macOS (OS X)

Een volledige Time Machine reservekopie terugzetten op een Mac

Time Machine OS X

Soms kan het zijn dat je genoodzaakt bent je Mac opnieuw te installeren, dan is het fijn om te weten dat je dan een Time Machine reservekopie kunt terugzetten.

Het is daarom belangrijk om een Time Machine reservekopie te maken en deze functie te gebruiken. Hoe je dit doet lees je hier terug. Wanneer je een Mac opnieuw hebt geïnstalleerd kun je onderstaande procedure volgen om de reservekopie terug te plaatsen. Klik hier om een Mac opnieuw installeren via een Clean Install.

High SierraHigh Sierra: Nieuwe stem voor Siri en mogelijkheden

Siri icoon 2017

Sinds macOS Sierra kun je Siri gebruiken op je Mac. De persoonlijke assistent kun je op verschillende manieren activeren. Het eenvoudigste is via de menubalk, maar kan ook via een toetscombinatie of Touch Bar. Hoe je Siri moet activeren op een Mac vind je hier terug.

Vanaf macOS High Sierra zal je merken dat Siri een natuurlijkere stem heeft. Net zoals in iOS 11 heeft Apple de stem persoonlijke en realistischer gemaakt, ook in het Nederlands. Daarnaast kun je naast de vertrouwde mannenstem nu ook een Nederlandstalige vrouwenstem kiezen en dit is dan niet de Vlaamse variant.

Mac: De tijd wanneer je een bericht hebt ontvangen of verstuurd weergeven

Berichten iMessage icoon OS X

Met behulp van de Berichten applicatie in macOS kun je eenvoudig iMessage berichten versturen en ontvangen. Dankzij 'continuity' is het zelfs mogelijk om SMS-berichten te ontvangen op je Mac (meer info).

Een bericht dat je verstuurd of ontvangt is altijd op een bepaald tijdstip, deze tijd is niet direct zichtbaar in het bericht. Soms zie je wel wanneer een gesprek gestart is, maar de tijdsnotatie wordt standaard niet weergeven. Toch kun je heel eenvoudig de tijd bekijken in macOS.

High SierraHet macOS High Sierra welkomstbericht opnieuw bekijken

macOS high sierra logo

Wanneer je een Mac voor het eerst installeert krijg je een welkomstbericht te zien. Ook bij het installeren van een compleet nieuwe softwareversie krijg je zo'n dergelijk bericht te zien.

Dit was ook het geval voor macOS High Sierra, zodra de installatie was voltooid krijg je na verloop van tijd (vaak na 24 uur) een welkomstbericht te zien. Door deze te openen kun je direct zien wat er nieuw is in de nieuwe versie. Niet iedereen opent dit bericht onmiddellijk, gelukkig kun je dit ook nog vrij eenvoudig achteraf raadplegen.

iOS 11 en High Sierra: Aandenkens heet nu Terugblikken

foto iOS app

In iOS 10 heeft Apple de Foto's applicatie slim gemaakt, vol met nieuwe technologieën en kunstmatige intelligentie. Zo kun je nu zoeken naar foto's die door iOS zijn geïndexeerd. Zoek bijvoorbeeld eens naar bomen en alle foto's met bomen worden weergegeven.

Samen met deze intelligentie heeft Apple ook Aandenkens geïntroduceerd, automatische verzamelingen en albums samengesteld door de Foto's-app, waarna ze in een mooie video te bekijken zijn. Vanaf iOS 11 heeft Apple de naam gewijzigd naar Terugblikken en kan deze functie nog meer.

High SierraKleine wijzigingen in macOS High Sierra #2

macOS high sierra logo

Uitgebreide Siri suggesties en informatie in Spotlight

Vanaf macOS High Sierra kun je nog meer uit Spotlight halen. Voorheen was het al mogelijk om websitesuggesties te raadplegen, maar nu is dit drastisch uitgebreid met de intelligentie van Siri. Wanneer je zoekt krijg je meer suggesties te zien die betrekking hebben tot je zoekopdracht. Denk hierbij aan websuggesties, wikipedia, nieuws, etc.

Voorheen kreeg je overigens maar één wikipedia suggestie te zien, vanaf macOS High Sierra krijg je meerdere resultaten te zien. Hierdoor kun je Spotlight gebruiken om te zoeken lokaal op je Mac en het wereld wijde web.

BETAHet macOS of iOS beta-programma verlaten (afmelden)

iOS 11 beta en macOS beta

Heb je als (publieke) beta-tester iOS 11 en macOS High Sierra geïnstalleerd dan krijg je nu ook weer de mogelijkheid om de vervolg beta's te installeren. Hierdoor blijft je Apple apparaat continu een beta-toestel.

Gelukkig kun je vrij eenvoudig het beta-programma verlaten. Hierdoor zullen er in de toekomst geen beta-updates meer worden aangeboden op je Mac, iPhone, iPad of iPod Touch. Met als resultaat dat je alleen de officiële versies installeert op je apparaten.

High Sierra: Foto’s op een professionele manier bewerken

Foto's voor OS X logo

In Foto's voor Mac kon je al vanaf het begin je foto's op een professionele manier bewerken. Vanaf macOS High Sierra is dat nog meer uitgebreid en heb je direct toegang tot alle bewerkingstools.

Zodra je een foto gaat bewerken zie je onmiddellijk alle bewerkingsopties terug in een kolom en zijn ze meer opgesplitst zodat je direct de juiste aanpassingen kunt uitvoeren. Met de nieuwe optie 'Curven' kun je eenvoudig punten met behulp van lijnen aanpassen in het gehele toonbereik van een afbeelding.

ScreencastmacOS: Bureaublad en Documenten (niet) bewaren in iCloud Drive

iCloud Drive logo

Vanaf macOS Sierra wordt automatisch de inhoud van het bureaublad en de map Documenten opgeslagen in iCloud Drive. Het voordeel hiervan is dat je op al je apparaten deze documenten en bestanden kunt raadplegen. Ook tijdens de installatie van macOS High Sierra werd dit aan de gebruiker gevraagd.

Doordat de gehele inhoud van Documenten wordt bewaard in iCloud worden deze altijd gesynchroniseerd en is de kans klein dat je per ongeluk een belangrijk bestand verwijdert. Dit omdat je iCloud Drive bestanden tot 30 dagen na verwijdering kunt herstellen, klik hier voor meer info.

Nieuwe iTunes bevat weer mogelijkheid voor apps en beltonen

nieuw itunes logo voor Apple Music

Vlak voor iOS 11 en macOS High Sierra werden gelanceerd heeft Apple iTunes 12.7 uitgebracht. Ditmaal geen kleine aanpassingen, maar een grote update waarin een aantal functies zijn verdwenen.

Zo toont iTunes geen App Store meer en kun je apps en beltonen niet meer synchroniseren met je iPhone of iPad. De zakelijke markt was niet zo blij met deze verandering en daarom heeft Apple een 'nieuwe' iTunes 12.6.3 uitgebracht met app- en beltoon-functionaliteit.

High SierraMac opnieuw installeren met macOS High Sierra (clean install)

macOS high sierra logo

Wanneer er een nieuwe software-versie uitkomt voor de Mac zijn er een hoop Mac gebruikers die dan het liefst de Mac compleet opnieuw willen installeren doormiddel van een clean install (schone installatie).

Dit kent veel voordelen. Zo wordt rommel van de vorige versies gewist en start je vanaf een schone lei. Het grootste voordeel zal zijn dat macOS sneller zal aanvoelen. Ook is het aan te raden om je Mac opnieuw te installeren wanneer je problemen ondervindt. Net zoals voorgaande versies is het mogelijk om macOS High Sierra te gebruiken om je Mac opnieuw te installeren.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!