Menu

CarPlay

CarPlayAlle modellen die Carplay ondersteunen

carplay touch

CarPlay is aan een opmars bezig. De functie bestaat al een aantal jaren, maar begint nu pas in steeds meer auto’s beschikbaar te komen.

Met behulp van Carplay kun je jouw iPhone veilig in de auto gebruiken via het geïntegreerde entertainmentsysteem. Je kunt de iPhone, als dan niet draadloos, koppelen aan dit systeem om zo CarPlay te activeren. Met deze functie kun je eenvoudig navigeren met Apple Maps (Kaarten), bellen, berichten bekijken en verzenden, Siri raadplegen, en meer. Klik hier om alles te weten te komen over CarPlay.

CarPlayCarPlay: Bellen en gebeld worden in de auto

Carplay logo Apple

Via CarPlay kun je eenvoudig een telefoongesprek beantwoorden of zelf starten. Bellen in de auto was nog nooit zo eenvoudig. Met behulp van Siri kun je veilig een gesprek starten of voeren.

Met behulp de mobiele netwerkverbinding van je iPhone worden de oproepen opgezet. Het auto-entertainmentsysteem laat het gesprek via de speakers horen en gebruikt eventueel de externe microfoon. Wil je meer weten over Carplay? Lees dan dit uitgebreide artikel met een overzicht en tips.

iOS 9Carplay: Dichtbij-suggesties raadplegen in Kaarten app

Carplay logo Apple

Sinds december 2015 is het mogelijk om suggesties dichtbij je huidige locatie op te vragen. Via de dichtbij-suggesties kun je zien wat er zoal in jouw omgeving te beleven valt. Deze optie is vanaf iOS 9.3 ook terug te vinden in CarPlay.

Zo kun je via het entertainmentsysteem van je auto snel restaurants en bars zoeken, maar ook uitgaansgelegenheden, tankstations, winkels, etc. Op deze manier vind je snel een gewenste locatie, handig als je benzinetank bijna leeg is of het tijd is om te lunchen.

MUSICCarPlay: Apple Music en Beats 1 luisteren in de auto

Apple music logo en videohandleidingen

Apple Music en het bijhorende radiostation Beats 1, zijn uiteraard ook te beluisteren via CarPlay, vanaf iOS 9.3 is het zelfs mogelijk om de ‘Voor jou’ en ‘Nieuw’ tabbladen te raadplegen vanuit het entertainmentsysteem van je auto.

Iedereen die een Apple Music abonnement heeft kan de functie gebruiken in de auto in combinatie met CarPlay. Open de Muziek applicatie en het muziekfeest kan beginnen. De opties zijn te vergelijken met de iOS versie van Muziek op je iPhone en vragen eigenlijk geen extra uitleg.

CarPlayCarPlay: Auto vergeten en verwijderen uit iOS

Carplay logo Apple

CarPlay is momenteel maar in een beperkt aantal auto’s beschikbaar of via een after sales auto-entertainmentsysteem. Toch kan het voorkomen dat je nu al moet switchen naar een nieuwe auto en de koppeling met je ‘oude’ autoradio moet verwijderen in CarPlay.

Het is namelijk mogelijk om je auto te verwijderen van je iPhone voor CarPlay zodat deze niet meer verbonden kan worden zonder deze opnieuw te koppelen. Hoe je een auto vergeet en verwijderd lees je hieronder terug.

CarPlayCarPlay: Favorieten wijzigen in de telefoon applicatie

Carplay logo Apple

Via de Telefoon applicatie in CarPlay kun je snel je contactpersonen raadplegen. Deze kun je niet via CarPlay zelf toevoegen, dit moet je doen via de Telefoon applicatie op je iPhone.

De Telefoon applicatie beschikt over een favorieten functie waarmee je eenvoudig je favorieten contacpersonen kunt bewaren, handig als je deze regelmatig benadert. Hieronder lees je terug hoe je deze favorieten kunt aanmaken, ook interessant voor niet-CarPlay gebruikers.

CarPlayCarplay: Hoe het toetsenbord gebruiken in de kaarten applicatie

Carplay logo Apple

Via de Kaarten applicatie kun je een route uitstippelen en rijden met je auto. Via de gesproken en geschreven aanwijzingen kun je makkelijk de route volgen. Bij het invoeren van een adres heb je niet altijd de beschikking over het toetsenbord.

Dit is omwille van de veiligheid, wil je een adres invoeren dan moet je dit doen met behulp van spraak en Siri.

CarPlayCarPlay: Contacten niet beschikbaar

Carplay logo Apple

Bellen via Carplay is erg eenvoudig, gebruik Siri om direct een contactpersoon te bellen. Daarnaast kun je ook eenvoudig je favorieten raadplegen, recente (en gemiste) contacten. Via het tabblad ‘Contacten’ kun je alle contacten raadplegen die je in de gelijknamige applicatie op je iPhone bewaard.

Het zal je misschien al opgevallen zijn dat je soms geen toegang hebt tot je contacten via Carplay. Er verschijnt dan (voorlopig nog in het Engels) ‘Contacts access is limited’. Dit wil zeggen dat je de contacten via CarPlay niet kunt gebruiken.

CarPlayCarPlay: Favorieten wijzigen in de Kaarten applicatie

Kaarten logo apple

Via de kaarten applicatie in CarPlay kun je snel je favorieten bestemmingen raadplegen. Deze kun je niet via CarPlay zelf toevoegen, maar via de Kaarten applicatie op je iPhone.

De Kaarten applicatie beschikt over een favorieten (voorheen bladwijzers) functie waarmee je eenvoudig locaties kunt bewaren, handig als je bepaalde plaatsen hebt die je niet wilt bewaren in de Contacten applicatie. Hieronder lees je terug hoe je deze favorieten kunt aanmaken.

CarPlayCarPlay uitschakelen

Carplay logo Apple

Misschien ben je al een trotse bezitter van een auto met CarPlay ondersteuning of heb je een entertainmentsysteem geïnstalleerd die CarPlay in je ‘oude’ auto mogelijk maakt. Toch zijn er een aantal iPhone gebruikers die niet zitten te wachten op CarPlay en willen dit het liefste uitschakelen.

De reden waarom is vrij eenvoudig, telkens wanneer je de iPhone via de USB-kabel aansluit op je entertainmentsysteem zal deze onmiddellijk CarPlay opstarten. Wil je liever het systeem van je auto gebruiken en niet CarPlay is dit vervelend. Het lijkt dan onmogelijk om je iPhone via de USB-poort op te laden. Toch kun je CarPlay uitschakelen.

CarPlayCarPlay: Berichten ontvangen en versturen

Carplay logo Apple

Berichten versturen vanuit je auto, het klinkt gevaarlijk, maar niets is minder waar. Apple heeft dit bijzonder slim opgelost. Het is niet mogelijk berichten te lezen, deze worden namelijk (door Siri) voorgelezen. Je mist geen enkel bericht, maar je wordt ook niet onnodig afgeleid door het lezen. Via CarPlay is het alleen mogelijk ongelezen berichten voor te laten lezen.

Wanneer je een nieuw bericht binnenkrijgt kun je de Berichten applicatie openen. Carplay detecteert de ongelezen berichten en vraagt of deze moet worden voorlezen. Selecteer ‘Ongelezen berichten’ en Siri zal dan al je ongelezen berichten voorlezen. Je krijgt hierbij de mogelijkheid om het bericht te beantwoorden. Ga in op de vragen van Siri of kies voor de knoppen: Beantwoord niet, Lees opnieuw of Beantwoord.