8 november 2014

YosemiteOS X: iCloud Drive offline gebruiken

iCloud Drive logo

Met behulp van iCloud Drive worden alle bestanden gesynchroniseerd met al je apparaten via iCloud. Dit houdt in dat je een document zowel op je Mac, iPhone, iPad, PC en zelfs online kan bekijken en bewerken.

Dit heeft als voordeel dat je overal je bestanden kunt raadplegen en bewerken. Naast de applicaties die standaard gebruikmaken van iCloud kun je vanaf OS X Yosemite ook mappen aanmaken in je iCloud Drive met behulp van Finder.

Veel gebruikers denken dat iCloud Drive op je Mac een online dienst is en deze geen opslagruimte inneemt op je Mac, maar niets is minder waar. Alle bestanden worden offline bewaard (lokaal) in deze map, iCloud drive zorgt ervoor dat de bestanden worden gesynchroniseerd met al je apparaten en dat er een kopie aanwezig is in iCloud.

icloud drive finder

Deze dienst werkt dus precies hetzelfde als diensten zoals Dropbox en Google Drive. Heb je geen internetverbinding, dan kun je vooralsnog de documenten in iCloud Drive bekijken en bewerken. Zodra je Mac weer verbinding heeft met het internet zal deze automatisch alle documenten synchroniseren en bijwerken in iCloud.

Iedereen beschikt over 5GB gratis iCloud opslag, wil je meer dan kun je deze uitbreiden op verschillende manieren. De prijzen zijn schappelijk, zo heb je al 200GB iCloud opslag voor slechts €3,99 per maand. Meer uitleg vind je hier op appletips.

Meer over OS X Yosemite kun je hier terugvinden.Reacties


 • Eduard

  8 november 2014 om 10:55

  Helaas is het met iCloud Drive niet mogelijk om alleen bepaalde mappen te synchroniseren voor offline gebruik (iets wat met Google Drive, Dropbox, One Drive etc wel kan). Tenzij ik me vergis?
  Hierdoor het bijna onmogelijk om al je bestanden in de iCloud te zetten als je een mooie MacBook hebt met een SSD van doorgaans 256Gb.

  Hopelijk wordt dit feature binnenkort toegevoegd.

 • Ronald

  8 november 2014 om 11:34

  Vandaag ontving ik de nieuwe iCreate, alles over Yosemite is waar ik op zat te wachten, ik beschikte al over jullie uitgave Yosemite voor beginners, maar daar vond ik niet wat ik met name zoek…..de werking van de iCloud Drive in detail, ik bedoel met detail waar ik die vind op mijn iPhone 6plus dan wel op de iPad mini retina…….Nergens.
  Dus meteen naar dit artikel in de nieuwe iCreate, helaas er wordt van alles opgesomd, zelfs wordt er gesproken over ‘er zijn geen grenzen en drempels meer tussen de verschillende apparaten…..helaas blijkt dit in de praktijk wel degelijk het geval.

  Zoeken naar de iCloud Drive op de iPhone of iPad leidt tot niets, zelfs niet via safari is deze te bereiken. Ik ging er vanuit dat ik echt iets over het hoofd zag, want dit moest nu toch kunnen……dus Google raadplegen en daar vind ik het antwoord….Het kan gewoon niet.
  D.w.z. het kan, maar dan uitsluitend v.w.b. de bestanden die met apple programma’s zijn aangemaakt en die een eigen map hebben in de iCloud Drive, bijvoorbeeld Pages…..

  Letterlijk staat er het volgende in het artikel dat ik via Google vond…..(citaat uit het artikel Waar is de iCloud Drive-app in iOS 8?
  22 SEPTEMBER 2014, 15:45 · BASTIAAN VROEGOP)

  Maar er is nog een probleem: er is geen iCloud Drive app in iOS 8. Er is dus geen centrale plek op je iPhone om je cloud bestanden te bekijken.

  iCloud Drive geeft je een map met bestanden in de cloud. Deze map is online toegankelijk, zodat je nooit meer je data kwijtraakt als bijvoorbeeld je computer kapotgaat. In de beta van OS X Yosemite is deze map te vinden in de Finder. Op oudere Macs kun je gewoon inloggen op iCloud.com om je map te bekijken. Heb je een Windows-computer? Dan kun je iCloud voor Windows installeren.

  En op de iPhone, iPad en iPod touch? Daar is geen centrale plek waarin je al je iCloud Drive-bestanden kunt bekijken. Apple wil graag dat je iCloud-ondersteunende apps gebruikt om bestanden in iCloud Drive te openen, zo blijkt uit een tekst op de Apple-website:

  Je upload bestanden naar iCloud simpelweg door ze in iCloud Drive te slepen op een Mac met OS X Yosemite, of een pc met Windows 7 of nieuwer. Of begin een nieuw document in een iCloud-ondersteunende app op je iOS-apparaat.

  Met Pages mag je bijvoorbeeld door de tekstdocumenten in je iCloud Drive-map neuzen. Dit is vergelijkbaar met hoe iCloud voor de komst van iOS 8 werkte. Ergens ook logisch, omdat Apple je heel bewust niet met bestandssystemen laat knoeien op de iPhone en iPad. Maar het zorgt er wel voor dat je met iOS op heel andere manieren met je iCloud Drive-bestanden moet omgaan dan op de computer. Dat terwijl concurrenten zoals Dropbox en Google Drive wel centrale cloud-apps hebben voor iOS.

  Inloggen op de iCloud-website vanaf je iPhone is ook geen oplossing: de site geeft standaard een mobiele pagina, waarop wordt uitgelegd hoe je iCloud op je iDevice instelt. Je kunt de desktopsite opvragen, maar deze werkt in Safari voor iOS 8 niet correct. Hierdoor mag je enkel een deel van de pagina bekijken. Swipen werkt niet.

  Vergis ik me nu, of wordt er al te gemakkelijk gesuggereerd dat ‘alles wat je in de iCloud Drive opslaat, automatisch ook op andere mac’s en iOS apparaten verschijnt……

  Ik hoop nog steeds dat ik, heel dom, iets over het hoofd heb gezien, maar vrees dat dit niet het geval is. Ik hoor graag het tegendeel van u, of een bevestiging van hetgeen hierboven wordt aangegeven, waarvoor bij voorbaat dank.

 • Roy

  8 november 2014 om 17:11

  probeer de app Documents by Readdle eens. Dan kun je alle bestanden in icloud bekijken..

 • Nick Seamore

  8 november 2014 om 17:54

  @Ronald: Als je bijvoorbeeld Pages opend op je iPad of iPhone dan zie je al je documenten in de standaard map. Klik daar nu op de + helemaal links boven naast het delen icoontje en je ziet dan alle mappen die in icloud staan waar je doorheen kan bladeren.

  Is dat wat je miste?

 • Nick Seamore

  8 november 2014 om 17:57

  Vergeten erbij te vermelden dat je na op + geklikt te hebben je dan iCoud aan moet klikken maar spreekt voog zich denk ik.

 • Cloverfield

  8 november 2014 om 18:44

  beetje vreemd artikel. point being?
  dat offline is wel handig met al die WiFi problemen in yosemite :p

 • Cloverfield

  8 november 2014 om 18:44

  beetje vreemd artikel. point being?
  dat offline is wel handig met al die WiFi problemen in yosemite :p

 • Margafromned

  10 november 2014 om 20:08

  Wat verwarrend! Enerzijds wordt iCloudDrive vergeleken met Dropbox (werkt helemaal online). Anderzijds lees ik hier dat alle bestanden ook op de Mac worden opgeslagen (ruimte in beslag nemen!) en dus offline te benaderen zijn . Wat is het nu?

 • JKZ

  11 november 2014 om 21:54

  Ik gebruik iCloudDrive om mijn Keynote-bestanden te kunnen gebruiken op zowel iMac, MacBook als op iPad. In vergelijk met Dropbox (of het vroegere iCloud) duurt de ‘synchronisatie’ via iCloudDrive wel ongelooflijk lang! Soms duurt het wel een halve dag voordat er een key.bestand te gebruiken is op een andere device, dan waar het op is aangemaakt.
  Vergelijkbare ervaringen?

 • François

  17 november 2014 om 12:07

  Ik ben met mijn Mac en MacBook zojuist over naar Yosemite en wil eigenlijk alle bestanden van de Mac en MB standaard in de iCloudDrive gaan opslaan.

  Nu is me duidelijk dat alle bestanden offline op de betreffende ‘machine’ blijven staan en dat die bestanden dus ook de nodige opslagruimte inneemt. Geen probleem, MAAR….. Ik zie in de iCloudDive op mijn Mac dat nu ook de aangemaakte map met bestanden van MacBook hierin zitten.

  Deze MacBook bestanden op mijn Mac nemen nu eigenlijk ongewenste opslagruimte in beslag. Eigenlijk wil ik dus dat bestanden van de Mac of MacBook alleen online in de iCloudDrive worden bewaard en niet ook nog in de andere machine.

  Misschien dat ik iets over het hoofd zien, maar is het mogelijk om dat ergens in te stellen.

  Alvast dank voor de oplossing…….

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!