23 maart 2016

BasisEen iPhone, iPad of iPod touch gereedmaken voor verkoop

iPhone verkopen

Wanneer je een nieuwe iPhone, iPad of iPod Touch koopt zullen er vast een aantal gebruikers zijn die hun oude toestel willen verkopen. Voordat je een iDevice gaat verkopen zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je het beste kunt uitvoeren voordat je iDevice in iemand anders handen terecht komt.

Verder is het belangrijk dat alle gegevens en andere bestanden zijn verwijderd van je iDevice, iCloud wordt uitgeschakeld en je iDevice wordt verwijderd uit jouw supportporfile. Volg onderstaande stappen om een geslaagde verkoop te garanderen.

Stap 1: Back-up je data voor verkoop van een iPhone of iPad

Maak nog voor de laatste keer een back-up van je huidig iDevice, op deze manier zullen zeker alle instellingen, applicaties, enzovoorts in de back-up staan. Deze kun je dan onmiddellijk terugplaatsen op jouw nieuwe aankoop. Dankzij iCloud kun je op een snelle manier een back-up maken van je iDevice. Dit doe je via:

Voor iOS 7 of eerder: Instellingen ▸ iCloud ▸ Opslag en reservekopie ▸ iCloud-reservekopie
Voor iOS 8 tot 10.2.1: Instellingen ▸ iCloud ▸ Reservekopie ▸ Maak nu reservekopie
Vanaf iOS 10.3: Instellingen ▸ Je account ▸ iCloud ▸ Reservekopie ▸ Maak nu reservekopie

Uiteraard kun je ook een reservekopie maken via iTunes, sluit je iDevice aan met behulp van de USB-kabel aan op je computer. Open iTunes, navigeer naar je iDevice en klik op 'Maak reservekopie'.

reservekopiemaken

Stap 2: Schakel ‘Zoek mijn iDevice’ uit

Sinds de komst van iOS 7 is je iDevice extra beveiligd met behulp van iCloud. Wanneer iemand jou telefoon zou stelen en hem wilt herstellen moet deze eerst inloggen met jouw Apple ID alvorens hij het apparaat kan herstellen. Uiteraard is dat niet zo handig als je jouw iDevice verkoop aan iemand anders. Schakel daarom ‘Zoek mijn iDevice’ uit, dit doe je via: Instellingen ▸ iCloud ▸ Zoek mijn iDevice.

verwijdericloud

Stap 3: Schakel iCloud-sleutelhanger en iCloud uit

Vanaf iOS 7 kun je al je wachtwoorden bewaren in de iCloud-sleutelhanger, het is belangrijk dat je deze handmatig uitzet. Hierdoor ben je er zeker van dat je iDevice niet meer gekoppeld wordt aan je sleutelhanger. Om deze optie te deactiveren dien je deze uit te schakelen via Instellingen ▸ iCloud ▸ Sleutelhanger ▸ Schakel de iCloud-sleutehanger uit. Hierna kun je het beste ook iCloud verwijderen door onderaan op ‘Verwijder Account’ of 'Log uit' te tikken.

Lees ook: iCloud herstellen en veilig uitschakelen

Stap 4: Schakel iMessage en FaceTime uit

Zorg ervoor dat iMessage is uitgeschakeld zodat de nieuwe eigenaar niet zomaar je iMessage berichten ontvangt. iMessage kun je uitschakelen via: Instellingen ▸ Berichten ▸ iMessage. Hierna dien je FaceTime uit te schakelen, dit kun je doen via Instellingen ▸ FaceTime ▸ Schakel FaceTime uit. Verder is het ook belangrijk dat je jouw iDevice verwijderd uit jouw Supportprofile, bekijk stap 5 voor deze procedure.

imessageuitsch

Stap 5: iDevice verwijderen uit supportprofile, iCloud en Apple ID

Log in met je Apple ID op iCloud.com en navigeer naar 'Instellingen'. Scroll naar je apparaten en klik op je iDevice. Naast het apparaat in de kolom komt er een kruisje tevoorschijn, klik hierop om het apparaat definitief te verwijderen uit je iCloud.

Apple Watch verwijderen uit iCloud en Apple ID

Vervolgens moet je het iDevice ook loskoppelen van je Apple ID, dit doe je via deze webpagina. Log in met je Apple ID en navigeer naar 'Apparaten'. Selecteer je het apparaat en klik op 'Verwijder iDevice'.

Navigeer tot slot naar de supportprofile webpagina van Apple om je oude apparaat te verwijderen. Klik hier om onmiddellijk de website te openen, scroll naar beneden en klik op 'Bekijk uw apparaten'. Log in met jouw Apple ID. Vervolgens zoek je naar het apparaat dat je wilt verkopen en verwijder je deze. Zie je het apparraat niet? Dan is deze al verwijderd toen je deze hebt losgekoppeld van je Apple ID.

Stap 6: Wis alle inhoud en instellingen

Het beste voor een verkoop is je iDevice als 'nieuw' aanbieden. Daarom is het fijn als de verkoper al alle inhoud en instellingen wist, zo ben je er ook zeker van dat de nieuwe eigenaar geen persoonlijk gegevens te weten komt. Je kunt alle inhoud en instellingen verwijderen via het apparaat zelf.

Dit doe je via: Instellingen ▸ Algemeen ▸ Stel opnieuw in ▸ Wis alle inhoud en instellingen

iOS zal alle gegevens verwijderen van je iDevice, als dit proces voltooid is zal deze opnieuw opstarten. Verder kun je ook je iDevice herstellen via iTunes, sluit je iDevice aan met behulp van de USB-kabel aan op je computer. Open iTunes, navigeer naar je iDevice en klik op 'Herstel'.

stelopnieuwin

Stap 7: Eventueel het iOS apparaat als 'nieuw' instellen

Je hebt nu de mogelijkheid om het toestel in deze gedaante te laten. Zo kun je eventueel samen met de koper de vervolg stappen te doorlopen. Dit geeft een extra vertrouwen en zo kan de koper al automatisch de juiste instellingen invoeren. Mocht je dit niet willen kun je dit al op voorhand doen. Dan wordt het iDevice ingesteld als nieuw en de standaard applicaties en instellingen zullen aanwezig zijn. De koper dient dan achteraf alle instellingen aan te passen naar zijn persoonlijke wensen en behoeften.

Stap 8: Verwijder de SIM-kaart (iPhone en iPad cellular)

Verwijder je SIM-kaart, zo zal je hem zeker niet vergeten. Het beste is om je iDevice uit te schakelen als je deze handeling wilt uitvoeren, hierna kan deze altijd opnieuw worden opgestart zonder SIM-kaart

Stap 9: Maak je iDevice schoon

Het is een goed idee om je iOS apparaat schoon te maken, zodat hij er weer als gloednieuw uit zal zien. Mocht je gebruik maken van eventuele beschermfolie is het aan te raden om deze te verwijderen. Dit geeft namelijk de indruk dat je iets wilt verbergen. Daarnaast kun je het toestel het beste schoonmaken volgens de richtlijnen van Apple. Deze vind je op de support pagina van Apple. Een groot plus punt is dat je de originele doos nog in jouw bezit hebt en hier je iDevice samen met bijhorende accessoires in plaatst.

Stap 10: Waar verkopen?

Als je wat geluk hebt kun je het toestel verkopen in je familie-of vriendenkring, mocht dit niet het geval zijn kun je altijd je iDevice plaatsen op diverse verkoopwebsites zoals marktplaats of tweedehandsmac, voor onze Belgische bezoekers is Kapaza aan te raden. Uiteraard kun je ook je iDevice op eBay, Twitter, Facebook en andere websites plaatsen.

Verder kun je ook je oude iPhone meenemen naar een Apple Store en deze dan inruilen tegen een mooie korting op je nieuwe iPhone. Let hierbij wel op dat je iPhone goed moet werken en opgeladen kan worden. Hoeveel korting je krijgt is afhankelijk van de waarde van je oude iPhone en geldt bij aankoop van een nieuwe iPhone. Wil je een goede prijs krijgen voor je tweedehands iPhone of iPad check dan eens Sobby.nl, op de website kun je direct zien hoeveel geld je iDevice nog waard is!

Lees ook: Een Mac gereedmaken voor verkoop

Op appletips vind je tips terug voor beginners, gevorderden en experts. In de categorie basistips vind je eenvoudige tips en weetjes over OS X, iOS en overige Apple producten, deze zijn speciaal gericht op nieuwe Apple gebruikers. Alle basistips vind je hier terug. De tips voor beginners zijn een aanvulling op de basistips.Reacties


 • Marcel Mulder

  2 november 2013 om 11:03

  Bedankt, krijg maandag net de nieuwe iPhone 5S. Dus dit komt precies op tijd. Moest het anders weer opzoeken hoe ik het gedaan heb van de iPhone 3 naar 4S. Goede info altijd hier. M&M.

 • Sylvia

  2 november 2013 om 12:43

  Bedankt, lekker overzichtelijk. Dinsdag komt me Iphone 5S. En met mijn 4S ga ik gelijk deze stappen doen.

 • Maarten

  3 november 2013 om 6:58

  Bedankt!

  Dit kan ik mooi gebruiken voordat ik mijn vrouw mijn oude iPhone geef.

 • Peter

  3 november 2013 om 22:09

  Ik mis de link bij KLIK HIER in onderstaande stap en kan de pagina zelf ook heel lastig vinden, of nog preciezer, kan die totaal niet zelf vinden!

  Stap 4: iDevice verwijderen uit supportprofile

  Navigeer naar de supportprofile webpagina van Apple om jouw iDevice te verwijderen. Klik hier om onmiddellijk de website te openen en log in met jouw Apple ID. Vervolgens zoek je naar het apparaat dat je wilt verkopen en verwijder je deze.

 • Brandaris

  5 november 2013 om 20:35

  Heldere uitleg. Nog wel een vraagje als de iphone/ipad als nieuw installeer blijven dan wel de updates bewaard of gaat hij dan naar de fabrieksinstelling dus ios6 ?

 • Lizzy

  24 november 2013 om 19:03

  Heb net mijn iPhone verkocht en had hem helemaal gewist en alles. Vervolgens had ik hem weer opgestart, leek me leuker om hem werkend te laten zien namelijk. Ik moest toen mijn Apple id wachtwoord invullen, anders kon ik niet verder, vervolgens WiFi wachtwoord en daarna vroeg hij om de simkaart. Zo heb ik hem meegegeven, met de gedachte dat die mensen samen met mij de simkaart erin zouden stoppen alleen die hadden ze niet bij zich. Nu is ie dus weg, maar begin ik te twijfelen: kunnen ze nu mijn mail en iMessage en alles lezen?

 • Dennis

  15 december 2013 om 21:27

  Hoi Lizzy,Als je na het invoeren van je apple id de optie “configureren als nieuwe iphone” heb gekozen hoef je geen zorgen te maken.

 • Asmara

  8 juli 2015 om 20:54

  Bedankt voor je duidelijk stappen plan. Heel handig!

 • Job

  26 juli 2015 om 10:10

  Ik wil me iPad mini 1 leeg maken maar me iPad mini 2 is ingelogd met dezelfde Apple id dus ik ben bang dat het daar ook gebeurd wat moet ik doen?

 • Hans

  27 augustus 2015 om 8:55

  Mijn schoonzoon gaf mij zijn ‘oude’ iPhone, maar zijn ID naam wist hij niet meer.
  Derhalve is herstellen etc… Niet mogelijk.
  Is daar ook nog een oplossing voor?
  Bij voorbaat dank, vr gr
  Hans

 • Mylene

  14 oktober 2015 om 13:58

  Ik wil mijn oude Iphone 4s leeghalen. Mijn nieuwe Iphone 6 is ingesteld met de icloud reserve kopie van de oude Iphone. Als ik bovenstaande uitvoer is dan mijn nieuwe Iphone 6 dan ook weer leeg?

 • Wesley Fabry

  14 oktober 2015 om 14:02

  Beste Mylene, dit heeft geen invloed op je reeds geïnstalleerde iPhone 6, je kunt de iPhone 4s gewoon leeghalen.

 • Kubra

  2 november 2015 om 0:51

  Heei, ik heb een iphone 5 maar wil hem verkopen. Ben alleen bang als ik hem t nou aan de laptop aansluit dat mijn fotos terug komen. Want heb verhalen gehoord dat iphone alles bewaard. Is dat ook zo na dat je het in de fabrieksinstelling hebt gezet? En nog een vraagje. Wat als ik het in de fabrieksinstelling heb gezet is dan alles verwijderd en van je telefoon en je laptop?
  Alvast bedanktxx

 • Wesley Fabry

  2 november 2015 om 8:28

  @Kubra Als je bovenstaande tip precies volgt is alles weg en moet je je geen zorgen maken 😄

 • Margreet Jimmink

  17 november 2015 om 10:29

  Goedemorgen,

  Ik heb een goeduitziende vrij nieuw iPhone (5 of 6) gevonden, zonder simkaart.
  Uiteraard aan mijn MAC gehangen om te kijken of ik er iets mee kon….. Nee dus !
  Is er een manier dat ik hem
  – of bij zijn eigenaar terugkrijg ?
  – of dat ik hem aan de praat krijg en zelf kan gaan gebruiken ?
  Ben benieuwd naar het antwoord.

 • Gabriel Van Soest

  16 februari 2016 om 23:17

  Ik wou mijn iPad klaar maken voor verkoop. Het oude Icloud-adres wat mijn e-mail was bij de vorige provider kan ik niet wissen omdat ik het paswoord niet meer ken. Ik heb een “hard reset” gedaan en nog steeds geraak ik van deze Apple ID niet af. Ik heb he ganse internet afgeschuimd en alle instructies van apple gelezen en geprobeerd zonder resultaat.
  Is er bij Apple echt niemand niet me kan helpen?

 • Wesley Fabry

  17 februari 2016 om 7:22

  Je kunt Apple contacteren via deze pagina.

 • Lyda Bakker

  18 april 2016 om 10:56

  mijn apple id moet ik verwijderen van mijn oude iphone. vraag hoe doe ik dat zonder de gegevens van mijn nieuwe kwijt te raken.

 • Wesley Fabry

  18 april 2016 om 10:59

  Lyda, misschien heb je hier wat aan: http://www.appletips.nl/icloud-herstellen-en-veilig-uitschakelen/

 • JKing

  29 juni 2016 om 21:09

  Echt een super handig stuk. Bedankt!

 • mitchell

  11 augustus 2016 om 13:46

  hallo iedereen
  dus het zit zo : ik had een foto verwijderd van mijn iphone 5s en ook bij onlangs verwijderden
  nu wou ik hem terug enheb ik mijn 5S leggemaakt volledig om erna een back up te gebruiken zodat die foto terugwas

  maar blijkbaar was mijn laatste backup anderhalf jaar geleden van mn 5c terwijl ik mijn 5S nog maar een half jaar heb

  nu is mijn vraag of er toch nog een manier is om mijn gegevens terug te krijgen

  alvast bedankt

 • Patrick

  16 september 2016 om 3:45

  Thnx ben ik weer opgefrist voor als mijn iphone 7 plus binnen is

 • Justin

  23 oktober 2016 om 21:15

  Al ontzettend vaak gebruik gemaakt van dit fijne schema. Makkelijk en duidelijk zodat je geen stap vergeet.
  Stap 5 – De link naar de support pagina is helaas verlopen en door apple verplaatst. Handig Wanneer je je iPhone verkoopt en voor de nieuwe eigenaar om hem weer aan te melden.
  Weet iemand hoe je dit nu moet doen? Nieuwe link of werkwijze?

  Justin

 • Wesley Fabry

  24 oktober 2016 om 8:32

  @justin inderdaad, Apple heeft dit weekend blijkbaar dit aangepast. Afgelopen vrijdag hebben we het namelijk nog gebruikt voor het Apple Watch verkopen-tipje. Alleen lijkt de pagina van Apple nog niet helemaal optimaal en worden niet alle apparaten weergegeven. We houden het in de gaten en passen het zo snel mogelijk aan.

 • Ruud

  25 november 2016 om 14:51

  Van mij krijg je een dikke 10. Als ik dit allemaal zelf had moeten uitzoeken was ik niet zover gekomen. Bedankt! Ruud

 • Francois

  27 november 2016 om 9:44

  Op een zondag morgen in een half uurtje de bovenstaande stappen doorgelopen. Super informatie en goed geregeld. Bedankt, fijn weekend.

 • Wim

  5 december 2016 om 13:09

  Iemand hiervoor noemt dit overzichtelijk. Ik niet. Wat een gebruiksonvriendelijke warboel. Hoort eenvoudig tergugzetten naar fabrieksinstellingen te zijn zoals overal elders.

 • Wesley Fabry

  5 december 2016 om 13:21

  @Wim niet helemaal waar, maar ja dat staat allemaal uitgelegd in het artikel.

 • Yvonne

  5 december 2016 om 21:19

  Super handig! Zonder dit overzicht was ik vast iets vergeten, best ingewikkeld allemaal als je het nooit eerder aan de hand hebt gehad. Nu stap voor stap iPhone leeg voor verkoop :-)

 • Jeroen

  5 februari 2017 om 23:51

  Bedankt voor de tips, kan ik eindelijk van die super overgewaardeerde apple rommel af zonder mijn hele verleden te delen. (hoop ik.. blijft apple..)

 • JD

  22 februari 2017 om 20:47

  Zéér duidelijk en overzichtelijk !!

 • GS

  9 maart 2017 om 12:39

  Ik heb de iPhone 4 niet exact volgens bovenstaande gewist. Ik heb via de gedeelde iCloud de iPhone 4 gewist en verwijderd. Is nu alles wel van de iPhone 4 af? Als ik hem weer op wil starten, start hij wel als nieuwe telefoon.

 • Wesley Fabry

  9 maart 2017 om 12:55

  @GS Ik vermoed dat het wel in orde moet zijn, maar het beste is toch in het vervolg bovenstaande stappen te volgen. Sommige stappen kunnen nu wel nog worden toegepast zoals het verwijderen uit je Apple ID.

 • Y

  14 mei 2017 om 3:39

  Handig stappenplan, is mij gelukt om de iPhone klaar te maken voor verkoop.

 • petra

  15 mei 2017 om 7:30

  ik heb een iphone6 tweedehands gekocht maar nu heeft de gene hem niet leeggehaald heb contact opgenomen heeft ze het van een afstand gedaan ik moet de de knop aan de zijkant en onderkant ingedrukt houden tot er een afbeelding van een kabel zie en dan aansluiten op de computer maar dit doet die niet vraagt steeds om 6 cijferige code kunt u mij helpen

 • Wesley Fabry

  15 mei 2017 om 8:00

  @petra dit zal dan de toeganscode zijn die de verkoper gebruikte om zijn of haar iPhone te ontgrendelen. Deze zal je dan toch moeten weten. Beste is de verkoper aan te spreken en eventueel bovenstaande stappen samen uit te voeren.

 • Lynn

  4 augustus 2017 om 23:11

  Heel erg duidelijk en dus superhandig schema!! Bedankt :-)

 • Robertjoh

  1 oktober 2017 om 17:17

  Duidelijk stappenplan. Vraag: kan dit ook uitgevoerd worden zonder SIM kaart?
  Sim kaart uit mijn oude 5c wordt nu gebruikt in een nieuwe iphone6, wil de 5c verkopen.
  Bvd.
  Rob

 • Wesley Fabry

  1 oktober 2017 om 18:11

  Het kan zeker zonder simkaart, alleen kan de iPhone wanneer deze leeg gemaakt is niet worden geactiveerd, maar in principe doet de koper dat.

 • Robertjoh

  1 oktober 2017 om 19:16

  Dank voor uw snelle reactie!
  Rob

 • Joep

  1 oktober 2017 om 20:47

  Is Sobby.nl nog steeds een aanrader en betrouwbaar?

 • Wesley Fabry

  1 oktober 2017 om 23:50

  @joep wij hebben vorig jaar onze iPhones verkocht via Sobby zonder problemen. Dus ja

Een reactie toevoegen: