6 april 2017

Een iPhone, iPad, Mac of Apple Watch geforceerd herstarten

iPhone 7 logo

Het is je vast al eens overkomen dat een applicatie niet meer naar behoren werkt. Of de iPhone-camera het opeens begeeft, je Mac crasht en je niets meer kunt uitvoeren op je iPhone, iPad, Mac of Apple Watch. Het is en blijft technologie die af en toe eens steken kan laten vallen. In de meeste gevallen is er niets aan de hand en zit iOS, macOS (OS X) of watchOS nog in een proces dat niet afgesloten kan worden.

Het enige wat helpt is je Apple apparaat geforceerd te herstarten. Het klinkt misschien eng, maar dat is het alles behalve. Door dit te doen wordt de software gedwongen alle huidige processen opnieuw op te starten.

Een iPhone, iPad of iPod Touch geforceerd herstarten

Om een iDevice geforceerd te herstarten volstaat het om de aan/uit- en thuisknop tegelijkertijd in te drukken tot het Apple logo verschijnt. Dit proces kan soms enkele seconden duren en het is dus belangrijk dat je de knoppen tegelijk blijft indrukken tot het Apple logo verschijnt. Zo kan het voorvallen dat je soms nog 10 seconden deze knoppen aan het indrukken bent terwijl het scherm van je iDevice zwart is. Door deze geforceerde herstart worden alle processen volledig afgebroken en opnieuw opgestart, dit is de oplossing voor de meest voorkomende problemen.

iPhone geforceerd herstarten

iPhone 7 (Plus) geforceerd herstarten

• Druk de aan/uitknop en volume min (onderste knop) tegelijkertijd in
• Blijf de knoppen indrukken tot het -logo verschijnt
• Laat de knoppen nu los
• Je iPhone wordt geforceerd herstart

De aan/uit-knop is sinds de iPhone 6 (plus) terug te vinden aan de zijkant van het toestel, bij andere iPhones, iPads en iPods vind je hem aan de bovenkant terug.

Een Mac geforceerd herstarten

Het geforceerd herstarten van een Mac is vrij eenvoudig. Druk de aan/uit-knop (powerknop of Touch-ID-knop) in en houdt deze ingedrukt tot het Apple logo verschijnt, dit duurt ongeveer 10 á 15 seconden. Daarna kun je de knop loslaten en wordt de Mac opnieuw en geforceerd opgestart.

een mac geforceerd herstarten

Een Apple Watch geforceerd herstarten

Om de Apple Watch geforceerd te herstarten volstaat het om de Digital Crown en zij-knop tegelijkertijd in te drukken voor minstens zeven tot tien seconden. Je zal merken dat het Apple logo tevoorschijn komt, laat dan pas de knoppen los. De Apple Watch wordt nu geforceerd herstart, dit kan enige minuten duren.

Lees ook: Problemen met je Mac en macOS (OS X) oplossenReacties


 • Ton

  6 april 2017 om 20:34

  Is er ook bekend of na die herstart de Apple nog bepaalde software checks uitvoert of herstelt?

 • Wesley Fabry

  7 april 2017 om 10:29

  @Ton geen flauw idee eigenlijk

 • Felidae

  7 april 2017 om 15:24

  Een iPhone 7 of 7+ kun je zo niet geforceerd opstarten dan dien je de uitknop samen met Volume- te gebruiken

 • Wesley Fabry

  7 april 2017 om 15:38

  @Felidae even iets verder lezen, staat onder de foto :)

 • Felidae

  8 april 2017 om 13:40

  Sorry, overheen gelezen.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!