24 februari 2022

CoronaCheck-app: Toegang tot locaties met een vaccinatie- , herstel- of testbewijs

Bijgewerkt voor de nieuwe maatregelingen
6 min leestijd
CoronaCheck-app: Toegang tot locaties met een vaccinatie- , herstel- of testbewijs
COVID-19
6 min leestijd

De CoronaCheck-app is bedoeld om toegang te krijgen tot sommige events, horeca, sportschool, doorstroomlocaties, culturele locaties, etc. Daarnaast kun je CoronaCheck ook gebruiken voor reizen naar andere landen in de Europese Unie.

De check-app geeft aan dat je gevaccineerd of geboosterd bent, maar ook dat je de ziekte gehad recent hebt of negatief getest bent. De applicatie wordt ontwikkeld dat er zo weinig mogelijk persoonlijke gegevens gedeeld worden en je alleen een 'groene kaart' te zien krijgt. We leggen uit hoe de app werkt en hoe het zit met de privacy.

De CoronaCheck app

Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Voor horeca en organisatoren van evenementen, sport- en cultuuractiviteiten is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen.

CoronaCheck-app uitgelicht

Wanneer je geboosterd of volledig gevaccineerd bent, in het bezit bent van een negatieve coronatest of corona hebt gehad, kan de app een unieke QR-code genereren die door organisaties gescand kunnen worden. Bij het scannen wordt er een groene getoond en je mag deelnemen aan de activiteit.

Waar gebruik je de CoronaCheck-app

Sinds 25 februari heb je de CoronaCheck-app bijna niet meer nodig. De afgelopen weken moest je in het bezit zijn van een 'groen vinkje' om toegang te krijgen tot bepaalde locaties. Dit werd verruimd en hierdoor is de app bijna niet meer nodig.

Je kunt nu ongestoord de horeca, theater, bioscoop, pretpark, dierentuin, musea, etc. bezoeken zonder dat je je coronatoegangsbewijs moet laten zien. Toch is het nog te vroeg om de CoronaCheck-app te verwijderen, in sommige situaties heb je deze namelijk wel nog nodig.

CoronaCheck-app Nederland

Zo is CoronaCheck-app verplicht op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en geen vaste zitplaats hebben, bijvoorbeeld in de nachthoreca of op festivals. Iedereen moet dan een negatieve testuitslag laten zien (1G). Ook bij het reizen naar het buitenland kan de CoronaCheck-app nodig zijn omdat landen nog wel gebruikmaken van het 3G-systeem (testen, vaccinatie of herstel)

ook interessant
Einde van de CoronaCheck-app en CoronaMelder, niet helemaal
Einde van de CoronaCheck-app en CoronaMelder, niet helemaal

Einde van de CoronaCheck-app en CoronaMelder? Niet helemaal, in sommige situaties heb je toch een coronatoegangsbewijs nodig.

Is dit een 'Coronapaspoort'?

Naast een vaccinatiebewijs kun je voorlopig ook een negatieve test koppelen aan de app. Ook kun je een bewijs maken als je corona hebt gehad en bent hersteld (herstelverklaring) om toegang te krijgen tot locaties.

Daarnaast kun je CoronaCheck ook gebruiken om een persoonlijke QR-code te maken voor reizen naar andere landen in de Europese Unie. Dit heet het 'EU Digitaal Corona Certificaat' en wordt erkend in alle EU-landen als bewijs dat je gevaccineerd, geboosterd of negatief getest bent. Dit kan zijn a.d.h.v. een negatieve test, vaccinatie of als je (recent) corona hebt gehad.

ook interessant
CoronaMelder-app: Uitleg werking NL COVID-19-app, privacy en misbruik
CoronaMelder-app: Uitleg werking NL COVID-19-app, privacy en misbruik

Nederlandse CoronaMelder-app waarschuwt je als je een besmet iemand hebt ontmoet. Uitleg werking NL COVID-19-app, privacy en misbruik

Geldigheid QR-code

De geldigheid van het coronatoegangsbewijs wordt op 1 februari 2022 gelijkgetrokken met andere Europese landen. Voortaan is een vaccinatiebewijs nog 270 dagen geldig vanaf het moment van vaccineren en een herstelbewijs 180 dagen. De boostervaccinatie heeft nog geen geldigheid en verloopt dus nog niet.

Voor een geldige QR-code in de CoronaCheck-app is dus een basisvaccinatie jonger dan 270 dagen nodig, een boostervaccinatie, recent herstelbewijs of negatieve testuitslag nodig. Alle papieren bewijzen die tot nu toe zijn uitgegeven, vervallen per 1 april. Klik hier voor meer uitleg.

Hoe zit het met privacy

Een negatieve test is natuurlijk persoonsgebonden. Je wilt immers niet dat personen met het negatieve testresultaat van een vriend alsnog een evenement kunnen bezoeken. Om die reden zal de applicatie toch beveiligd gekoppeld worden aan een persoon, zodat de resultaten betrouwbaar zijn. Degene die de QR-code scant krijgt alleen een groene kaart te zien en niet de reden waarom deze groen is. Om de identiteit te controleren ziet de controleur de eerste letter van je voor- en achternaam en de geboortedag en -maand.

CoronaCheck-app privacy

Daarnaast kun je ook de app gebruik om te reizen binnen de EU. Via deze QR-code worden wel meer gegevens zichtbaar. Dit is afgesproken binnen Europa Digitaal Corona Certificaat. De controleur kan zien of je een testbewijs/vaccinatiebewijs/herstelbewijs hebt. Afhankelijk van het bewijs dat gebruikt wordt, ziet de controleur extra gegevens zoals je volledige voor- en achternaam, geboortedatum, testlocatie, type vaccinatie, etc. Alle gegevens die zichtbaar zijn vind je hier terug.

Hoe werkt de CoronaCheck

De werking van de CoronaCheck is vrij eenvoudig. In de applicatie (versie 2.0 of nieuwer) kun je inloggen met je DigiD of een ophaalcode invoeren om testresultaten of vaccinaties op te halen.

Bewijs dat je niet besmet bent via de CoronaCheck app

Vervolgens wordt het resultaat gekoppeld aan de app en kan er een QR-code worden gegenereerd. Deze code kan dan worden gescand bij o.a. evenementen. Neem je identiteitsbewijs en toegangskaartje ook mee zodat het toegangsbewijs gecontroleerd kan worden met de beperkte info.

ook interessant
Uitwisselen van ID's voor Corona-apps beheren, uitschakelen of verwijderen
Uitwisselen van ID's voor Corona-apps beheren, uitschakelen of verwijderen

Handleiding hoe je het uitwisselen van ID's voor Corona-apps kunt beheren, uitschakelen of verwijderen via de optie blootstellingsmeldingen.

Booster en vaccinatiebewijs toevoegen

Download de CoronaCheck-app voor iPhone of Android en zorg ervoor dat je de recentste versie (2.0 of nieuwer) hebt geïnstalleerd. Volg daarna onderstaande stappen.

  1. Open de app en tik op 'Maak QR-code'
  2. Kies voor 'vaccinatie' of een andere optie
  3. Log in met je DigiD
  4. Volg de stappen op het scherm
Vaccinatiebewijs toevoegen aan CoronaCheck

schermafbeeldingen gemaakt door appletips in testversie

CoronaCheck heeft een koppeling met de systemen van het RIVM én de GGD. Door in te loggen met je DigiD, worden de gegevens automatisch opgehaald en in de app geplaatst. Op deze manier kun je ook een 'Herstelverklaring' aanmaken. Deze toont aan dat je recent corona hebt gehad en daarvan hersteld bent.

Daarnaast moet je de QR-code opnieuw aanmaken na het ontvangen van je Boosterprik. Dit kun je doen door in de app je gegevens opnieuw op te halen. Uitgebreide informatie over het toevoegen van een (booster) vaccinatie- of ander bewijs lees je hier terug.

ook interessant
1G-toegangsbewijs toevoegen aan CoronaCheck-app
1G-toegangsbewijs toevoegen aan CoronaCheck-app

1G-toegangsbewijs toevoegen aan CoronaCheck-app, stappenplan om een negatieve test te koppelen aan de app voor toegang.

Slechts één bewijs per toestel

Je kunt maar voor één persoon een bewijs in de CoronaCheck-app maken. Iedereen heeft dus een eigen telefoon met app nodig. Er wordt wel gewerkt om meerdere bewijzen in één app op te slaan. Geen telefoon? Je kunt ook een QR-code printen. Download en print jouw bewijs op coronacheck.nl/print.

Vaccinatiebewijs toevoegen aan Wallet

Je persoonlijke QR-code is eenvoudig te raadplegen in de CoronaCheck-app, maar je kan ook jouw QR-code en vaccinatiebewijs toevoegen aan Wallet voor iPhone en Apple Watch.

Dit is vooral handig als je de QR-code van meerdere gezinsleden op één smartphone wil hebben. Op steeds meer plekken moet je een vaccinatie- of testbewijs tonen. Niet alleen op het vliegveld, maar ook bij evenementen, restaurants, sportschool, doorstroomlocaties en meer. Met je vaccinatiebewijs in Wallet heb je hem snel ter beschikking, handig als erom wordt gevraagd. In onderstaand artikel leggen we uit hoe je jouw QR-code kunt toevoegen aan Wallet.

ook interessant
QR-code van je vaccinatiebewijs bewaren in Wallet voor iPhone
QR-code van je vaccinatiebewijs bewaren in Wallet voor iPhone

Stappenplan om de lokale of internationale QR-code van je test-, herstel- of vaccinatiebewijs te bewaren in Wallet voor iPhone en Apple Watch

Hoe wordt het coronabewijs gecontroleerd?

Voor toegang tot locaties en activiteiten in Nederland gebeurt dat met de CoronaCheck Scanner. Met deze app checkt een controleur de geldigheid van het test- of vaccinatiebewijs bij de ingang, door de QR-code te scannen.

Als je test- of vaccinatiebewijs geldig is, ziet de controleur een groen scherm. In de Nederlandse QR-code staan daar minimale gegevens bij: de eerste letter van je voornaam, de eerste letter van je achternaam, je geboortedag of geboortemaand. Deze gegevens worden gecontroleerd met je identiteitsbewijs. De controleur ziet aan de Nederlandse QR-code niet of jouw bewijs van een vaccinatie of een testuitslag gemaakt is.

Scannen via de CoronaCheck app voor organisaties

Gebruik is niet verplicht

Door de overheid wordt het niet verplicht om de CoronaCheck-app te gebruiken, je kan ook een papieren bewijs via deze webpagina aanvragen. Of je zo'n bewijs nodig hebt is afhankelijk van het evenement. Wil de organisator of eigenaar meer bezoekers toelaten? Dan is een bewijs verplicht.

CoronaCheck applicatie downloaden

De CoronaCheck-app is te downloaden via onderstaande link en kan gebruikt worden bij verschillende locaties die dit bewijs verplichten.

ook interessant
Wijs op reis met de Reis-app van de Nederlandse overheid
Wijs op reis met de Reis-app van de Nederlandse overheid

Ga je deze zomer op vakantie in het buitenland? Download dan de Reis-app van Buitenlandse Zaken en Douane met reisadviezen en corona-updates

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt28/02/2022 10:55
Categorie Uitleg
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  21 reacties

Reacties

  • dit heeft heel maal geen nut want bij binnen komst van waar je dit moet tonen kan je het als nog buit op de straat het heb op gelopen en dat geeft ie niet aan

    Beantwoorden
  • Het klopt dat een gevaccineerde die positief getest wordt het groen vinkje behoudt. Helaas kan dat niet worden aangepast omdat de CoronaCheck-app niet persoons gebonden is. Je haalt de gegevens wel op, maar daarna kunnen ze alleen gewijzigd worden als je ze zelf aanpast en wordt niet automatisch gedaan. Dus er wordt beroep gedaan op de verantwoordelijkheid van de burger, die blijft thuis als ie positief is. De tekst is overigens niet misleidend, de check-app is gewoon geen waterdichtsysteem. Alles hangt af van de welwillendheid van de burger, maar dat lukt helaas niet altijd. https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5267876/coronacheck-app-groen-vinkje-besmet-coronapas-coronabewijs

    Beantwoorden
  • App zegt niks over wel/niet besmettelijk bij de groep gevaccineerde (grootste groep!)
    Alleen de niet-gevaccineerden krijgen geen groen teken ingeval er geen negatieve test wordt gevonden
    Conclusie: misleidende tekst

    Beantwoorden
  • Gaan we hier serieus een discussie over Covid voeren beste mensen? Gaan we via appletips.nl nu ook al onze meningen doordrukken? Ik hoop dat we daar nu niet te triest voor zijn om dat te doen.

    Beantwoorden
  • Die problemen ervaar ik niet Michiel, mijn QR code kunnen ze gewoon op bovenstaande manier scannen, ook al is ie ‘klein’. Je kan zelf de scanner-app downloaden en testen, werkt gewoon.

    Beantwoorden
  • Even los van dat dit hele QR gedoe niet werkt (zie bijv. ziekenhuisopnames nu) en het extreem onethisch is om toegang te verlenen obv gezondheid, kan je ook gewoon een printje van de code meenemen. Weet je nog iets zekerder dat je privacy gewaarborgd is en er geen andere gegevens lekken. Overheid en privacy is in het verleden vaak niet zo’n hele goede combinatie gebleken en de beloften van de regering nogal vloeibaar.

    Beantwoorden
  • Officieel niet, misschien wel via apps van derden zoals Pass4wallet: https://www.appletips.nl/klantenkaarten-wallet/

    Beantwoorden
  • Kan je de Coronacheckapp ook op je iWatch zetten?

    Beantwoorden
  • Daarom moet er ook een controle plaatsvinden. Na het scannen worden er beperkte gegevens weergegeven. zoals geboortemaand, jaar, eerste letter voor- of achternaam. Officieel moeten deze vergeleken worden met bijvoorbeeld een rijbewijs.

    Beantwoorden
  • Als iemand zijn CoronaCheck app op zijn eigen telefoon zet EN op de telefoon van zijn vrouw (de vrouw is niet gevaccineerd!!), dan houdt het dus in dat een niet gevaccineerde gewoon overal naar binnen mag met de CoronaCheck app van haar man! Klopt dat?

    Beantwoorden
  • Via Pass4wallet kan je hem ook in je wallet van je iPhone zetten, in Pass4wallet is een speciale optie om de QR code te importeren naar de wallet van je toestel. Als je de Corona Check-app b.v. op je iPad of ander toestel zet dan kan je hem daarvandaan via Pass4Wallet inscannen.

    Beantwoorden
  • Wat een onzin allemaal.. ik ga er niet in mee.. laat je niet beïnvloeden door wat andere zeggen en doen..

    Beantwoorden
  • Ik geloof dat wel mogelijk is om op beide toestellen de QR-code aan te maken. De QR-code werkt ook offline, alleen bij het instellen heb je internet nodig.

    Beantwoorden
  • Hallo ik heb 2 telefoobs in gebruik maar niet altijd beide bij .Kan ik de app op 2 telefoons installeren en openzetten ? Heb ik na inloggen internet nodig of werkt het ook zonder eens 1 x app geopend ?mvg

    Beantwoorden
  • Je kunt maar voor één persoon een bewijs in de CoronaCheck-app maken. Iedereen heeft dus een eigen telefoon met app nodig. Er wordt wel gewerkt om meerdere bewijzen in één app op te slaan. Je kunt ook een QR-code printen. Download en print jouw bewijs op coronacheck.nl/print.

    Beantwoorden
  • Piet van diepen

    Hoe krijg ik twee QR code’s op een Corona app

    Beantwoorden
  • QR code voor gevaccineerden nog niet op te halen!!!

    Beantwoorden
  • wat is NL toch een onbeschrijfelijk zielig land aan het worden ?

    Beantwoorden
  • Hoe fraudegevoelig dit wordt valt af te wachten, ook al is alles op dit gebied te misbruiken.
    Je moet alleszins inloggen met je DigiD, de commerciële teststraten met een code kan nog gevoelig zijn.
    Uiteraard kun je ook met het DigiD van een ander inloggen op jouw smartphone, dus de praktijk zal het uitwijzen.
    Wellicht is sowieso verstandig om pas deel te nemen aan mega evenementen als je gevaccineerd bent.

    Beantwoorden
  • De QR-code met actieve tijdsaanduiding zodat een screenshot ongeldig is

    Beantwoorden
  • Als de organisator (oftewel, degene die scant) alleen een groene vink te zien krijgt na het scannen, hoe weet die persoon dan of ie echt de correcte QR-code heeft gescand of dat het misschien een screenshot was van iemand anders (of een afbeelding die gewoon per whatsapp even naar een ander verzonden is). Er is tenslotte geen controle of de groene vink wel hoort bij degene die “zijn zcherm” heeft getoond. Dus lijkt mij dit wel heeeeeeeeeel erg fraudegevoelig.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store