18 oktober 2014

YosemiteOS X: Het berichtencentrum met widgets

berichtencentrum logo OS X

Mail, berichten, nieuws, twitter en foto’s, veel applicaties in OS X maken gebruik van het berichtencentrum en notificaties. Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en berichten. Nieuw in OS X Yosemite zijn de widgets in het berichtencentrum en de nieuwe indeling die het berichtencentrum herverdeeld in ‘Vandaag’ en ‘Berichtgeving’.

Bij deze laatste optie krijg je een overzicht van alle (gemiste) notificaties die de aanwezige applicaties op je Mac genereren of van websites vanuit Safari (bijvoorbeeld onze meldingen). Het tabblad ‘Vandaag’ is nieuw in OS X en hier krijg je een handig overzicht van verschillende widgets. Zo kun je snel het weer, je agenda activiteiten, de rekenmachine, herinneringen , enzovoorts bekijken.

berichtencentrum overzicht

De gehele ‘Vandaag-optie’ kun je aanpassen naar eigen wensen, dit doe je via de optie ‘Wijzig’ die je onderaan het berichtencentrum terugvindt. Hier kun je widgets toevoegen, verwijderen en verplaatsen via de daarvoor bestemde knoppen, verplaatsen kun je door een widget te slepen naar een gewenste plaatst via de drie horizontale strepen. Widgets kunnen ook geleverd worden door applicaties van derden en worden verwerkt in de apps die je kunt downloaden in de Mac App Store.

berichtencentrum widgets

De instellingen voor het berichtencentrum zijn nog steeds terug te vinden via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Berichtgeving. Hier kun je applicatie de toegang tot het berichtencentrum ontzeggen, aanpassen of de Niet-Storen functie beheren.

Het berichtencentrum kun je raadplegen via het symbool in de rechterbovenhoek in de menubalk of door met twee vingers van rechts naar links te vegen vanaf de rand van je Trackpad of muis. Pushnotificaties ontvangen van appletips? Dat kan, hoe lees je in dit artikel.

Meer over OS X Yosemite kun je hier terugvinden.Reacties


 • Timosha

  18 oktober 2014 om 11:43

  Er zitten wel een aantal enerverende bugs in het Notification Center. De instellingen in de Notifications prefpane worden na een reboot terug op de default instellingen gezet.

  Op sommige Macs verschijnen na de Yosemite update de standaard widgets niet in het Notification Center. Dat is allemaal wel op te lossen met veel geknoei onder de motorkap maar het blijft irritant.

  Heb bug reports infediend voor die problemen.

 • Frank

  18 oktober 2014 om 11:48

  Ik had dat ook al gemerkt.
  Met name de niet storen optie is zelf onverstoorbaar en laat zich niet instellen.
  Apple en update’s blijft tobben tegenwoordig.
  Overigens voelt het hele OS voor mij nog niet lekker aan, ik moet echt wennen aan die nieuwe Bart Smit looks……. Ik baal er echt van dat Apple er nooit voor kiest om ook een ” classic” skin aan te bieden.

 • peter

  18 oktober 2014 om 21:15

  Is inderdaad een vreselijke irritante bug, zat er bij de beta al in.

 • Rene

  19 oktober 2014 om 11:09

  Jammer dat bij de vorige schrijvers zoveel, of althans enige bugs in Yosemite zitten. Ik moet eerlijk zeggen, zowel bij iOS8 als Yosemite kan ik geen enkele bug constateren. En Yosemite? fantastisch! Ben er erg blij mee! Alles blijft gewoon intuïtief werken.
  Maar… ik krijg geen notificaties van Appletips. Dat probleem blijft.

 • Wesley Fabry

  19 oktober 2014 om 12:06

  @Rene het berichtencentrum heeft een bug met notificaties van derde. Beste is via Safari ▸ Voorkeuren ▸ Meldingen ▸ Appletips verwijderen en dan via onze website opnieuw te bezoeken weer toestaan. Hierna kun je het beste het berichtencentrum activeren, onderaan op het tandwiel klikken. Appletips moet hier tussen staan en geactiveerd zijn. Dit geldt ook voor notificaties van derde.

 • Geert

  19 oktober 2014 om 21:57

  Hoi
  Ik ben pas overgeschakeld van pc naar Apple. Mijn agenda kwam bij vorig besturingssysteem keurig in de berichtencentrale. Nu met update naar Yosemite kan ik de agenda wel toevoegen maar er blijft constant staan ‘geen activiteiten’. Hoe krijg ik de inhoud van mijn agenda terug in de berichtenbalk ? Nog iemand hetzelfde probleem ?
  Alvast dank.

 • Hans

  20 oktober 2014 om 0:24

  Om widgets te kunnen toevoegen/verwijderen, moet ik op de knop [wijzig] klikken onderaan in het scherm.
  Als ik dat doe verdwijnt de balk geheel van het scherm en gebeurd er verder niets.
  Ik wil die aandelen optie verwijderen, want daar heb ik niets mee..
  Maar ja hoe kan ik dat nu doen..
  Is dit een bug of doe ik iets verkeerd..

 • Rene

  20 oktober 2014 om 11:21

  @Wesley Zonder enige aanpassing verscheen er vanmorgen weer een bericht van appeltips. Geen idee hoe dat kan maar het werktin ieder geval weer! Goed werk!

 • Wesley Fabry

  20 oktober 2014 om 11:28

  @rene dat is fijn om te horen, bedankt voor het melden!

 • Joep

  20 oktober 2014 om 16:24

  Ik heb het zelfde probleem als Geert, ook bij mij blijft er bij de Agenda widget in het Berichtencentrum “Geen activiteiten” staan. Terwijl er toch echt heel wat activiteiten in mijn agenda staan?

 • Hans

  20 oktober 2014 om 22:08

  Blijkt erg gevoelige plek te zijn om op [wijzig] te klikken en om dus de widgets te kunnen toevoegen/verwijderen.
  Het werkt nu gelukkig bij mij.

 • William

  22 oktober 2014 om 11:16

  Ik kan helemaal niets aanklikken in het berichtenvenster. Alles staat er wel, maar zowel kalender-items als todo’s zijn niet clickable. Zowel op mijn mini als macbook pro. Bij jullie werkt dit allemaal wel?

 • janze

  24 oktober 2014 om 0:31

  Ah, ben niet de enige.
  Er verschijnen geen berichten en herstarten zet de preferences terug op default. Apple, doe er wat aan.
  Wel een fraai OS.

 • Jane

  26 oktober 2014 om 15:48

  Elke keer als ik mijn Imac opnieuw opgestart heb zijn mijn meldingen van iMessage (die ik uitgesteld heb via systeem => berichtgeving => berichten => en dan alles uit vinken en geen stroken) weer zichtbaar.

  Wat kan ik hier aan doen? Wordt er helemaal gek van.. Ik wil die berichtgeving namelijk helemaal niet zichtbaar

 • Daantje

  14 november 2014 om 17:24

  Na update naar Yosemite zelfde probleem als velen voor mij… notificatie widgets toevoegen is onmogelijk. Klik op de button wijzig en je komt terecht in de itunes app store “notificatie centrum widgets” vervolgens staat daar niks in.

  Iemand een link waar en hoe ik dit kan herstellen?

 • Wesley Fabry

  14 november 2014 om 17:28

  @daantje

  dat klopt, maar is een bug van Apple, in de Mac App Store kun je ze terugvinden. Apple heeft ze zelf uitgelicht bij ‘Great apps for OS X Yosemite’.

 • Dino

  24 juni 2015 om 10:57

  Het is al een wat ouder topic, maar iemand enig idee of het venster ook vast te zetten is?

  Ik hoor het graag!

  MvrGr. Dino

 • Ineke

  18 januari 2016 om 11:15

  Heb een Apple tablet en iPhone gekocht en ook,bij mij werkt de agenda widget niet en blijft hij leeg. Is er al een oplossing voor dit,probleem ?

 • George

  7 januari 2017 om 19:07

  Wat een vreselijke inbreuk op je rust, die berichten op je Mac. Hoe kan ik het berichtencentrum voorgoed UIT zetten?

 • Wesley Fabry

  7 januari 2017 om 20:45

  @george  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Berichtgeving. Hier kun je per applicatie de toegang tot het berichtencentrum ontzeggen of aanpassen

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!