Menu

3 september 2016

Controleer of je inloggegevens gelekt zijn op het internet

sleutelhangertoegang logo OS X Mac

Eerder deze week nam Dropbox maatregelen voor gebruikers die sinds 2012 niet meer zijn of haar wachtwoord hadden gewijzigd. Gebruikers werden door de online opslagdienst verplicht het wachtwoord te wijzigen.

De reden voor Dropbox is logisch en komt door een grote hack in 2012. In die tijd hadden hackers een oude database met 167 miljoen gebruikersgegevens van het gehackte LinkedIn buit gemaakt. Mensen gebruiken vaak hetzelfde wachtwoord, daarom is het aan te raden regelmatig je wachtwoord te wijzigen.

Lees ook: Tips voor een veilig en eenvoudig te onthouden wachtwoord

Controleer of je inloggegevens gelekt zijn op het internet

Niet alleen inloggegevens van LinkedIn en Dropbox zijn in het verleden ontvreemd. Ook Tumblr, Plex, Yahoo, Twitter (meer info) en overige website hebben hier helaas last van gehad. Gelukkig kun je nu eenvoudig controleren of jouw inloggegevens en wachtwoorden op straat liggen via de website: haveibeenpwned.com.

inloggegevens gestolen

Op de website vul je jouw e-mailadressen in die je gebruikt voor verschillende websites. De tool gaat aan de slag en controleert of deze gegevens terugkomen in de uitgelekte databases. Als dit het geval is zie je voor welke dienst, het beste is dan zo snel mogelijk je wachtwoord te wijzigen en eventueel twee-staps-verificatie in te schakelen. Hieronder vind je een overzicht van verschillende online diensten die deze verificatie ondersteunen.

Twee-factor-authenticatie voor je Apple ID (iCloud)
Beveilig je Instagram account met twee-staps-verificatie
Twee-staps-verificatie activeren voor Facebook
Twee-staps-verificatie inschakelen voor Google
Twee-staps-verificatie activeren voor Twitter
Dropbox beveiligen met twee-staps-verificatie

Via de knop ‘Notify me when I get pwned’ kun je je aanmelden, wanneer dit adres dan voorkomt in een database word je onmiddellijk gewaarschuwd. Dit kan ook via het tabblad ‘Notify me’ op de website.

Lees ook: Ransomware op de iPhone? Het kan als je Apple ID en iCloud gehackt zijnReacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen: