren-met-os-x-yosemite-clean-install/

  • Kor
    18 oktober 2014 om 10:51

    Ja, zo’n USD stick is makkelijk als je meerdere Macs wilt updaten en je zoals ik een niet al te snelle Internet verbinding hebt. Bedankt voor dit artikel Wesley. Het is me gelukt om op deze manier een bootable USB stick te maken.

    Inmiddels is het programma DiskMaker X beschikbaar voor Yosemite, de link is:
    http://liondiskmaker.com

  • Ron
    18 oktober 2014 om 10:59

    @Rob van Hees: Hallo Rob, daar heb je natuurlijk een punt, naar mijn inzien en gekregen info zie ik dat NU ook in Merci!!

    @B.M.L Warrens
    Ben nu bezig met de Back-up, Yosemite staat al op een externe HD, en vandaar uit doe ik een clean install.
    Jij ook merci voor je reactie!!!

    MVG Ron

  • makasa
    18 oktober 2014 om 12:53

    @ freddy geef je usb stick de naam appletips dan werkt ht wel zoals is uitgelegd.

  • Erik
    18 oktober 2014 om 13:30

    Ik heb Yosemite draaien vanaf een USB nu, geïnstalleerd via de installer op een 16GB.
    Dit om eerst eens te proberen omdat er altijd kinderziektes zijn.
    Echter vanaf de USB drive is het wel een stuk trager.
    Hoe kan ik dat versnellen?

  • Michel
    19 oktober 2014 om 10:55

    Ik heb nu een Bootable OS X Yosemite USB stick gemaakt.

    Maar ik wil nu het gedownloade bestand van ruim 5 GB weer verwijderen van mijn disk?

    Hoe moet ik dit doen? Waar kan ik het bestand vinden?

    Groet, michel

  • Martin
    19 oktober 2014 om 11:59

    De volledig procedure gevolgd een USB te maken. Om een of andere reden lukt het mij niet om de paswoord in de terminal toe te voegen?

  • harry
    19 oktober 2014 om 15:23

    copy to disc failed….

    mac “ziet” nu zelfs stick niet meer…

    argggg

  • Kor
    19 oktober 2014 om 15:40

    @Michel de installer staat in je Programma’s folder, je kunt de installer naar de prullenmand slepen.

    @Harry Start uit de Hulpprogramma folder het Schijfhulpprogramma, zie je de USB stick daar?

  • Frits
    19 oktober 2014 om 16:22

    Na de commandoregel in de terminal te hebben ingevoerd, krijg ik een foutmelding op —nointeraction. Commando kent hij niet

  • Kor
    19 oktober 2014 om 19:44

    @Frits
    Wat voor foutmelding? —nointeraction is een parameter van het createinstallmedia programma, het lijkt me stug dat createinstallmedia dat niet kent. Zijn alle paden goed? Klopt de naam van je USB stick? Staat de Yosemite install App wel in de Programma’s map? Allemaal zaken die goed moeten zijn, anders werkt het niet.

  • Frits
    19 oktober 2014 om 20:39

    @Kor
    createinstallmedia: unrecognized option `–nointeraction
’
    Usage: createinstallmedia –volume –applicationpath [–force]

    Arguments–volume, A path to a volume that can be unmounted and erased to create the install media.
    –applicationpath, A path to copy of the OS installer application to create the bootable media from.
    –nointeraction, Erase the disk pointed to by volume without prompting for confirmation.

    Example: createinstallmedia –volume /Volumes/Untitled –applicationpath “/Applications/Install OS X Yosemite.app”

  • kor
    19 oktober 2014 om 23:44

    Er is toch nog wat fout ingegeven. Probeer eens het commando op de volgende manier:
    sudo “/Applications/Install OS X Yosemite.app/Contents/Resources/createinstallmedia” –volume “/Volumes/appletips” –applicationpath “/Applications/Install OS X Yosemite.app” –nointeraction

    Uiteraard appletips vervangen door de naam die de USB stick heeft.

  • kor
    19 oktober 2014 om 23:46

    Het hele commando op één lijn.

  • Frits
    20 oktober 2014 om 10:47

    @Kor,

    Dank voor je hulp. Het is gelukt

  • jeroen
    20 oktober 2014 om 12:56

    Met bovenstaande instructies lukte het niet. Optie twee op deze site deed het wel voor mij..

  • Guy
    20 oktober 2014 om 23:50

    Misschien een wat domme vraag, maar kan je dit ipv op een USB stick te plaatsen ook een SD card gebruiken?

  • freddy
    21 oktober 2014 om 10:23

    met DiskMaker X een fluitje van een cent

  • Michel
    21 oktober 2014 om 17:04

    Kor, bedankt!

    Heb hem weer eraf!

  • Irish
    22 oktober 2014 om 15:26

    kan iemand mijn vraag beantwoorden waarom ik mijn password in terminal niet kan ingeven?
    Ik ben nl bezig om Yosemite te kopiëren in terminal. Alles is gelukt, maar de cursor achter password doet niets

  • Wesley Fabry
    22 oktober 2014 om 16:00

    @irish als je een password invult in terminal wordt dit niet weergegeven, ook geen sterretjes, bolletjes, je moet dan gewoon je password invullen en onmiddellijk op enter drukken. Wil je toch iets zien moet je deze tip eerst uitvoeren: http://www.appletips.nl/terminal-wachtwoord-sterretjes-activeren/

  • Peerke
    30 november 2014 om 10:42

    Na de USB stick gemaakt te hebben (terminal commando gekopieerd en geplakt) aan de installatie begonnen, dit leek goed te gaan.

    De laatste seconde van de installatie duurde een eeuwigheid en kreeg tot slot de volgende fout melding
    “dit exemplaar van het OS X Yosemite installatie programma kan niet worden gecontroleerd. het is mogelijk dat de software beschadigd is of dat er mee is geknoeid tijdens het downloaden”

    Resultaat een Mac met een lege schijf

  • Kevin
    19 december 2014 om 8:42

    Kan je ook OS X downloaden in windows en op je usb zetten en daarna in een mac zetten?

  • Gerrit
    30 januari 2015 om 23:57

    Een prima instructie. Er ontbreekt maar een ding in de uitleg. Je USB moet MAC OSX UITGEBREID (journaled) geformatteerd zijn. Anders werkt het niet. Je nieuwe USB is waarschijnlijk Windows FAT 32 geformatteerd. Open het SCHIJFHULPPROGRAMMA in PROGRAMMAS (zie het blauwe mapje in je dock)/HULPPROGRAMMAS . In de linkerkolom zie je de schijf van je Mac en daaronder de naam van je USB (bijv. Kingston), klik op die naam en kijk hoe die geformatteerd is. Als niet de bovenstaande format, klik dan op wissen en verander de naam van de USB (bijvoorbeeld appletips) en kies de structuur MAX OSX UITGEBREID (journaled), klip op opties en kies GUID, dan op pas toe, daarna op partitioneren. Na een paar seconden is de USB geformatteerd en werkt de instructie wel.

  • Jean
    23 februari 2015 om 19:47

    Mijn alu toetsenboard werkt gedeeltelijk niet meer
    De f toetsen en de tab en lock doen het wel
    de overige letters doen niets meer Ik heb al het toetsenboard verwijderd en geprobeerd het opnieuw te linken met bluetooth zelfs dat lukt niet meer
    omdat hij een link code vraagt die ik dus niet kan intoetsen Heeeeeeeeeeeeeelp pleaaaaaaaaaaaaase

  • Younes
    25 maart 2015 om 22:10

    momenteel heb ik Yosemite al in mijn pro, maar als ik het wil downloaden om ermee een USB installatie te maken ,
    weigert de app store het te downloaden.
    dan opent er zich een venster met: WE KONDEN UW AANKOOP NIET VOLTOOIEN -OS X Yosemite is al op deze Mac geïnstalleerd.

    kan er iemand helpen ??
    MVG

  • Tobias
    3 april 2015 om 19:21

    Help, MBP geeft aan dat het programma beschadigd is of ermee is geknoeid. Kan het nu niet installeren.

  • Ruud
    9 april 2015 om 15:26

    Bij mij gaat het als volgt (weet niet of het juist is) ik start op met de option toets en USB kies de USB en install nu krijg ik het witte Apple logo met install balkje en na een min of 5 start het hulpprogramma ik heb hier gekozen voor install OSX opnieuw of werk bij dan start OSX Yosemite 10.10 dus er staat geen 2 of 3 achter, de computer is nu bezig ben benieuwd wat het wordt zet hij de oorspronkelijke versie terug of heb ik de laatste nieuwe

  • Oscar Löhmer
    30 april 2015 om 15:39

    Is het niet eenvoudiger te herinstalleren met de meegeleverde Lion disc en daarna te upgraden naar yosemite?
    Ik denk dat je dan al die tijdrovende probleempjes niet zult hebben?!

  • Pieter
    30 mei 2015 om 8:53

    Clean install is ALTIJD het beste idee, spreekt toch volledig voor zich? Ik ga akkoord dat op Windows computers het verschil veel groter is, doch mag het effect van een clean installation op mac ook niet onderschat worden.

    Ik ga er nog eens aan beginnen, na elke update en elk half jaar ga ik voor een clean install.

  • Thijs
    12 juli 2015 om 17:43

    Bij de volgende foutmelding:

    “dit exemplaar van het OS X Yosemite installatie programma kan niet worden gecontroleerd. het is mogelijk dat de software beschadigd is of dat er mee is geknoeid tijdens het downloaden”

    dient de datum opnieuw ingesteld te worden via terminal, zie: https://bensmann.no/changing-system-date-from-terminal-os-x-recovery/

    Oorzaak is waarschijnlijk een losgekoppelde batterij.

  • Raymond
    25 augustus 2015 om 20:53

    Goede tip dit, ik heb net mijn iMac opnieuw geïnstalleerd vanaf de USB stick.
    Hoe kun je het gedownloade bestand verwijderen, waar staat het? Het staat nu nog op mijn schijf en neemt aanzienlijk wat ruimte in.

  • Gerard
    29 september 2015 om 10:57

    Mijn harde schijf ivan mijn macbook s gecrashed en nu wil ik hier een SSD in plaatsen. Kan je op deze manier dan ook Yosemite installeren?

  • Sjoerd
    3 oktober 2015 om 20:53

    Thijs, bedankt!! De datum goed instellen lostte dit probleem ook bij mij op.

  • Rinus
    24 december 2015 om 20:16

    Hallo, ik heb een iMac via het werk gekregen. Nu is het zo dat de laatste gebruiker de harde schijf heeft gewist en ik het OS niet terug kan zetten, want hij vraagt naar het Apple id van de laatste gebruiker. En die heb ik niet. Iemand een idee hoe ik er weer een OLS op krijg?

  • Canticleer
    7 mei 2016 om 20:08

    Dag iedereen,

    Wanneer ik OS X Yosemite probeer te installeren, krijg ik ook de boodschap:

    “Dit exemplaar van het OS X Yosemite installatie programma kan niet worden gecontroleerd. Het is mogelijk dat de software beschadigd is of dat er mee is geknoeid tijdens het downloaden”

    Datum en tijd kloppen wel op mijn MacBook Pro, niettemin heb ik de richtlijnen gevolgd om via Terminal datum en tijd in te stellen. Helaas zonder effect. Een nieuwe poging om Yosemite te installeren eindigt met dezelfde boodschap als hierboven.

    Is er iemand die een idee heeft hoe ik dit oplos en uiteindelijk toch nog Yosemite op mijn MacBook Pro geïnstalleerd krijg? Dank je wel.

Een reactie toevoegen:

Ik ga akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen [privacy]



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store