Menu

22 november 2016

Alle verzamelde gegevens door Google verwijderen en blokkeren

google logo retina 2015

Het is goed om te weten dat Google voor iedere gebruiker een eigen geschiedenis bijhoudt, deze gegevens worden door de jaren heen verzameld door Google zodat jij achteraf de activiteiten kunt bekijken. Deze gegevens kun je verwijderen en Google de toegang blokkeren.

De geschiedenis wordt alleen opgeslagen wanneer je met een Google-account bent ingelogd in apps van de zoekgigant. Dit kunnen mobiele apps zijn of dekstop-websites. Zo registreert google alle zoekopdrachten, bekeken YouTube video’s, locaties waar je geweest bent, apparaat gegevens en meer.

Ondanks dat Google meldt dat deze gegevens persoonlijk zijn en niet worden gebruikt door derde kunnen we ons voorstellen dat je dit liever blokkeert. Gelukkig is dat mogelijk, hoe je deze gegevens verwijdert en de toegang blokkeert lees je hieronder terug.

Verzamelde gegevens door Google bekijken

Alle gegevens worden door Google op een speciale pagina genereert en opgeslagen, deze kun je hier bekijken via de ‘My Activity’-pagina. Op deze pagina kun je jouw gehele geschiedenis bekijken zoals wat je hebt opgezocht via de zoekmachines en bekeken video’s. Maar ook (indien ingeschakeld) je recent bezochte locaties.

Verzamelde gegevens door google bekijken

Lees ook: Welke apparaten gebruiken je G-account en spoor eventuele fraude op

Alle gegevens en activiteiten verwijderen

• Open de ‘My Activity’-pagina
• Log in met je Google-account
• Klik op de drie horizontale strepen in de knoppenbalk
• Kies voor de optie ‘Activiteit verwijderen op basis van’
• Klik op het eerste drop-down-menu
• Selecteer de optie ‘Aangepast’ of ‘onbeperkt’
• Klik op de optie ‘Voor’ en kies de datum van vandaag

Bevestig het verwijderen via de gelijknamige knop, per direct worden alle verzamelde gegevens en activiteiten verwijderd uit de database en zijn niet meer te raadplegen.

Verzamelde gegevens door google verwijderen

Google de toegang tot jouw gegevens blokkeren

Gelukkig kun je het verzamelen van dit soort persoonlijke gegevens en gedrag blokkeren. De zoekgigant zal dan niet meer deze gegevens opslaan en behandelen als anoniem. Hoe je dit blokkeert lees je hieronder terug.

• Open de ‘My Activity’-pagina
• Log in met je Google-account
• Klik op de drie horizontale strepen in de knoppenbalk
• Kies voor de optie ‘Activiteitsopties’

Verzamelde gegevens door google blokkeren

Schakel vervolgens alle opties uit die je liever niet deelt met Google. Bij iedere optie vind je een schakelaar terug, door deze uit te schakelen wordt het opslaan van deze gegevens uitgeschakeld. In het bekomen pop-up venster moet je voor de optie ‘Onderbreken’ kiezen om deze definitief uit te schakelen. Op de pagina vind je ondermeer de optie: Web- en app activiteit, locatiegeschiedenis, apparaatgegevens, YouTube zoek- en kijkgeschiedenis en meer.

Lees ook: Controleer je privacy, welke gegevens gebruikt een app in iOS?

Bijgewerkt artikel, origineel van 02/07/16







Reacties


Een reactie toevoegen: