28 januari 2017

BasisTips voor een veilig en eenvoudig te onthouden wachtwoord

We lezen het allemaal tegenwoordig op internet, onze wachtwoorden zijn niet veilig meer en dien je om de haverklap te wijzigen. Het is natuurlijk ook niet slim een voor de hand liggend wachtwoord te nemen zoals je geboorte datum, de naam van je kinderen, je favoriete vakantieland, enzovoorts.

Het beste is een zo moeilijk wachtwoord aan te maken die je zelf kunt onthouden maar moeilijk te raden is door mensen en computers. Tegenwoordig kun je bijvoorbeeld Safari, maar ook andere applicaties gebruiken om een veilig en moeilijk wachtwoord te generen.

Echter is deze zo moeilijk dat je hem zelf nauwelijks kunt onthouden en hem eigenlijk ergens moet opschrijven of bewaren in je sleutelhanger. Een voorbeeld hiervan is '21d-k81h-dke3-xpe9'. Met onderstaande tips kun je een moeilijk wachtwoord genereren die makkelijk te onthouden is.

Tips voor het aanmaken van een veilig wachtwoord

Neem om te beginnen een lang woord, enkele korte woorden of een zin die je makkelijk kunt onthouden. We nemen als voorbeeld 'leuke appletips', uiteraard is dit nog niet het wachtwoord, maar wel de basis. Van 'leuke appletips' gaan we een moeilijk wachtwoord maken, dit kun je doen via onderstaande methode.

veilig wachtwoord

Vervang letters door cijfers of leestekens die op het letter lijken, voorbeeld E wordt 3, I wordt !, B wordt 8, S wordt 5, enzovoorts. Hiermee kom je al een heel eind want op deze manier word 'leuke appletips' in eens 'l3uk3 appl3t!p5’. Het wachtwoord is nu al een stuk moeilijker, maar het is nog steeds gemakkelijk te raden, gebruik daarom koppeltekens en hoofdletters om het wachtwoord nog moeilijker te maken. Zo kun je een koppelteken doen na 3 karakters en telkens starten met een hoofdletter, spaties tussen zinnen vervang je automatisch door een koppelteken.

Op deze manier word 'leuke appletips' in eens 'L3u-k3-App-l3t-!p5'. Onmiddellijk zie je dat het wachtwoord extreem moeilijk is, maar wel makkelijk te onthouden omdat jij weet hoe je hem hebt samengesteld. In het begin zal je nog even goed moeten nadenken hoe het ook weer zit, maar na een aantal keer heb je het wachtwoord al onder de knie zonder enige moeite.

Beveilig je accounts met twee-staps-verificatie

Naast een sterker wachtwoord raden we ook aan de twee-staps-verificatie in te schakelen bij diensten die dit ondersteunen. Waarom je dit het beste doet en wat de voordelen zijn lees je terug in dit artikel. Tevens lees je hier ook hoe je deze extra verificatie kunt inschakelen voor verschillende online diensten.

Lees ook: Wachtwoorden naar een andere Mac kopiëren voor sleutelhangertoegang

Op appletips vind je tips terug voor beginners, gevorderden en experts. In de categorie basistips vind je eenvoudige tips en weetjes over OS X, iOS en overige Apple producten, deze zijn speciaal gericht op nieuwe Apple gebruikers. Alle basistips vind je hier terug. De tips voor beginners zijn een aanvulling op de basistips.

Meer over Beveiliging kun je hier terugvinden.Reacties


  • Maarten

    15 november 2014 om 10:48

    Dubbele beveiliging gebruik ik bij Apple enige tijd en werkt prima. Bij Google gebruik ik dit al een paar jaar. Dropbox kent het ook. Je kunt kiezen om de code per email of met gebruik van een App te ontvangen als Google Autheticator. Sinds kort heb ik 3e stap beveiliging, een vrouw.

  • Ruud

    28 januari 2017 om 20:13

    Ik heb een gemakkelijk wachtwoord gewoon mijn naam en daarachter 123

Een reactie toevoegen: