2 februari 2017

Controleer of je inloggegevens gelekt zijn op het internet

sleutelhangertoegang logo OS X Mac

Gehackt worden is natuurlijk geen pretje. Onbekenden hebben toegang tot je account en persoonlijke gegevens. Wanneer je een te makkelijk wachtwoord gebruikt is het hacken eenvoudig, maar ook op grote schaal kan dit plaatsvinden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een bedrijf of dienst de wachtwoorden onzorgvuldig heeft bewaard.

Zo hebben hackers in 2012 allerlei inloggegevens van Dropbox kunnen bemachtigen. In die tijd hadden ze ook een oude database met 167 miljoen gebruikersgegevens van het gehackte LinkedIn buit gemaakt. Mensen gebruiken vaak hetzelfde wachtwoord, daarom is het aan te raden regelmatig je wachtwoord te wijzigen. Of verschillende wachtwoorden te gebruiken, zeker voor belangrijke accounts zoals gmail of iCloud.

Lees ook: Tips voor een veilig en eenvoudig te onthouden wachtwoord

Controleer of je inloggegevens gelekt zijn op het internet

Niet alleen inloggegevens van LinkedIn en Dropbox zijn in het verleden ontvreemd. Ook Tumblr, Plex, Yahoo, Twitter (meer info) en overige website hebben hier helaas last van gehad. Gelukkig kun je nu eenvoudig controleren of jouw inloggegevens en wachtwoorden op straat liggen via de website: haveibeenpwned.com.

inloggegevens gestolen

De website heeft alle gelekte gegevens verzameld in een database. Vul op de pagina je e-mailadressen in die je gebruikt voor verschillende online diensten. De tool gaat aan de slag en controleert of deze gegevens terugkomen in de uitgelekte databases. Als dit het geval is zie je in de resultaten voor welke website of dienst dit was. Het beste is dan zo snel mogelijk je wachtwoord te wijzigen en eventueel twee-staps-verificatie in te schakelen (aanrader). Klik hier om twee-staps-verificatie in te schakelen voor verschillende online diensten.

Via de knop 'Notify me when I get pwned' kun je je aanmelden, wanneer het opgegeven e-mailadres voorkomt in hun database wordt je onmiddellijk gewaarschuwd. Dit kan overigens ook via het tabblad 'Notify me' op de website.

Lees ook: Ransomware op de iPhone? Het kan als je Apple ID en iCloud gehackt zijn

Geüpdatet artikel, origineel van 03/09/2016Reacties


  • Von H

    2 februari 2017 om 20:04

    Totale onzin, dit. Volgens deze site zijn mijn gegevens van linkedin en facebook gehackt. Maar voor deze sites heb ik helemaal geen account onder het emailadres dat ik heb gecontroleerd.

Een reactie toevoegen: